Botulismul - intoxicatie alimentara cauzata de Clostridium Botulinum
Generalitati
SusBotulismul este o afectiune neuromusculara (paralitica) cauzata de o toxina bacteriana (toxina Clostridium botulinum) care actioneaza la nivelul intestinului si determina "otravire" neuromusculara.
Exista 3 tipuri de botulism:
- botulismul alimentar
- botulismul "de plaga"
- botulismul sugarilor
Botulismul alimentar apare atunci cand toxina botulinica, produsa in alimente contaminate, este ingerata (mancata) sau sporii acestei toxine sunt inhalati.
Botulismul "de plaga" este determinat de toxina botulinica care se afla la nivelul unei plagi infectate cu aceasta bacterie.
Botulismul sugarilor, cea mai frecventa forma de botulism din tarile dezvoltate, este determinat de ingestia sau inhalarea sporilor de Clostridium botulinum si de producerea ulterioara a toxinei botulinice de catre intestinele sugarilor afectati. (Toxina botulinica a devenit un agent terapeutic folosit in tratamentul unor distonii si al altor boli.)
Orice caz de botulism este considerat a fi o urgenta de sanatate publica datorita potentialului de contaminare a altor persoane care ingera alimentele infestate si de a folosi toxina botulinica ca pe o arma biologica. Este obligatorie prin lege declararea oricarui caz de botulism.
Cuprins articol
Simptome
SusIncubatia dureaza de la 2 ore pana la 14 zile de la ingestia alimentelor contaminate. Debutul bolii este virulent si include tulburari digestive (constipatie, greata, voma, dureri abdominale, diaree moderata), stare de letargie, slabiciune, ameteala, uscaciune in cavitatea bucala, greutate in inghitire si sete. Alte simptome ale bolii mai sunt: cefaleea, diplopie (vedere dubla), imposibilitatea mentinerii pleoapelor deschise, vedere neclara. In cazuri destul de restranse si numai daca nu se instituie tratamentul, poate aparea si paralizia unor grupe de muschi (membre, gat, muschi respiratori).
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Infectioase
- Dr. Adriana Motoc - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Mariana Mardarescu - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Cleo-Nicoleta Rosculet - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Laura Maria Albu -
- Dr. Cristina Mihaela Cismaru -
Articole recomandate
- Botulismul
- Botulismul infantil: simptome, cauze si tratament
- Botulismul infantil: cauze, simptome, tratament, preventie
- Botulismul si riscul de imbolnavire din cauza alimentelor la conserva
- Preparatele injectabile cu botox
- Tot ce trebuie sa stiti despre botox
- Beneficiile pentru sanatate ale consumului de usturoi
- Spasmul esofagian
- Secretele celor care nu se imbolnavesc niciodata