Recuperarea medicala cu ajutorul masajului
Generalitati
SusMasajul presupune manipularea straturilor superficiale si profunde ale muschilor si ale tesutului conjunctiv in scopul relaxarii, dar si in scopuri de recuperare medicala.
Masajul este o tehnica ce prezinta foarte multe beneficii si poate fi considerat un tratament auxiliar in multe afectiuni.
Cui ii este interzis masajul
SusPacientii care prezinta anumite boli de sange, cu o fragilitate vasculara, afectiuni pulmonare acute, afectiuni inflamatorii osoase, stari febrile sau cei cu afectiuni psihice le este contraindicat masajul.
Tipuri de masaj
Sus• Masajul de relaxare. Este cel in care se utilizeaza manevre blande si are o durata in general scurta. Acest tip de masaj are un efect benefic si in cazul crampelor abdominale, crizelor renale, durerilor de spate, dupa o intindere musculara sau dupa un efort prelungit.
Sunt studii care sustin ca masajul de relaxare este benefic inclusiv in cazul insomniilor, al atacurilor de panica si este recomandat atat copiilor, cat si adultilor, inclusiv femeilor insarcinate.
Totodata, acest tip de masaj ajuta la diminuarea stresului, la relaxarea generala a organismului, imbunatatind circulatia sanguina si eliminand tensiunile articulare.
• Masajul terapeutic. Se realizeaza pe zona tensionata, in scopul ameliorarii simptomelor aparute. Masajul terapeutic face parte din procedurile de recuperare medicala, fiind un foarte bun tratament pentru afectiunile motorii.
Cu ajutorul acestuia este stimulata circulatia sangelui; prezinta un efect efect antialgic, imbunatateste mobilitatea articulara si metabolismul.
Acest tip de masaj are multe beneficii in cazul unor afectiuni precum hernia de disc, discopatia si spondiloza cervicala, artroza sau tendinita.
• Masajul sportiv. Acesta reprezinta o parte a antrenamentului fizic in cazul sportivilor de performanta. Altfel spus, tipurile de masaj folosite au scopul de a creste performantele sportivului, dar si de a favoriza procesul de recuperare dupa o leziune sau un accident.
Exista 4 tipuri de masaj sportiv: ante-eveniment, post-eveniment, de refacere si de reabilitare.
• Masajul aromatic. Combina eficient uleiurile utilizate in aromaterapie cu tehnici de masaj speciale, in scopul atingerii starii optime de sanatate emotionala si fizica.
Scopul principal al acestei tehnici este restabilirea relatiei de armonie dintre minte si corp.
• Reflexoterapia. Este si un tip special de masaj. Reflexoterapia utilizeaza tehnici de stimulare a punctelor reflexogene de la nivelul talpilor si al palmelor prin apasarea acelor zone.
Astfel, anumite portiuni din corp sunt stimulate, repunandu-se in functiune organele si zonele care prezinta afectiuni.
• Masajul capilar. Este recomandat in cazul durerilor de cap, deoarece are ca efect relaxarea persoanei respective. Acest tip de masaj are un rol benefic si asupra frumusetii femeilor, deoarece intareste firul de par si combate caderea acestuia.
• Masajul facial. Include fata, gatul si decolteul, avand un efect calmant. De asemenea, masajul facial reda elasticitatea tenului, reduce ridurile si ajuta la ridicarea pometilor.
In plus, acest masaj reduce stresul si contribuie la eliminarea toxinelor.
• Masajul anticelulitic. Este destinat reducerii celulitei. Zonele unde se aplica masajul anticelulitic sunt: soldurile, fesele, abdomenul si picioarele. Pentru un efect vizibil se folosesc si creme speciale anticelulitice.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Recuperare medicala
- Dr. Eugenia Anca - Institutul national de geriatrie si gerontologie ANA ASLAN - BUCURESTI
- Dr. Curelea Dan - Institutul national de recuperare, medicina fizica si balneoclimatologie - Clinica III si Ambulatoriul de specialitate II, Sectorul de cercetare a factorilor terapeutici naturali
- Dr. Delia Cinteza - Institutul national de recuperare, medicina fizica si balneoclimatologie
- Dr. Mariana Racu - Spitalul clinic NICOLAE MALAXA
- Dr. Ileana Ganea - Centrul de Boli Reumatismale DR ION STOIA
Articole recomandate
- Recuperarea dupa nastere
- Recuperarea prin fizioterapie a rupturilor partiale de muschi
- Scolioza - recuperare prin kinetoterapie
- Recuperarea cu ajutorul kinetoterapiei
- Alexandru sufera de boli grave si este dependent de terapii. Un baietel care ...
- Recuperarea dupa accidentul vascular cerebral
- Vizualizarea - un alt mod de a combate celulita
- Masajul
- Masajul shiatsu