Alimentele pe care expertii NU le-ar manca niciodata
Ce produse cresc riscul de toxiinfectie alimentara
Fiecare aliment pe care il consumam ne influenteaza intr-o oarecare masura sanatatea. Bacteriile, parazitii si virusurile pot ajunge in alimente si bauturi, iar persoanele care le consuma pot sa se confrunte cu toxiinfectii alimentare.
Anual, in Statele Unite ale Americii exista aproximativ 48 de milioane de cazuri de toxiinfectii alimentare, potrivit statisticilor Administratiei Nationale pentru Alimente si Medicamente.
Unele dintre aceste cazuri sunt foarte grave si duc chiar si la decesul celor care au consumat alimentele contaminate.
Persoanele care au cel mai mare grad de risc la toxiinfectie alimentara sunt femeile insarcinate, copii, varstnicii, cat si cei care au un sistem imunitar slabit. Printre simptomele intoxicatiei cu alimente sunt greata, starile de voma, diareea, febra, frisoanele, durerile de cap, crampe stomacale si lipsa apetitului.
Iata o serie de produse de care ar trebui sa ne ferim si care, in opinia medicilor si a expertilor din industria alimentara, cresc riscul de toxiinfectie.
Legumele taiate, ambalate
Legumele taiate si preambalate sunt folosite de multi dintre noi la gatit facand prepararea mancarilor mult mai rapida.
Acestea sunt usor de contaminat in momentul in care sunt pregatite de consum. Este mai bine sa cumperi fructe si legume netaiate, necuratate, pentru a scade semnificativ riscul unei contaminari cu microorganisme. Daca obisnuiesti sa folosesti astfel de produse, acestea trebuie foarte bine spalate si curatate, inainte de a fi consumate, spun expertii.
Carne rosie, in sange
Carnea rosie care nu este suficent gatita, preparata in sange, are un grad ridicat de risc. Cei care consuma un astfel de preparat pot fi contaminati cu bacterii precum Salmonella si E.coli. Carnea rosie trebuie gatita bine pentru a reduce riscul de contaminare.
Nici carnea de pui sau pestele nu trebuie sa fie consumate in stare cruda, sustin expertii. Desi pestele crud este folosit in feluri de mancare foarte populare, precum sushi, el poate duce la toxiinfectii grave.
Fructele de mare, crude
Unul din cel mai mare risc de contaminare il reprezinta fructele de mare, consumate in stare curda. Stridiile pot fi considerate un afrodisiac excelent, insa nu trebuie sa le mananci niciodata crude, in salate, ci gatite.
Stridiile sunt ca niste filtre, aceste fructe de mare absorb toate microorganismele din apa, iar in cazul in care apa este contaminata si aceste crustacee vor contine microbi.
Un raport din anul 2015 a aratat ca intoxicatiile alimentare cu bacteria Vibrio vulnificus, care traieste in apele marine calde a crescut cu un procent de 52% in ultimii ani, fiind raspandita mai ales de stridii. Intoxiatia cu Vibrio vulnificus este una dintre cele mai grave tipuri de otravire alimentara, pentru ca poate duce si la deces, in cazurile grave de intoxicatii alimentare.
Ouale
Alte alimente cu un grad crescut de risc sunt ouale consumate crude sau insuficient preparate, astfel incat sa fie distruse microorganismele.
Riscul de a te contamina cu Salmonella din oua este mult mai scazut in prezent, cand ouale care ajung la super-market sunt mai bine controlate, insa exista in continuare sanse de infectare. Gateste bine ouale inainte sa le consumi si evita sa gusti compozitiile de prajituri in care ai pus oua inainte sa le supui unui proces termic.
Evita, de asemenea, iaurturile si branzeturile care sunt facute din lapte nepasteurizat, la fel si sucurile si piureurile de fructe nepasteurizate, deoarece si acestea au un grad ridicat de risc.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Gastroenterologie
- Dr. Andrei Haidar - Spitalul clinic COLENTINA
- Dr. Radu Mihai Voiosu - Spitalul clinic COLENTINA
- Dr. Constantinescu Gabriel - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Teodor Badescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Dana Gabriela Moraru -
Articole recomandate
- Scleroza multipla
- 8 obiceiuri pentru a ramane sanatos
- Diabetul si scaderea in greutate: cea mai buna solutie
- Infarctul miocardic si angina instabila
- Dementa
- Despre vara si prea multe calorii
- Depresia - tristetea patologica
- Durerile abdominale: 12 mituri
- Toxiinfectia alimentara, o boala frecventa vara