Ce este chiropraxia?
Generalitati
SusChiropraxia este o terapie concentrata asupra problemelor de functionare sau de structura ale coloanei vertebrale, in care sunt implicate o serie de proceduri manuale. Mai este cunoscuta si sub denumirea de tehnica de "tragere a oaselor".
Masajul manual este cel prin intermediul caruia se normalizeaza si se previn aceste disfunctionalitati. Corectarea se face printr-o varietate de interventii manuale mecanice.
Manipularea este miscarea de amplitudine pe termen scurt si de mare viteza, care implica manevrari ale articulatiilor pacientilor, miscari pe care pacientii singuri nu le pot executa. Aceste tehnici nu se vor aplica celor care sufera de ruptura de ligament.
Specialistul, prin intermediul acestor metode, contribuie la dezvoltarea mobilitatii pacientului. Chiropraxia a dezvoltat si perfectionat in ultima perioada o varietate de terapii manuale in special, multe dintre acestea cunoscute pentru rapiditatea sau amplitudinea de scurta durata.
O serie de sisteme au fost dezvoltate si imbunatatite si pot fi folosite in sedintele de chiropraxie cu succes. Acestea includ, printre altele:
- tehnica activarii;
- kinetoterapia;
- tehnici combinate;
- fizioterapie;
- tehnica Gonstead;
- tehnici de extensie/flexie;
- tehica sacro-occipitala sau soc.
Cuprins articol
Principiul vitalist
SusPrincipiul energiei vitale este un principiu care considera ca starea de sanatate a organismului uman se poate mentine la un nivel de echilibru daca nu exista piedici in functionarea normala a organelor. Organismul are capacitatea innascuta de a se vindeca din interior.
Forta vitala (sau inteligenta innascuta) se raspandeste in tot corpul prin intermediul sistemului nervos. Sistemul nervos, in acest context, este canalul strabatut de aceasta forta a vietii.
Prin manipularea coloanei vertebrale si a articulatiilor prin care trece forta vitala (coloana vertebrala in sine este o alcatuire de articulatii), chiropractorii pot elimina obstacolele care obtureaza traseul acestei forte, conducand astfel la o functionare optima a sistemului nervos, care va imbunatati starea de sanatate.
Modelul vitalist chiropractic se diferentiaza de acelasi model al medicinii conventionale. Spre deosebire de medicii alopati, chiropracticienii nu trateaza in mod direct bolile.
Acestia faciliteaza organismului, prin tehnicile folosite, capacitatea de a se autoreface. Desi forta vitala nu poate fi cuantificata stiintific, aceasta reprezinta un element de baza in chiropraxie.
Ca forta vitala universala, Chi din medicina chineza, prana in Ayurveda sau chiar forta vitala din homeopatie, conceptul de "forta de viata" este o premisa majora a chiropraxiei.
Definitie
SusCuvantul chiropraxie provine de la grecescul "facut cu mana" (chiros - mana). Aceasta are la baza principiul potrivit careia corpul se poate vindeca atunci cand sistemul osos este corect aliniat si sistemul nervos functioneaza corect.
Pentru a realiza acest lucru, practicianul foloseste mainile sale sau un instrument special pentru a efectua manipulari specifice ale vertebrelor. Cand oasele coloanei vertebrale nu sunt in pozitie corecta sau sunt subluxate, teoria spune ca transmisiile nervoase sunt perturbate, acest lucru determinand aparitia durerilor de spate, dar si in alte zone ale corpului.
Chiropraxia este una din cele mai populare terapii alternative disponibile in prezent. Unele opinii apreciaza ca acest tip de practica, fiind considerata traditionala, se situeaza la granita medicinei complementare.
In unele tari, tratamentul chiropractic este inclus in planul asigurarilor de sanatate. Acesta a devenit un tratament cu rezultate benefice in cazul durerilor acute si afectiunilor coloanei vertebrale, atat in cazul durerilor lombare, cat si a durerilor cervicale.
Actiunea chiropraxiei s-ar extinde si spre alte domenii de aplicabilitate, care includ afectiuni ale urechii, dismenoree, colici la sugari, dureri de cap etc. Totusi, exista studii in derulare care analizeaza eficienta tratamentului chiropractic in aceste arii.
Scop
SusMajoritatea persoanelor manifesta, la un moment dat, dureri de spate. In cazul acestor afectiuni, posturile gresite sau accidentele sunt cele mai comune cauze.
In functie de factorul declansator si de severitatea afectiunii, optiunile de tratament pot include fizioterapie, repaus, tratament medicamentos, ingrijire chiropractica sau chiar interventie chirurgicala. Chiropraxia nu implica riscul sau reactiile adverse ale tratamentului medicamentos sau ale operatiei chirurgicale.
Practicantii utilizeaza o abordare holistica a sanatatii. Scopul nu este doar de a trata disconfortul din prezent, ci si de a analiza cauza acestuia. De aceea, se fac recomandari privind modificarea stilului de viata, pentru a preveni si a impiedica reaparitia problemei.
Acestia cred ca in orice interventie sunt implicate atat un risc, cat si un beneficiu. Se considera ca sansele unor rezultate negative sunt foarte scazute in cazul chiropraxiei. In urma unor studii s-a dovedit faptul ca aceasta tehnica este mai putin costisitoare decat cele din medicina alopata sau decat psihoterapia.
Tratarea unora dintre afectiunile neuromusculare este imediata, desi pot fi necesare si alte sedinte de chiropraxie pentru a mentine imbunatatirea acestora. Manipularea coloanei vertebrale este o alternativa excelenta pentru durerile acute de spate din zona lombara si sacrala, dar si pentru durerile coloanei cervicale (gat) si alte dureri musculo-scheletice.
Desi, in numite cazuri, indiferent de tipul de tratament, problema de sanatate se poate rezolva chiar si de la sine, tratamentul chiropractic presupune rezolvarea intr-un timp mai scurt si are avantajul de a oferi persoanei relaxare.
Prima sedinta
SusPrimul examen chiropractic va include un examen fizic, dar si anamneza (istoricul medical) pacientului. Pacientului i se vor cere detalii despre afectiunea curenta, problemele cronice de sanatate, istoricul familial al bolilor, obiceiuri alimentare, bolile de care a suferit, dar si despre orice tip de medicamente luate in prezent.
In plus, tot in cazul primei sedinte, pacientul va transmite specialistului de cat timp se manifesta problema de sanatate, modul in care aceasta a evoluat si daca a aparut spontan sau a fost provocata.
Prin examenul fizic se analizeaza zona dureroasa prin observare si palpare. Se urmareste mai ales daca exista inflamatie sau daca pozitia articulatiilor este cea corecta. Se evalueaza si gradul de flexibilitate.
La nivelul coloanei vertebrale, gradul redus sau prea mare de mobilitate poate reprezenta o problema. In unele cazuri, analizele de laborator sunt utile pentru a exclude o cauza infectioasa sau alte probleme de sanatate, care pot necesita alt tip de tratament. Specialistii recomanda ca, inaintea evaluarii initiale, fiecare dintre pacienti sa faca o radiografie.
Terapia manuala
SusIn timpul sedintelor de chiropraxie, tehnicile se practica mai ales cu ajutorul mainilor, desi unii practicieni pot utiliza si instrumente speciale. Prin manipularea articulatiilor se urmareste revenirea lor in spatiile articulare corespunzatoare.
O sedinta clasica presupune viteza mica de actiune, forta scazuta, manipulare lenta si amplitudine, care produc zgomote nedureroase (trosnituri sau pocnituri ale articulatiilor), marind gradul de flexibilitate al pacientului.
Sunt implicate apasari, torsiuni, intinderi, tractiuni, inductie biomecanica de rasucire si deblocare a articulatiilor si coloanei vertebrale. Toate acestea au rolul de a restabili integritatea structurala si de a debloca interferentele nervoase.
In timpul sedintelor, pacientul se va aseza pe o masa speciala, care permite medicului sa realizeze pozitiile corespunzatoare pentru tratament. Unele ajustari (alinieri ale articulatiilor) implica manipularea intregii coloane vertebrale sau doar a unor portiuni mari din aceasta, in timp ce alte miscari, marunte, se adreseaza doar unei singure articulatii.
Din 2004, specialistii folosesc o noua tehnologie in chiropraxia traditionala. Folosind un echipament portabil, care apasa pe coloana vertebrala sau asupra articulatiilor, un chiropractor poate fi capabil sa detecteze si sa manipuleze articulatiile, nu doar cu ajutorul mainilor, ci si cu dispozitivul respectiv. Acesta utilizeaza frecvente armonice prin care detecteaza dezechilibre sau nealinieri ale coloanei vertebrale.
Durata tratamentului
SusNumarul de sedinte chiropractice necesare variaza in functie de mai multi factori. In general, tratamentul pe termen lung este necesar pentru afectiuni cronice, grave sau care sunt determinate de alte probleme de sanatate. Pacientii care nu au o stare generala de sanatate buna se pot recupera mai greu. Unele boli vor necesita tratamente mai indelungate decat altele.
Tratamentul este impartit de obicei in trei etape. Primele sedinte au loc la distante scurte si au scop principal ameliorarea imediata a durerii. In urmatoarea etapa, sedintele au rol de a continua procesul de vindecare si de a preveni recidiva.
In cele din urma, pacientul poate alege tratamentul de intretinere periodica pentru a-si mentine starea de sanatate si chiar schimbarea modului de viata.
Tratamentul de intretinere
SusTerapia de intretinere are un rol important. Daca afectiunea a fost rezultatul lipsei de miscare sau a starii improprii de sanatate, ar trebui sa se prescrie un program de exercitii fizice si o alimentatie adecvata. T
ratamentul la domiciliu este recomandat. Acesta implica administrarea de medicamente antiinflamatorii, impachetari si aplicatii de caldura sau gheata. Constientizarea posturii ii poate ajuta pe unii dintre pacienti sa evite aparitia unor prejudicii similare in viitor.
Chiropractorul ar trebui sa atraga atentia pacientului asupra posturilor defectuoase care necesita corectie. Un stil de viata sedentar, cu multe ore petrecute la birou, pe scaun, contribuie la aparitia bolilor sistemului axial si poate predispune la dureri de spate si probleme de sanatate, unele dintre ele chiar foarte grave.
Tipuri de practicieni
SusUnii dintre specialisti folosesc in timpul sedintelor exclusiv tehnici de manipulare ale coloanei vertebrale (cu excluderea celorlalte modalitati). Altii combina diverse tipuri de tratament: masajul cu regim alimentar specific, tratamente cu vitamine, plante medicinale sau remedii homeopate.
Acestia adopta ideile altor tehnici de medicina alternativa pentru imbunatatirea sanatatii. Majoritatea chiropracticienilor se incadreaza in aceasta ultima categorie.
Pregatirile
SusPacientii ar trebui sa intre la sedintele de chiropraxie fara prejudecati, cu mult optimism. Aceasta atitudine va contribui la obtinerea unor rezultate maxime.
Masuri de precautie
SusChiropraxia nu ofera tratament adecvat pentru bolile degenerative (reumatice), care sunt considerate a fi boli grave si necesita tratament medicamentos sau chiar chirurgical.
Multe afectiuni ale coloanei vertebrale pot fi supuse tratamentului manipulator fara ca acest lucru sa includa fracturi sau alte leziuni. Specialistul ar trebui sa fie anuntat daca pacientul utilizeaza anticoagulante, are osteoporoza sau alta afectiune care poate afecta oasele.
Alte boli ar putea impiedica bolnavul sa faca tratament chiropractic. Acestea ar trebui sa fie detectate prin anamneza sau examen fizic. Cu exceptia fracturilor, chiropraxia este contraindicata bolnavilor cu sindrom Down, unele defecte congenitale, anumite tipuri de cancer.
In cazuri foarte rare, pot aparea accidente de tipul unei dislocari, rareori fracturi. De asemenea, exista si o posibilitate infima sa se produca un accident vascular cerebral, ca urmare a manipularii coloanei vertebrale, dar acest risc este de 2.5 cazuri la un milion de tratamente.
Pacientii ar trebui sa evite chiropracticienii care solicita in mod repetat radiografii (realizarea acestora intr-un timp scurt sunt daunatoare). Exista situatii in care acestea sunt necesare si indicate, mai ales in cazul leziunilor severe.
Reactii adverse
SusExista posibilitatea aparitiei unui disconfort local sub forma de durere sau spasme, timp de cateva zile in urma tratamentului chiropractic. Unii pacienti pot manifesta usoare dureri de cap si oboseala, insa care insa dispar rapid.
Studii si teorii generale
SusCercetarile sprijina utilizarea chiropraxiei in cazul durerilor lombare acute. Exista chiar si dovezi ca tratamentele chiropractice pot avea efecte benefice si in cazul unor maladii care nu au legatura cu problemele musculo-scheletale, dar nu exista suficient suport stiintific pentru a sustine aceste afirmatii.
Pe de alta parte, se presupune ca un chiropractor poate fi capabil sa trateze problemele si bolile care nu au legatura cu structura scheletului, prin implicarea altor tratamente decat manipularea coloanei vertebrale.
Totusi exista o categorie de practicieni care incearca sa depaseasca aceste limite, sustinand ca pot trata si alte boli, care nu au legatura cu durerile de spate sau musculo-scheletale: astm, enurezis, bronsita, tuse, ameteli, dismenoree, durere de urechi, lesin, dureri de cap, hiperactivitate, indigestie, infertilitate, migrene, pneumonie si aspecte legate de sarcina.
Exista cel putin trei explicatii pentru posibiltatea aparitiei efectelor pozitive in cazul acestor afectiuni. Una dintre ele ar fi ca problema de sanatate ar putea fi rezultatul unui dezechilibru la nivelul sistemului nervos (in cazul enurezisului, ametelilor, lesinului si cefaleei).
Alte explicatii considera ca tratamentul chiropractic poate calma durerea si complicatiile cauzate de afectiuni, in cazul astmului bronsic, bronsitei, tusei si pneumoniei. Disconfortul produs de sarcina poate fi, de asemenea, diminuat cu ajutorul tehnicilor chiropractice blande.
O a treia posibilitate este ca manipularea sau utilizarea de tehnici manuale, realizate asupra tesuturilor moi, pot atenua manifestarile unor boli. O procedura speciala, cunoscuta sub numele de tehnica endonazala, contribuie la deschiderea trompei lui Eustachio si permite imbunatatirea drenajului la nivelul urechii medii.
Uneori, tubul este blocat de inflamatii produse de diverse afectiuni. Aceasta tehnica poate diminua durerile de urechi si, in anumite situatii, chiar si durerea de cap, prin reducerea tensiunii musculare care poate determina aceasta durere.
Dismenoreea, hiperactivitatea, indigestia si infertilitatea ar putea fi ameliorate ca urmare a imbunatatirii fluxului energetic dupa tratament. Este putin probabil ca aceasta metoda de terapie sa fie daunatoare, in cazul in care alte metode nu au reusit sa rezolve problemele de sanatate.
Pentru boli cum ar fi cancerul, fracturile, boli leinfectioase, bolile neurologice, boli ale oaselor si problemele circulatorii tratamentul chiropractic este contraindicat.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina alternativa
Articole recomandate
- Este sanatoasa guma de mestecat?
- Epiziotomia: cand este si cand nu este necesara
- Cand este nevoie de ochelari de citit?
- Ce este acupresura?
- Ce este psoriazisul sever?
- Semne care indica ca dieta de slabire nu este sanatoasa
- Radioterapia salveaza vieti, iar cancerul este invins
- De ce este rasul cel mai bun medicament?
- Ce este cancerul gastrointestinal?