Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Indicatii ale kinetofizioterapiei

Actualizat la data de: 21 Mai 2024

Ce este fizioterapia

Sus
Indicatii ale kinetofizioterapiei

In zilele noastre exista din ce in ce mai multe probleme de sanatate ce debuteaza la varste din ce in ce mai tinere, acestea variand de la afectiuni ortopedice la cardiovasculare si neurologice. Pentru multe patologii fiziokinetoterapia a devenit necesara si benefica.

Fizioterapia sau fiziokinetoterapia reprezinta un serviciu medical specializat in stiinta miscarii, refacerea, mentinerea, cresterea puterii si a functionalitatii generale a unui pacient. Specialistii in fiziokinetoterapie sunt cei care urmeaza facultatea cu acest profil si lucreaza impreuna cu medicii specializati in reabilitare medicala si medicina sportiva.

Acestia ajuta pacientii sa urmeze un anumit plan de tratament, bazat pe diverse proceduri in functie de patologia prezenta.

Fizioterapia s-a extins de-a lungul timpului si s-au dezvoltat diverse sub-ramuri ale acesteia, cu ajutorul carora patologiile sunt gestionate individual si specific.

Ramurile fizioterapiei includ:
1. Fizioterapie ortopedica/musculoscheletala
2. Fizioterapie neurologica
3. Fizioterapie cardiopulmonara
4. Fizioterapie pediatrica
5. Fizioterapie geriatrica
6. Reabilitare medicala si gestionarea durerii

Cuprins articol

  1. Ce este fizioterapia
  2. Indicatii terapeutice
  3. Reabilitare post-chirurgicala
  4. Durerea cronica post-traumatica
  5. Traumatisme sportive
  6. Durere cronica articulara sau musculara
  7. Durere idiopatica
  8. Probleme de echilibru
  9. Afectiuni neurologice
  10. Alte indicatii
  11. Concluzie
  12. Citeste pe aceeasi tema

Indicatii terapeutice

Sus

Desi la ora actuala orice persoana poate apela la un fiziokinetoterapeut pentru diverse terapii, exista cateva indicatii clare ale fiziokinetoterapiei. Pacientii cu aceste afectiuni ar trebui intotdeauna sa intre intr-un program de reabilitare, pentru o recuperare eficienta si un prognostic cat mai bun.

Astfel situatiile in care se recomanda intotdeauna fiziokinetoterapie sunt:

Reabilitare post-chirurgicala

Sus

Daca ati trecut printr-o interventie chirurgicala majora veti avea nevoie de reabilitare in urma acesteia.

Scopul fizioterapiei post-chirurgicale este gestionarea consecintelor precum durerea, forta scazuta, gradul redus de mobilitate, inflamatia, problemele de echilibru si coordonare.

In cazul interventilor chirurgicale cardiopulmonare poate fi nevoie de fiziokinetoterapie pentru imbunatatirea functiei cardiace, a capacitatii functionale respiratorii.

Interventiile neurochirurgicale necesita intotdeauna reabilitare pentru a imbunatati si recupera functia neurologica centrala si periferica, capacitatea de contractie musculara, durerea, continenta.

Durerea cronica post-traumatica

Sus

Daca in urma unui traumatism sever sau mai putin sever experimentati durere persistenta, este timpul sa mergeti la un fizioterapeut. Acestia pot identifica sursa durerii, modul ei de iradiere si ceea ce o intretine.

Avand in vedere ca durerea post-traumatica este de regula musculo-scheletala, acestia vor alcatui un plan de exercitii speciale, asistate sau nu, prin care va puteti relua functia musculara in timp ce durerea se amelioreaza.

Exercitiile aerobice usoare, exercitiile izometrice dar si stimularea nervoasa electrica pot face parte din planul de tratament pentru acesti pacienti.

Traumatisme sportive

Sus

Traumatismele ce apar in urma practicarii unui sport individual sau de echipa sunt frecvente si deseori grave. Medicii specialisti in medicina sportiva recomanda urmarea fizioterapiei dupa astfel de traumatisme, in functie de nevoile si capacitatile fiecaruia.

Durere cronica articulara sau musculara

Sus

Durerea de origine articulara sau musculara survine frecvent odata cu inaintarea in varsta, dar este din ce in ce mai des intalnita si in randul persoanelor tinere. Aceasta durere poate aparea din cauza sedentarismului, posturilor vicioase sau chiar in cadrul unor boli reumatismale.

Durerea cronica afecteaza calitatea vietii si devine o afectiune insuportabila pentru multi pacienti.

Fiziokinetoterapia poate fi insa un ajutor semnificativ, specialistii alcatuind un plan de tratament cu exercitii simple dar efectuate repetitiv, personalizat pentru fiecare pacient.

Fiziokinetoterapia realizata constant va ameliora durerea, va imbunatati postura si va corecta eventualele probleme de echilibru asociate. Daca durerea este de tip inflamator si nu cedeaza in urma tratamentelor uzuale, medicul reumatolog este cel care va prescrie tratamentul potrivit.

Durere idiopatica

Sus

In fata unei dureri idiopatice, a carei origini nu poate fi identificata, medicii vor trece pacientul printr-un lung procedeu diagnostic.

Daca un diagnostic precis nu este deocamdata posibil, insa pacientul are durere persistenta la un sediu sau mai multe sedii, fiziokinetoterapia poate fi un tratament de etapa.

Desi nu va rezolva cauza, durerea poate fi ameliorata si pacientul poate invata pozitiile si exercitiile ce agraveaza sau amelioreaza durerea. Este esential insa sa nu apelati la un fiziokinetoterapeut daca este suspicionata o patologie grava, cu risc de imobilizare sau fracturi.

Probleme de echilibru

Sus

Pierderea partiala sau totala a echilibrului apare in urma a diverse patologii sau accidente: vizuale, neurologice, auriculare, musculo-scheletale, ca si efect secundar al unui tratament medicamentos.

Fiziokinetoterapia este unul dintre tratamentele adjuvante intr-o astfel de situatie, fiind realizata de catre fizioterapeuti specializati in tulburari de echilibru. Exista diverse aparate de sustinere care faciliteaza exercitiile de recapatare a echilibrului.

Afectiuni neurologice

Sus

Fiziokinetoterapia poate fi utila in tratamentul multor patologii neurologice centrale sau periferice, insa accidentul vascular cerebral este cea mai comuna dintre acestea.

Accidentul vascular cerebral (AVC) survine in urma unei ischemii cerebrale, de regula afectand o hemisfera cerebrala. Chiar si dupa tratamentul acut pacientii raman cu numeroase deficiente si alterari ale mobilitatii, sensibilitatii si echilibrului. Gravitatea consecintelor depinde de magnitudinea ischemiei cerebrale, insa fizioterapia este recomandata tuturor pacientilor ce au avut un AVC.

Fizioterapeutul impreuna cu medicul specializat in reabilitare vor lucra impreuna pentru a reinvata pacientul care sunt pozitiile corecte, care sunt tipurile de miscari si cum pot ajunge sa le efectueze cu cat mai multa usurinta. In aceste cazuri in special terapia ar trebui sa continue cat mai mult timp dupa accident, pentru a evita recaderile.

Alte indicatii

Sus

Fiziokinetoterapia poate fi cu usurinta aplecata si in domeniul pediatric unde este nevoie de specialisti pentru a identifica cat mai din timp problemele de mers, de miscare sau de echilibru in randul celor mici.

De asemenea, pacientii cu afectiuni pulmonare si cardiace cronice pot beneficia in urma kinetoterapiei si isi pot imbunatati calitatea vietii.

Concluzie

Sus

Fiziokinetoterapia este un tip special de tratament, o terapie complexa si asociata cu multe subtipuri de fizioterapie, utilizata din ce in ce mai frecvent ca tratament adjuvant in diverse patologii. Aceasta se desfasoara de regula cronic, sub forma de sedinte saptamanale, timp de mai multe saptamani, luni sau chiar ani. Specialistii fiziokinetoterapeuti sunt cei ce alcatuiesc planul exact de exercitii.

Bibliografie
https://www.webmd.com/pain-management/physical-therapy
https://www.webmd.com/pain-management/what-is-physical-therapy
https://www.webmd.com/fitness-exercise/muscle-strain
https://www.themayomedicalcentre.ie/services/physiotherapy/1517-2/


Medici specialisti Recuperare medicala

  • Dr. Curelea Dan - Institutul national de recuperare, medicina fizica si balneoclimatologie - Clinica III si Ambulatoriul de specialitate II, Sectorul de cercetare a factorilor terapeutici naturali
  • Dr. Delia Cinteza - Institutul national de recuperare, medicina fizica si balneoclimatologie
  • Dr. Cristian Anghel - Spitalul clinic prof. dr. CONSTANTIN ANGELESCU (fost Interdepartamental Al. Sahia - sub jurisdictia Ministerului Justitiei)
  • Dr. Mariana Racu - Spitalul clinic NICOLAE MALAXA
  • Dr. Ileana Ganea - Centrul de Boli Reumatismale DR ION STOIA

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate