Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cum functioneaza si ce este acupunctura?

Actualizat la data de: 25 Iulie 2017

Generalitati

Sus
Cum functioneaza si ce este acupunctura?

Acupunctura este o practica veche de vindecare a medicinii traditionale chineze, in care ace subtiri sunt plasate in anumite puncte ale corpului.

Este folosita in primul rand pentru ameliorarea durerii, dar si pentru tratarea altor afectiuni. Mai mult de 3 milioane de americani folosesc acupunctura, dar este populara si in alte tari, inclusiv in Romania. De exemplu, in Franta, una din cinci persoane a incercat acupunctura.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cum functioneaza acupunctura
  3. Beneficiile acupuncturii
  4. Riscurile acupuncturii
  5. Citeste pe aceeasi tema

Cum functioneaza acupunctura

Sus

Acupunctura incearca sa elibereze fluxul de energie vitala a corpului. Oamenii de stiinta sustin ca acele determina organismul sa elibereze endorfinele - analgezicele naturale - si pot creste fluxul de sange, dar pot schimba si activitatea creierului.

Intr-adevar, exista si persoane care sustin ca acupunctura functioneaza mai mult ca efect placebo.

Acupunctura doare?

Acele sunt extrem de subtiri si marea majoritate a oamenilor nu simt durere atunci cand sunt inserate. Mai mult, unii pacienti sustin ca se simt relaxati si energizati dupa tratament, insa sunt si situatii in care acele pot cauza o durere usoara, temporara.

Beneficiile acupuncturii

Sus

Dureri de spate. Exista foarte multe studii care sustin ca acupunctura este mult mai eficienta in cazul durerilor de spate decat tratamentele conventionale.

Dureri de cap. Acupunctura poate ajuta la ameliorarea migrenelor sau a durerilor de cap. Sunt studii care arata ca pacientii care au urmat sedinte de acupunctura au raportat o frecventa mai scazuta a durerilor de cap decat cei care au primit ingrijiri conventionale.

Dureri specifice artritei. Acupunctura poate fi de ajutor in tratamentul conventional al osteoartritei, sustin specialistii.

Astfel, se pare ca acupunctura usureaza durerea de artrita de la nivelul genunchilor.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a se dovedi ca acupunctura este eficienta in cazul osteoartritei.

Sindromul tunelului carpian. Acupunctura a fost testata si comparata cu pastilele de steroizi prescrise in cazul durerilor de maini si ale bratelor din sindromul de tunel carpian.

Cercetatorii din Taiwan au experimentat tratamentele de acupunctura pe un grup de persoane pentru o luna de zile si au observat ca pacientii au raportat o diminuare a durerii comparativ cu grupul care a primit numai medicatie.

Cu toate acestea, inca mai sunt necesare dovezi pentru a sustine categoric efectul benefic al acupuncturii in sindromul de tunel carpian.

Durerea dentara. Acupunctura ofera multe beneficii in cazul durerilor dentare, micsorand intensitatea durerii.

Ingrijirea cancerului. Deoarece acupunctura poate diminua durerea, greata si varsaturile, uneori este utilizata cu succes pentru ameliorarea simptomelor cancerului.

Fertilitatea. Celebritati precum Celine Dion si Mariah Carey au acreditat acupunctura, utilizata impreuna cu alte tratamente pentru infertilitate, in felul acesta reusind sa ramana insarcinate.

Cert este ca acupunctura poate stimula eficacitatea tratamentelor de fertilitate. O alta teorie sustine ca acupunctura ajuta la reducerea stresului si la cresterea fluxului de sange catre ovare.

Renuntarea la fumat. Acupunctura a fost utilizata inclusiv pentru renuntarea la fumat, insomnie, oboseala, depresie si alergii.

Riscurile acupuncturii

Sus

Desi acupunctura este in general sigura si nu prezinta riscuri, este indicat sa va asigurati ca acele sunt corect sterilizate si ca cel care practica acupunctura este un profesionist calificat.


Medici specialisti Medicina alternativa

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate