Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Simptomele intoxicatiilor alimentare

Actualizat la data de: 11 Mai 2023
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati

Sus
Simptomele intoxicatiilor alimentare

Simptomele intoxicatiilor alimentare sau ale toxiinfectiilor alimentare, cauzate de consumul de hrana sau bauturi contaminate cu agenti patogeni sau toxine periculoase, difera in functie de microorganismele care le-au produs.

Recunoasterea imediata a simptomatologiei este foarte importanta, intrucat unele intoxicatii alimentare pot pune viata in pericol fara o interventie medicala prompta.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptome generale ale toxiinfectiei alimentare
  3. Simptomele intoxicatiilor alimentare in functie de agentul patogen
  4. Concluzie
  5. Citeste pe aceeasi tema

Simptome generale ale toxiinfectiei alimentare

Sus

In general, simptomele manifestate de toxiinfectiile alimentare sunt o combinatie de stari de greata, varsaturi si diaree (cu sau fara prezenta sangelui in materiile fecale), insotite de alte simptome, precum:

Simptomatologia specifica intoxicatiilor alimentare este descrisa astfel:

- Dupa consumul alimentelor contaminate, crampele abdominale, diareea si varsaturile debuteaza in mai putin de o ora in cazul contactarii unui stafilococ si pana la 10 zile, in cazul unui campylobacter. Debutul manifestarilor clinice poate fi chiar mai tardiv in cazul infectiei cu Giardia. Simptomele persista de la o zi pana la cateva luni, in functie de tipul infectiei.

- Varsaturile, diareea, transpiratiile, ametelile, lacrimatul, salivatia in exces, confuzia mentala si crampele abdominale pot fi simptomele unei toxiinfectii alimentare chimice sau toxice, produsa, de pilda, de o ciuperca otravitoare.

- Pierderea partiala a vocii sau a vederii, slabiciunea musculara, dificultatile de inghitire, uscarea gurii, paralizia musculara si varsaturile pot indica instalarea botulismului, o toxiinfectie alimentara severa, dar foarte rara.

Simptomele intoxicatiilor alimentare in functie de agentul patogen

Sus

Manifestarile clinice ale intoxicatiilor alimentare se disting in functie de agentul patogen care le-a produs.

  1. Toxiinfectia cu Listeria

Bacteria Listeria poate contamina alimentele proaspete, precum pepenele galben, dar si hrana procesata, asa cum sunt sortimentele diverse de branzeturi. Toxiinfectia cu Listeria se manifesta, de regula, prin febra, dureri musculare, senzatia de stomac deranjat sau diaree. Acestea pot sa debuteze dupa doar 2 zile de la contactarea bacteriei sau dupa 2 luni de la expunere, in functie de imunitatea pacientului. In cazul fructelor si al legumelor, asigurati-va ca le spalati bine coaja si le uscati corespunzator inainte sa le taiati, dezinfectand totodata si suprafetele atinse de acestea inainte sa fie spalate. Listeria poate sa ajunga usor si in mezeluri, lactate si alte alimente procesate, in timpul ambalarii acestora. Cea mai sigura metoda de prevenire a contaminarii este sa le supuneti unei temperaturi ridicate sau sa verificati cu atentie data expirarii de pe eticheta produselor.

2. Toxiinfectia cu Salmonela

Bacteria Salmonela poate sa infecteze orice tip de aliment, insa cel mai ridicat grad de risc se inregistreaza in randul produselor care au intrat in contact cu materiile fecale ale animalelor. De pilda, gainile pot infecta ouale inainte de formarea cojii. Simptomele toxiinfectiei produse de Salmonela includ crampele stomacale, febra si diaree timp de 12-72 de ore dupa expunere. Este foarte important sa nu consumati oua crude sau gatite insuficient si sa tineti carnea de pui gatita ferita de alta carne cruda. Spalati bine mainile, tocatorul, ustensilele si blatul de bucatarie, imediat dupa ce ati manevrat bucatile de carne nepreparate termic. In ultimii ani, s-au inregistrat mai multe cazuri de toxiinfectii alimentare cu Salmonela produse de expunerea la legume si fructe contaminate, precum rosiile, ardeii iuti, salata verde sau papaya. Germenii de grau pot gazdui si ei aceasta bacterie, intrucat cresc in conditii de umiditate si caldura.

3. Toxiinfectia cu E.coli

Bacteria E.coli traieste in intestinele vitelor si poate contamina carnea consumata de om in timp ce aceasta este manevrata de macelar. Simptomele toxiinfectiei cu E.coli sunt crampele abdominale severe, diareea apoasa si varsaturile, debutand de regula dupa cateva zile de la expunere si fiind mai severa in cazul pacientilor cu imunitate slaba. Vindecarea survine dupa aproximativ o saptamana. Cea mai buna masura de prevenire a intoxicatiei alimentare cu bacteria E.coli este gatirea carnii la temperaturi crescute si dezinfectarea suprafetelor cu care a intrat in contact, atunci cand se afla in stare cruda. Alte alimente care pot fi contaminate cu bacteria E.coli sunt sucurile si lactatele nepasteurizate, precum si fructele sau legumele nespalate.

4. Toxiinfectia cu Clostridium botulinum

Bacteria Clostridium botulinum cauzeaza botulismul, o boala rara, potential fatala. Infectia este asociata cu alimentele care nu sunt conservate in conditii de siguranta. Asadar, toate produsele la conserva, mierea, carnea presata sau pestele fermentat si afumat prezinta un oarecare risc de producere a botulismului. Printre simptomele acestei infectii se numara crampele, varsaturile, tulburarile de respiratie, dificultatile de inghitire, vederea dubla, slabiciunea musculara sau paralizia. Daca suspectati contactarea acestei infectii, apelati imediat la serviciul de urgenta.

5. Toxiinfectia cu Clostridium perfringens

Clostridium perfringens este un tip de bacterie care cauzeaza crampe si diaree ce persista mai putin de 24 de ore. Tocanitele, sosurile, ciorbele si alte preparate gatite in cantitati mari si pastrate la temperaturi ridicate prea mult timp sunt surse posibile ale acestei infectii usoare. Pentru a preveni neplacerile, introduceti la frigider mancarea gatita dupa maximum 2 ore de expunere la temperatura camerei.

6. Toxiinfectia cu stafilococi

Toxiinfectiile alimentare cu stafilococi sunt produse, in general, in urma consumului de hrana preparata de o persoana infectata, precum sandvisurile, salatele, pastele cu sos sau budincile. Simptomele debuteaza imediat dupa expunere si includ varsaturile, crampele abdominale si diareea. Ameliorarea starii generale survine dupa 1-3 zile de a debutul manifestarilor clinice.

7. Toxiinfectia cu Campylobacter

Doar o picatura de lichid scurs din carnea cruda de pui poate cauza infectia cu Campylobacter, cu simptome precum febra, crampele abdominale, diareea si varsaturile. Majoritatea pacientilor se recupereaza dupa o saptamana de tratament, insa in lipsa acestuia, boala poate degenera in sindromul Guillain-Barre, ce poate cauza paralizie temporara.

Concluzie

Sus

O intoxicatie alimentara este usor de tratat, insa in momentul in care considerati ca ati contactat o bacterie din alimente nespalate, procesate sau nepreparate termic suficient, adresati-va medicului dumneavoastra. Pentru a prevenii astfel de infectii, spalati-va des pe maini, spalati alimentele inainte sa le consumati, preparati carnea suficient termic astfel incat sa fie bine gatita, dezinfectati toate suprafetele atinse de alimentele posibil infectate. 


Medici specialisti Infectioase

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate