Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Despre Yoga

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2009

Generalitati

Sus
Despre Yoga

Considerata de unii o arta, de altii o disciplina ce trebuie invata, yoga este de fapt o practica indiana straveche, caracterizata prin meditatie si exercitiu fizic, ce poate imbunatati flexibilitatea organismului, poate reduce semnificativ stresul si poate, in general, ameliora starea de sanatate. In limba vechilor indieni, sanscrita, Yoga insemna uniune. Putem afirma ca uniunea ce caracterizeaza yoga este cea dintre minte, corp si spirit. Yoga stipuleaza faptul ca spiritul si corpul pot fi puse intr-o uniune si echilibru atat de intens incat ajung sa creeze un singur element.

Unii practicanti sunt de parere ca, de fapt, complexitatea Yoga este atinsa cu adevarat doar in India. In restul lumii, yoga se refera mai mult la capacitatea de a adopta si mentine anumite posturi si pozitii care faciliteaza fluxuri energetice si stari meditative, astfel incat intregul organism sa se simta revigorat.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Yoga este o metode de stretching?
  3. Tipuri
  4. Utilizarea yoga
  5. Siguranta practicarii yoga
  6. Citeste pe aceeasi tema

Yoga este o metode de stretching?

Sus

Trebuie precizat ca yoga nu este o metoda de stretching, precum exercitiile fizice de incalzire inainte de aerobic. Ea presupune, desigur, capacitatea individului de adopta anumite pozitiii, insa esenta yoga este crearea unui echilibru perfect intre corp si spirit, care, in timp, duce la cresterea rezistentei fizice si psihice a individului.

Doua componente esentiale ale practicarii yoga includ exercitiile fizice si tehnici de respiratie. Exercitiile pot determina cresterea rezistentei organismului, iar in timp, ii amelioreaza semnificativ flexibilitatea. Acestea exercitii, sau pozitii, cum sunt numite de catre practicanti, se pot face stand in picioare, culcat, stand pe scaun sau stand in cap. In timpul exercitiilor este controlata si respiratia, cele doua fiind permanent interconectate. Este important ca in timpul acestor exercitii practicantul sa fie foarte concentrat. Nimic din mediu nu trebuie sa ii distraga atentia.

Tipuri

Sus

Exista foarte multe tipuri de yoga, printre care Hatha Yoga, Raja Yoga. Hatha yoga difera foarte mult de Raja. Ea urmeaza ideei ca purificarea corpului duce la purificarea mintii. Ea implica realizarea mai multor pozitii de meditatii, comparativ cu alte tipuri mai asezate. Hatha yoga este una din cele mai moderne si populare variatii ale yoga traditionala, si se poate considera ca a devenit chiar sinominul pentru termenul generic de “yoga”.

Chiar daca exista numeroase variante de yoga, ele au un scop comun. Acesta nu este doar ameliorarea starii fizice si psihice a organismului, dar si contopirea fiintei intr-un sine unic, intr-un individ superior, transformarea sa in ideal.

Utilizarea yoga

Sus

Majoritatea practicantilor care apeleaza la yoga initial pentru mediatie constata in timp, adesea foarte surprinsi, ca starea generala a organismului li s-a ameliorat uimitor. Flexibilitatea este mult mai buna, stresurile psihice nu mai au un impact atat de important, iar unele afectiuni cronice se amelioreaza. De-a lungul timpului, yoga s-a dovedit o importanta terapie alternativa si complementara medicinei moderne. Ea trebuie privita insa ca un adjuvant, si nu ca o terapie curatoare, vindecatoare.

Au fost efectuate si cateva studii care au demonstrat faptul ca yoga poate fi utila in completarea tratamentelor antihipertensive, scazand tensiunea prin eliminarea stresului din mediu. Unul din factorii care cresc tensiunea arteriala este stresul, deoarece organismul elibereaza in astfel de situatii hormoni speciali, care in final duc si la cresterea marcata a tensiunii arteriale. De asemenea, s-a demonstrat ca yoga poate sa influenteze si starea de bine a organismului, si poate imbunatati starea generala a pacientilor cu astm bronsic. Se pare chiar ca un program de yoga desfasurat pe o perioada de minim 6 luni are efecte benefice si asupra sclerozei multiple, reducand starea de oboseala si apatie pe care pacientii cu aceasta boala o resimt in mod cronic.

Siguranta practicarii yoga

Sus

Specialistii considera yoga ca o practica sigura.
Totusi, ca in cazul tuturor tratamentelor alternative si complementare, cel mai bine este ca medicul curant sa fie informat daca pacientul practica sau doreste sa practice yoga. Datorita faptului ca pozitiile necesita o anumita rezistenta fizica, unii pacienti cu afectiuni artritice pot avea contrandicatii relative pentru astfel de antrenamente. Chiar daca apare o ameliorare a starii generale, pacientii nu sunt sfatuiti sa lase la o parte tratamentele medicale de specialitate si sa se bazeze exclusiv pe exercitii si meditatii. Orice intrerupere a tratamentului, neautorizata si nerecomandata de catre medic poate avea consecinte grave.

Ca orice activitate fizica, si inainte de inceperea exercitiilor yoga se recomanda un stretching usor, o incalzire de cateva minute, pentru a se evita aparitia intinderilor musculare sau ale altor probeme de acest gen.

Practicata in siguranta, alaturi de un profesionist, yoga are numeroase beneficii pentru intregul organism, si poate fi o solutie pentru invingerea stresului cotidian care pare sa ne sufoce din ce in ce mai mult.


Medici specialisti Medicina alternativa

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate