Toxiinfectia alimentara - alimentele care cresc riscul de imbolnavire
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati
SusToxiinfectiile alimentare sunt cauzate de consumul de alimente sau bauturi care contin toxine, bacterii, virusuri sau paraziti daunatori. In timp ce multe alimente contin organisme potential daunatoare, acestea sunt de obicei distruse in timpul prepararii termice. Cu toate acestea, depozitarea inadecvata a alimentelor, dar si igiena necorespunzatoare a mainilor pot determina contaminarea.
Femeile gravide, copiii, persoanele in varsta si cele care sufera de boli cronice prezinta un risc crescut de a dezvolta intoxicatii alimentare. O toxiinfectie alimentara poate fi inconfortabila dar majoritatea oamenilor se recupereaza in cateva zile fara un tratament medicamentos.
Cuprins articol
Simptome ale toxiinfectiei alimentare
SusSimptomele pot varia in functie de sursa de contaminare. Acestea pot fi de la usoare la severe:
- dureri abdominale si crampe abdominale;
- diaree;
- dureri de cap usoare sau severe;
- varsaturi;
- febra;
- frisoane;
- slabiciune si oboseala;
- greata;
- dureri musculare.
Alimente susceptibile de a provoca toxiinfectii alimentare
SusCarne. Carnea cruda de pui, rata si curcan prezinta un risc crescut de a provoca intoxicatii din cauza celor doua tipuri de bacterii, Campylobacter si Salmonella, care se gasesc frecvent in intestinele acestor pasari. Bacteriile contamineaza adesea carnea proaspata de pasare in timpul procesului de sacrificare si pot supravietui pana cand sunt distruse in urma prelucrarii termice.
Legume. Salata verde, spanacul, varza, telina si rosiile sunt o sursa comuna de intoxicatii alimentare, mai ales atunci cand sunt consumate crude. Acestea pot fi contaminate cu bacterii daunatoare precum E. coli, Salmonella si Listeria. Contaminarea poate aparea din cauza apei care patrunde in sol, dar si a ustensilelor murdare utilizate in timpul prelucrarii. Frunzele verzi sunt deosebit de riscante, deoarece sunt adesea consumate crude.
Peste si fructe de mare. Pestele care a fost depozitat la temperaturi necorespunzatoare prezinta un risc ridicat de a fi contaminat cu histamina, o toxina care nu este distrusa de temperaturile normale de gatit si care poate cauza scromboidoza, o reactie toxica alimentara. Fructele de mare prezinta, de asemenea, un risc alimentar, intrucat algele consumate de crustacee produc o serie de toxine periculoase.
Mezeluri. In timpul procesarii, sunca, parizerul, salamul sau crenvurstii pot fi contaminate cu bacterii daunatoare, inclusiv Listeria si stafilococul auriu. Contaminarea poate aparea prin contactul direct cu carnea cruda contaminata sau prin igiena precara a personalului sau a echipamentelor din fabrica de procesare.
Lapte crud. Pasteurizarea este procesul de incalzire la temperaturi inalte al unui lichid sau a unor alimente pentru a ucide microorganismele daunatoare. Producatorii pasteurizeaza produsele lactate, inclusiv laptele si branza, pentru a fi consumate in siguranta. Pasteurizarea ucide bacteriile daunatoare si parazitii, cum ar fi Brucella, Campylobacter, Cryptosporidium, E. coli, Listeria si Salmonella.
Ouale. Pot fi daunatoare atunci cand sunt consumate crude sau slab preparate.
- Persoana care prepara alimentele trebuie sa practice o buna igiena, sa se spele temeinic pe maini inainte si dupa ce a atins carnea si legumele crude.
- Sa se evite spalarea carnii crude, intrucat aceasta nu ucide bacteriile, ci determina extinderea lor la alte alimente, ustensile de gatit si suprafete de bucatarie.
- Sa nu se consume alimente dupa expirarea termenului de valabilitate.
- Carnea trebuie sa fie bine preparata termic.
- Alimentele trebuie pastrate in frigider, la +4 grade Celsius.
- Achizitionarea alimentelor trebuie sa se faca doar din magazine verificate.
Ce sa mananci si sa bei cand ai toxiinfectie alimentara
SusCel mai bine este sa amanati treptat alimentele solide pana cand diareea si varsaturile au trecut. In schimb, reintoarceti-va in dieta obisnuita mancand sau consumand produse usor de digerat, care sunt fade si sarace in grasimi, cum ar fi:
-biscuiti cu sare
-paine prajita
-gelatina
-banane
-orez
-ovaz
-cartofi fierti
-legume fierte
-supa de pui
-sucuri de fructe diluate
-bauturi pentru sport cu suplimente
Factori de risc pentru toxiinfectii alimentare
Oricine poate suferii toxiinfectii alimentare. Statistic vorbind, aproape toata lumea va suferi o toxiinfectie alimentara cel putin o data in viata. Exista unele populatii care sunt mai expuse riscului decat altele. Acestea includ:
-Persoanele imunodeprimate. Oricine are un sistem imunitar suprimat sau o boala autoimuna poate avea un risc mai mare de infectie si complicatii rezultate din intoxicatia alimentara.
-Persoanele insarcinate. Persoanele insarcinate sunt mai expuse riscului, deoarece corpul lor se confrunta cu modificarile aduse metabolismului si sistemului circulator in timpul sarcinii.
-Varstnici. Adultii care au 65 de ani sau mai mult se confrunta, de asemenea, cu un risc mai mare de a contacta o intoxicatie alimentara. Acest lucru se datoreaza faptului ca sistemul lor imunitar poate sa nu raspunda rapid la organismele infectioase.
-Copii mici. Copiii sub 5 ani sunt, de asemenea, considerati o populatie expusa riscului, deoarece sistemul lor imunitar nu este la fel de dezvoltat ca cel al adultilor. Copiii mici sunt mai usor afectati de deshidratarea din varsaturi si diaree.
Diagnostic
SusUn diagnostic se bazeaza pe un examen fizic si o revizuire a lucrurilor care pot provoca varsaturi, diaree sau alte simptome. Intrebarile de la medicul dumneavoastra vor acoperi:
• Simptomele.
• Mancare sau bauturi pe care le-ati baut recent.
• Simptome la persoanele care au mancat cu dumneavoastra.
• Modificari recente ale medicamentelor pe care le luati.
• aCalatorii recente.
Concluzie
SusEste extrem de rar ca toxiinfectiile alimentare sa puna viata in pericol prin complicatii diverse. In timp ce intoxicatia alimentara este destul de incomoda, vestea buna este ca majoritatea oamenilor se recupereaza complet in cateva zile, chiar si fara tratament. Importanta este o igiena corespunzatoare, o preparare termica adecvata a alimentelor care pot da o intoxicatie alimentara si spalarea fructelor si legumelor inainte de a fi consummate.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Gastroenterologie
- Dr. Narcisa Maria Zamfirescu - Institutul clinic Fundeni
- Dr. Mirela Stoian - Spitalul clinic de urgenta sf. PANTELIMON (fostul Spital 23 August)
- Prof. dr. Radu Mihai Voiosu - Spitalul clinic COLENTINA
- Asist. univ. dr. Constantinescu Gabriel - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Teodor Badescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
Articole recomandate
- Durerile de stomac: cauze si afectiuni posibile
- Cum facem diferenta dintre intoxicatia alimentara si indigestie?
- Cancerul colorectal
- Simptomele infectiei cu stafilococi
- Litiaza biliara (calculii biliari)
- Siguranta alimentelor la gratar
- Cum prevenim toxiinfectia alimentara provocata de consumul de oua
- De ce apar si cum previi toxiinfectiile alimentare
- Simptomele intoxicatiilor alimentare