Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Remediile florale Bach

Actualizat la data de: 16 Iulie 2024

Generalitati

Sus
Remediile florale Bach

Remediile florale sau esentele florale, au fost dezvoltate de doctorul Edward Bach in anii 30. El a fost medic generalist, bacteriolog, si a lucrat cu vaccinuri si remedii homeopate. A renuntat la practica sa pentru a se dedica dezvoltarii unei noi cai de vindecare naturala care acum ii poarta numele.

Exista persoane care considera terapia florala ca apartinand sistemului de vindecare holistica, facand parte din herbalism, dar adevarul este ca lucrarea doctorului Bach este diferita, intrucat esentele florale sunt atat de diluate ca nu actioneaza pe un substrat biologic, ci mai mult pe un model de vibratie si energie.

Doctorul Bach a avut deziluzii cand a vazut efectele adverse ale medicamentelor si si-a orientat cercetarile spre puterea tamaduitoare a plantelor. El credea ca boala este un rezultat al unui dezechilibrul mental sau emotional, si ca proprietatile energetice unice ale plantelor pot fi folosite pentru a indrepta acest dezechilibru si sa restaureze "intregul.

Folosind legea homeopata a potentarii, el a considerat ca efectele tamaduitoare ale plantelor pot fi continute in cantitatile mici.

Remediile functioneaza pe premiza ca acestea contin anumite aspecte ale energiei plantei, care modifica campul energetic al pacientului si prin acest lucru pacientii ajung sa-si poata integra emotiile.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cum se utilizeaza remediile florale
  3. 38 de remedii Bach si indicatiile lor
  4. Cele sapte categorii emotionale
  5. Citeste pe aceeasi tema

Cum se utilizeaza remediile florale

Sus

Remediile florale si esentele sunt preparate lichide create prin fierberea anumitor parti ale plantelor in apa de izvor sau prin plasarea florilor pe o suprafata cu apa de izvor, si lasarea lor la infuzat la caldura soarelui pentru o perioada de timp. Dupa acest proces, aceasta apa este conservata in distilat de vin. Remediile Florale Bach sunt realizate in principal din plante care se gasesc in Marea Britanie.

Remediile sunt facute pentru auto-ajutor, desi exista multi medici care le prescriu. Remediile se vand intr-o forma concentrata si metoda folosita este plasarea picaturilor direct pe limba sau prin diluarea lor in lichid.

Esentele sunt administrate prin plasarea a 2-4 picaturi pe sau sub limba, sau adaugarea a doua picaturi intr-un pahar cu apa de izvor si consumarea apei de-a lungul unei zile. Pana la sapte remedii pot fi folosite impreuna, si s-au dovedit eficiente si in cazul copiilor, la care subiectivitatea poate fi negata intr-un anume grad. Nu are efecte toxice si nu interactioneaza cu alte medicamente.

38 de remedii Bach si indicatiile lor

Sus

Dr. Bach a identificat si dezvoltat prin observare 38 de remedii corespunzatoare unor dispozitii negative si unor stari de spirit diferite. De asemeni a dezvoltat un compus din cinci plante numit remediu de urgenta care poate fi folosit in situatii de urgenta sau pentru traumatisme.

Cele 38 de remedii sunt impartite in sapte grupe traditionale, bazandu-se pe dificultatile emotionale care sunt tratate. Aceste grupe sunt: teama, nesiguranta, interesul insuficient in circumstantele prezente, singuratatea, suprasensibilitatea, dependenta si disperarea, ingrijorarea excesiva pentru binele celor din jur.

Remediul de urgenta, care este o combinatie de cinci plante, nu este inclusa in aceste grupe si de aceea este descrisa separat.

Remediul Bach

Indicatii
Agrimonia sau Turita mare Pentru persoanele care isi ascund problemele in spatele unei fete vesele si care evita sa le faca fata; pot folosi in exces hrana, droguri, alcoolul sau muncesc in exces pentru a evita problemele de viata. Cand persoana isi ascunde problemele in spatele unei fete vesele si care ineaca durerea si grijile in alcool si droguri, aceasta persoana poate beneficia de pe urma tratamentului cu agrimonia. Acest remediu poate ajuta, de asemeni, la acceptarea partii intunecate a vietii si a personalitatii oamenilor in viata de fiecare zi.
Plopul Pentru nervozitate fara motiv si anxietate generala. Temeri si ingrijorari din motive necunoscute. Treziri noaptea, cosmaruri.
Fagul Pentru persoanele care sunt critice si intolerante fata de ceilalti si care au nevoie sa inteleaga si sa aiba compasiune, sa vada ca fiecare om lucreaza pentru propriul destin.
Tintaura Pentru cei care au o vointa slaba, sunt slugarnici. Persoanele dragute carora le este greu sa spuna "nu” si facand acest lucru devin exploatate datorita firii lor foarte delicate.
Cerato Pentru persoanele care se indoiesc de propria judecata, cauta in mod constant confirmarea si sfatul celor din jur. Cand persoanei ii lipseste in mod constant increderea in propria judecata si in deciziile pe care le ia, si in mod constant apeleaza la alte persoane pentru sfat si ghidare.
Corcodus Pentru teama de a pierde controlul intr-un anume fel, pentru gandurile necontrolate, irationale. Cand persoana se teme ca va pierde controlul si va face ceva ingrozitor sau este chinuita de ganduri irationale, corcodusul poate fi benefic. De asemenea, poate fi de folos si la persoanele care deja au pierdut controlul.
Muguri de castan comestibil Pentru cei care repeta aceleasi greseli in viata si esueaza in a invata din propriile experiente. Cand persoana esueaza in a invata din lectiile vietii si repeta greselile fara sa invete esenta lectiei.
Cicoarea Pentru persoanele care se agata de ceilalti, sunt posesivi sau supraprotectivi fata de cei dragi. Cand persoana este posesiva fata de dragostea celor din jur si solicita ca afectiunea sa fie reciproca, in timp ce persoanei ii place controlul si prin aceasta impiedica dezvoltarea altor persoane.
Clematita Pentru persoanele care sunt visatoare, cu capul in nori, absente si carora le lipseste concentrarea. Cand persoana isi petrece cel mai mult timp in fantezii si visare, fara sa fie adecvat inradacinate in realitatea de fiecare zi si se gandesc mai mult la succesele viitoare si la o alta realitate decat sa petreaca timp in implinirea acestor vise, atunci clematita este potrivita pentru ele.
Merisorul Pentru persoanele care se dispretuiesc si care se rusineaza de propria infatisare sau de ceea ce sunt. Cand persoana sufera pentru ca se simte necurata, patata sau otravitoare, si dispretuieste anumite aspecte ale infatisarii sau personalitatii sale, si are tendinta spre un comportament obsesiv.
Ulmul Pentru persoanele care sunt in general responsabile, dar sunt depasite de prea multe activitati. Cand o persoana este suprasolicitata cu munca sau trebuie sa faca fata unor sarcini enorme, si sufera de o incredere in sine scazuta sau se teme de esec, in conditiile in care, in general, acea persoana este responsabila si de succes.
Gentiana Pentru cei care se indoiesc de propria persoana si se descurajeaza usor. Cand lucrurile merg rau si persoana se simte dezamagita din cauza acestui lucru si cand micile incidente ale vietii par obstacole de netrecut.
Orz salbatic Pentru sentimente de lipsa de speranta si disperare. Cand persoana crede ca nimic nu mai poate merge bine si nici o incurajare nu este de folos, si cand are un sentiment de nesiguranta si lipsa de speranta.
Iarba neagra Pentru persoanele prea vorbarete care se pot concentra prea mult asupra propriilor probleme sau experiente, datorita singuratatii. Cand persoana are nevoie ca tot timpul sa fie cineva in jurul ei si sa-i asculte problemele, bolile sau ingrijorarile.
Ilice Pentru persoanele suspicioase, invidioase, care urasc si sunt geloase. Cand o persoana simte ura, invidie, gelozie, suspiciune si are sentimente negative puternice fata de altii, poate beneficia de pe urma acestei plante pentru a incuraja deschiderea si un simt al generozitatii.
Caprifoi Pentru persoanele care traiesc mai mult in trecut decat in prezent. Cand persoana traieste in trecut sau sufera de dor de casa sau nostalgie, caprifoiul poate fi benefic si ajuta persoana sa traiasca in prezent si sa accepte ca tot trecutul nu se mai intoarce.
Carpen Pentru tergiversare si oboseala, doar cu gandul la munca pe care o are de facut o persoana. Daca persoana se simte epuizata inainte de a incepe munca si crede ca s-ar simti mai bine daca ar renunta, dar odata ce s-a pornit ingrijorarea dispare.
Sporul casei Pentru nerabdare si iritabilitate, deseori ajuta pe cei care gandesc repede si carora le este greu sa lucreze impreuna cu altii. Cand persoana este foarte nerabdatoare, frustrata si iritabila, remediul din florile de sporul casei o poate ajuta sa fie mai putin grabita si mai relaxata si rabdatoare cu cei din jur.
Larita Pentru lipsa increderii in sine, sentimentele de inferioritate fata de altii si teama de esec. Cand persoanei ii lipseste increderea si simte ca nu este la fel de buna ca ceilalti si din acest motiv mai bine nu face nimic decat sa esueze, atunci larita ii poate fi de ajutor sa mearga inainte, sa-si asume riscurile necesare si sa inceapa sa traiasca fara sa considere ca a esuat.
Cretisoara Pentru temeri cunoscute; de asemeni pentru persoanele rusinoase sau timide. Persoanele care au frici pe care le pot numi - cum ar fi teama de caini, saracie, intuneric, vorbit in public si, de asemenea, fobii cum ar fi cele fata de serpi, pasari, paienjeni (alaturi de trandafirul de piatra); in aceste situatii persoana poate beneficia de cretisoara care poate ajuta si persoanele foarte timide, rusinoase sau nervoase in general.
Mustarul salbatic Pentru melancolia adanca ce apare din motive necunoscute. Cand norii negri ai melancoliei si depresiei par sa se adune, cand lucrurile sunt in general bune si pozitive si disperarea pare sa-si faca loc in jurul persoanei fara nici un motiv aparent.
Stejar Pentru persoanele care sunt in general puternice si se lupta chiar si atunci cand sunt obosite si ar trebui sa se odihneasca. Persoanele care vor sa se autodepaseasca, chiar sub stres mare si care depasesc punctul epuizarii, si cu incapatanare refuza sa se odihneasca, stejarul poate fi benefic pentru a se mentine in forma si sa nu cedeze sub presiune; de asemenea ii poate ajuta sa atinga intelepciunea si echilibrul.
Maslinul Pentru persoanele epuizate de perioade lungi de stres sau boala si care nu mai sunt capabile sa-si continue sarcinile zilnice. Cand persoana este epuizata de efort mental sau fizic, sau chiar de o boala, maslinul o poate ajuta sa-si redobandeasca sentimentul de forta, placerea si increderea pentru a continua.
Pinul Pentru cei care se auto-invinovatesc chiar si pentru greselile altora. Acesta este un remediu pentru persoanele care se autoinvinovatesc pentru orice: desi au facut tot ce au putut, ele cred in continuare ca ar fi putut sa faca mai mult, astfel dezvoltand sentimente de vinovatie, autoreprosuri si incapacitatea de a se accepta, care pot duce la disperare.
Castan rosu Pentru cei care se tem pentru binele celor din jur, in special fata de cei dragi. Cand grija naturala pentru cei apropiati - copiii, sotia, sotul, mama, tatal este scoasa din context si devine teama, si persoana incepe sa supracompenseze acest lucru prin subminarea increderii in sine a persoanei pentru care simte ingrijorare, castanul rosu este potrivit pentru a ajuta pentru la transforma gandurile anxioase intr-un turn de putere.
Trandafirul de piatra Pentru sentimente extreme de teama si teroare. Cand teama persoanei se transforma in teroare si starea mentala de panica face gandurile si deciziile imposibile, trandafirul de piatra poate fi benefic.
Apa de izvor Pentru persoanele care au standarde personale inalte si care pot fi oarecum rigide in comportament (dieta, exercitii, etica, etc). Cand cineva cauta perfectiunea in propria persoana si duce acest lucru la extrem, punand astfel tinte inalte si fiind aspru cu sine daca esueaza de la propriile reguli, atunci apa de izvor poate fi benefica. Ea nu va determina scaderea idealurilor inalte dar poate ajuta la eliminarea excesului, astfel incat persoana sa fie mai ingaduitoare cu sine.
Porumbar salbatic Pentru nesiguranta si indecizie in fata a doua optiuni; de asemenea pentru dispozitia fluctuanta. Daca o persoana, in mod constant nu se poate hotara si nu poate purta responsabilitatea deciziei, atunci acest remediu poate fi de ajutor.
Steaua din Betleem Pentru efectele unor vesti serioase, durere sau pierdere. Cand o persoana a trecut printr-un soc, indiferent daca este vorba despre o veste proasta sau un eveniment nedorit, acest remediu poate fi folosit si poate, de asemenea, ajuta in cazul decesului sau plecarii unei persoane dragi.
Castan dulce Pentru anxietate si angoasa; pentru inima zdrobita si disperare. Cand persoana experimenteaza partea intunecata a sufletului, unde goliciunea de neindurat se gaseste si nu poate gasi o cale de iesire din probleme, si a ajuns la limita maxima de suportabilitate, atunci acest remediu poate ajuta la redobandirea fortei.
Verbina Pentru persoanele foarte entuziaste si idealiste. Daca persoana este condusa de un fanatism in cauza pe care o serveste, verbina o poate ajuta sa se relaxeze putin oferind astfel corpului si mintii o pauza.
Vita de vie Pentru persoanele care au multa vointa si sunt asertivi, care ii pot domina sau fi agresivi fata de cei din jur. Cand o persoana este intotdeauna capabila si are mereu dreptate, si isi impune vointa proprie in fata celorlalti cu o atitudine tiranica, atunci vita-de-vie poate fi benefica pentru a ajuta ca persoana sa devina mai delicata in ghidarea celorlalti, fara sa recurga la forta.
Nucul Pentru protectia de influentele altora sau ale mediului, pentru adaptarea la schimbare. Cand opiniile necerute ale altora sau influenta exterioara incep sa aiba un impact asupra destinului persoanei, nucul poate fi de ajutor. Este un remediu bun daca este folosit in perioade de tranzitie cum ar fi mersul la scoala, in timpul pubertatii, dupa casatorie, pensionare, cand poate ajuta la o mai buna adaptare la noua situatie.
Vioreaua de balta Pentru persoanele care se simt mai bine singure si care ajung sa se tina de-o parte, izolate sau singure. Cand bizuirea pe sine devine excesiva si persoana se indeparteaza de cei din jur, devine distanta si mandra, o poate face sa inceteze contactele cu lumea exterioara si in acest fel sa devina singuratica.
Castanul alb Pentru ganduri persistente care nu dispar si certuri mentale care deranjeaza pacea mintii sau somnul. Cand persoana este invadata de ganduri persistente nedorite si griji interioare care nu duc nicaieri, si nu sunt capabile sa se concentreze pe situatia de fata, atunci castanul alb poate fi valoros in rezolvarea problemelor calm si rational.
Trandafir salbatic Pentru sentimente de apatie, resemnare si plictiseala. Daca o persoana nici macar nu se lupta cu grijile zilnice si accepta ce ii ofera viata fara a incerca sa-si imbunatateasca situatia, atunci trandafirul salbatic poate fi benefic. Poate ajuta persoana sa scape de apatie si sa obtina un simt al scopului in viata, cu fericire si veselie ca bonus.
Salcia Pentru sentimente de amaraciune, autocompatimire si resentiment.
Cand o persoana in mod constant se plange de viata sa, chiar si cand aceasta este buna si are resentimente pentru cei cu mai mult noroc si are resentimente amare si o lipsa de satisfactie generala in viata, salcia poate ajuta. Poate ajuta persoana sa scape de resentimente, autocompatimire si o poate incuraja sa-si recapete optimismul si credinta.
Remediul de urgenta Formula de urgenta, pentru situatiile stresante de fiecare zi. Poate fi folosit in situatii de criza, pentru o perioada limitata, in momentele cele mai critice. De aceea remediul de urgenta ofera doar o solutie temporara pentru probleme.

Cele sapte categorii emotionale

Sus

Doctorul Bach considera ca emotiile negative sunt cauza principala a bolilor si a clasificat emotiile in sapte categorii mari. Aceste sapte categorii au fost apoi impartite in 38 de emotii negative. Fiecare emotie negativa se asociaza cu o anumita planta.

1. Teama

Teroarea si cosmarurile;
Temerile cunoscute si timiditatea;
Mania necontrolata si impulsivitatea;
Teama vaga;
Teama excesiva pentru binele familiei si al prietenilor.

2. Nesiguranta

Lipsa increderii in a lua decizii;
Indecizia si modificarile de dispozitie;
Ezitarile si dezamagirile trecute;
Disperarea si lipsa de speranta;
Oboseala;
Lipsa de satisfactie si de motivatie.

3. Lipsa de interes in circumstantele prezente

Lipsa de concentrare;
Nostalgia si dorul de casa;
Apatia si resemnarea;
Lipsa vitalitatii si epuizarea;
Ingrijorarea;
Melancolia;
Esecul de a invata din greseli.

4. Singuratatea

Indiferenta si rezervele;
Nerabdarea;
Obsesia de sine, preocuparea excesiva de sine si dorinta excesiva de a avea companie.

5. Sensibilitatea excesiva

Problemele ascunse;
Anxietatea de a fi pe plac;
Perioadele de tranzitie;
Sentimentele negative cum ar fi ura si invidia.

6. Disperarea

Lipsa increderii in sine;
Vina si auto-reprosurile;
Simtul de responsabilitate coplesitoare;
Teama de nesuportat;
Socul si durerea;
Resentimentul si amaraciunea;
Pierderea puterii de lupta;
Sentimentele de rusine si necuratire.

7. Ingrijorarea excesiva pentru binele celor din jur

Posesivitatea, egoismul, auto-compatimirea si supraprotectia fata de ceilalti;
Critica si intoleranta;
Negarea de sine si ingustimea mintii;
Prezenta dictatoriala si fara mila.


Medici specialisti Medicina alternativa

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate