Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Acupunctura - o optiune terapeutica

Actualizat la data de: 08 Iunie 2010

Generalitati

Sus
Acupunctura - o optiune terapeutica

Acupunctura se considera a fi un sistem antic de vindecare dezvoltat de-a lungul a sute de ani ca parte a medicinii traditionale din China. Scopul tratamentului este sa restabileasca echilibrul dintre energia universala Qi din organism, prin aplicarea nedureroasa a unor ace fine in puncte strategice ale corpului. Qi consta in Yin si Yang, iar aceste doua forte opuse, dar complementare, trebuie sa fie echilibrate, altfel pot apare diferite afectiuni.

Acele de acupunctura sunt folosite in puncte specifice care ofera acces la meridianele corpului prin care circula fluxul Qi, astfel incat sa poata fi echilibrate Yin si Yang, restaurand astfel armonia si sanatatea.

Teoria din spatele acupuncturii moderne

Principiul acupuncturii se bazeaza pe conceptul ca in spatele bolilor ar fi dezechilibrele sau blocajele de Qi, energia naturala a universului care circula liber prin organismul sanatos. Se presupune ca, Qi circula prin 14 canale ale organismului uman, cunoscute ca meridiane, care leaga organele si functiile corpului. Bolile sunt rezultatul unor blocaje sau obstructii in unul sau mai multe dintre aceste meridiane.

Qi, consta in forte opuse cunoscute sub numele de Yin si Yang. Yin si Yang trebuie sa fie intr-un echilibru corect astfel incat sa se poata atinge armonia, care se afla la baza sanatatii. Meridianele corpului se considera ca sunt influentate de puncte speciale ale organismului: punctele de acupunctura. Prin stimularea punctelor de acupunctura, care se considera ca sunt "gauri" care ofera acces spre meridiane, fluxul de Qi poate fi echilibrat si armonizat.

Este insa neclar care tipuri exact de acupunctura sunt vindecatoare. Unii practicieni afirma ca pot fi vindecate multe boli prin acupunctura, iar altii sustin ca este utila in controlul durerii.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Dovezile stiintifice si acupunctura
  3. Cum functioneaza acupunctura?
  4. Tipuri de acupunctura
  5. Afectiuni tratate prin acupunctura
  6. Acupunctura doare?
  7. Acupunctura este sigura?
  8. Care sunt beneficiile?
  9. Efectele adverse
  10. Acupunctura si ameliorarea durerii
  11. Citeste pe aceeasi tema

Dovezile stiintifice si acupunctura

Sus

Conceptul de Qi, pe care se bazeaza acupuctura, este unul metafizic si nu exista nicio evidenta a existentei unei energii universale. Nu exista instrumente stiintifice care sa o poata detecta. Se pare ca nu poate fi detectata si masurata de practicieni. Nu este o ipoteza testabila (nu poate fi testata) si de aceea multi o considera fara sens.

Testarea acupuncturii este dificila. Deseori este comparata cu acupunctura falsa; totusi, acupunctura este o tehnica invaziva, astfel incat un pacient este greu de pacalit daca primeste acupunctura reala sau falsa. Persoana care administreaza acupunctura, de asemeni, stie daca administreaza acupunctura reala sau falsa, astfel ca nu se pot face studii corecte dublu orb.

Exista doua metode de baza prin care acupunctura falsa poate fi realizata astfel incat sa poata fi comparata cu acupunctura reala:

1. Plasarea acelor in alte puncte decat cele de acupunctura
Aceasta metoda testeaza validitatea folosirii punctelor specifice de acupunctura. Daca acupunctura este folosita dar acele sunt plasate in alte puncte decat cele specifice (necunoscute pacientului), iar rezultatele sunt aceleasi cu cele obtinute prin folosirea punctelor de acupunctura specifice, acest lucru arata ca punctele specifice, importante de acupunctura, nu exista. Multe studii au fost facute folosind aceasta metoda iar rezultatele arata ca acupunctura are aceleasi rezultate indiferent de locul unde sunt plasate acele.

2. Folosirea unor ace false pentru a mima efectele acupuncturii
Acele retractabile de acupunctura sunt ace care seamana cu cele reale; singura diferenta este ca varful se retrage in loc sa penetreze pielea. Persoanele care nu au facut acupunctura inainte nu pot face diferenta. Folosind ace retractabile se testeaza daca tehnica de folosire a acelor are efect si nu eficienta in sine a acupuncturii. Din nou, studiile au aratat ca oamenii raspund in acelasi fel indiferent daca sunt folosite ace reale sau false.

Aceste doua metode arata ca teoria acupuncturii care implica Qi, meridianele si punctele de acupunctura nu este valida si rezultatele pot fi obtinute indiferent daca se foloseste inteparea sau nu. Se considera astfel ca efectele observate prin folosirea acupuncturii se bazeaza pe efectul placebo.

Canalele si meridianele din acupunctura - caile invizibile ale Qi

Chinezii folosesc termenul "jing luo”, care inseamna canale, meridiane. Conform teoriei acupuncturii, acestea sunt niste canale invizibile, prin care circula Qi prin organism. Punctele de acupunctura sunt locatii prin care canalele de Qi ajung la suprafata corpului.
Exista 12 meridiane principale, dintre care sase sunt Yin si sase sunt Yang, si mai multe canale minore, care formeaza o retea de canale energetice prin tot corpul. In acupunctura, fiecare meridian are legatura si poarta numele unui organ sau unei functii, cele mai importante fiind: plamanii, rinichii, vezica biliara, stomacul, splina, inima, intestinul subtire, intestinul gros, vezica urinara si pericardul.

Exista, de asemenea, alte opt canale extraordinare in acupunctura, care se considera ca sunt rezervoare ce ofera Qi si sange spre cele 12 canale obisnuite. Se considera ca acestea au o legatura puternica cu rinichii.
Punctele de-a lungul acestor meridiane sunt mai mult de 400. Ele pot fi identificate dupa un numar, nume si meridianul pe care se afla.

Cand Qi circula liber prin meridiane, corpul este echilibrat si sanatos, dar daca energia devine blocata, strangulata sau slabita, pot apare probleme de sanatate fizica, mentala sau emotionala. Un dezechilibru in corpul unei persoane poate determina un raspuns emotional nepotrivit cum ar fi: manie excesiva, autocompatimire, entuziasm in exces, durere profunda si teama. Factorii de mediu cum sunt frigul, umiditatea, vantul, uscaciunea si caldura, pot determina, de asemenea, dezechilibre la fel cum pot face si alti factori cum ar fi: dieta nesanatoasa, activitatea sexuala in exces, munca in exces sau prea mult exercitiu fizic.

Pentru a restabilii echilibrul, practicianul stimuleaza punctele de acupunctura care pot contra-ataca dezechilibrul. Deci, daca o persoana are un Qi stagnant, practicianul va alege anumite puncte pentru a le stimula. Daca Qi este prea rece, va alege anumite puncte pentru a-l incalzi. Daca este prea slab, va alege puncte pentru a-l intari.

Daca este blocat, il va debloca, si asa mai departe. In acest fel, acupunctura poate reechilibra eficient sistemul energetic si restabilii sanatatea sau preveni aparitia unor afectiuni. Punctele pe care practicianul alege sa le stimuleze pot sa nu fie chiar la locul simptomelor.

Eficienta acupuncturii asupra creierului

Unele experimente recente au fost realizate pentru a arata eficienta pe care acupunctura o are asupra creierului comparativ cu folosirea acelor false. S-a descoperit ca anumite arii ale creierului au fost activate sau dezactivate cand s-au folosit ace reale si aceste modificari nu au aparut cand au fost folosite ace false.
Aceasta poate fi o dovada ca acupunctura este eficienta? Aceste rezultate arata doar ca exista un raspuns din partea creierului atunci cand pielea este intepata cu un ac. Daca acupunctura produce rezultate mai bune decat acupunctura falsa si creierul raspunde intr-un mod diferit, atunci aceste rezultate pot oferi o explicatie.

Cum functioneaza acupunctura?

Sus

Desi nu este dovedit in totalitate mecanismul acupuncturii, aceasta exercita anumite efecte general recunoscute asupra organismului. Cel mai notabil este ca acupunctura stimuleaza sistemul nervos central – creierul si maduva spinarii. Majoritatea persoanelor raporteaza o senzatie de furnicaturi, de relaxare sau de energizare. Aceste senzatii se bazeaza in limite largi pe modul prin care fiecare persoana priveste tratamentul prin acupunctura.

In timpul unei sedinte de acupunctura, ace metalice de marime de la 1 la 20 sunt inserate prin piele, de la ciupirea suprafetei pielii pana la introducerea chiar si la un centimetru in adancime. Acele de acupunctura mai lungi sunt inserate in regiuni musculoase sau cu un tesut adipos mai bogat sau de-a lungul pielii, sub piele sau chiar pe scalp, in functie de afectiunea tratata si de adancimea de penetrare necesara.

Acele de acupunctura sunt deseori lasate in piele aproximativ 15-30 de minute. Unii practicieni insereaza acele, le rasucesc intr-o directie sau in ambele, in functie de ceea ce doresc sa obtina. In anumite circumstante, acele sunt incalzite sau incarcate electric dupa inserare. Acupunctura electrica poate fi relizata cu ace sau prin folosirea unei sonde ce nu penetreaza pielea.

Efectele acupuncturii

S-a dovedit ca acupunctura stimuleaza sistemul imunitar. De asemenea, produce modificari ale circulatiei sanguine, tensiunii arteriale, ritmului cardiac, volumului sanguin, secretiei de acid gastric si productiei de hematii si celule albe. Totodata stimuleaza eliberarea unei varietati de hormoni si ajuta organismul sa raspunda la diferite leziuni si la stres.

Mecanismul de actiune al acupuncturii

Mai multe procese au fost propuse pentru a explica efectele acupuncturii, in primul rand cele asupra durerii. Se considera ca punctele de acupunctura stimuleaza sistemul nervos central (creierul si maduva spinarii) pentru a elibera substante chimice in muschi, maduva spinarii si creier. Aceste substante influenteaza durerea sau determina eliberarea altor sustante, cum ar fi hormonii, care influenteaza sistemul de autoreglare al organismului. Modificarile biochimice pot influenta abilitatile naturale de vindecare ale organismului si sa promoveze o stare de bine fizic si emotional.

Exista 3 mecanisme principale:


1. Conductia unor semnale electromagnetice: cercetatorii occidentali au gasit evidente ca punctele de acupunctura sunt conductori strategici pentru semnale electromagnetice. Stimularea de-a lungul acestor cai, prin acupunctura, permite semnalelor electromagnetice sa fie transmise intr-un volum mai mare decat in conditii normale. Aceste semnale pot declansa fluxul de substante biochimice antialgice cum ar fi endorfinele, si atragerea celulelor sistemului imunitar spre locuri specifice ale organismului care prezinta imbolnaviri sau vulnerabilitate la boli.

2. Activarea sistemelor opioide: cercetarile au aratat ca mai multe tipuri de opioide pot fi eliberate in sistemul nervos central in timpul tratamentului prin acupunctura, reducand astfel durerea.

3. Modificarile in chimia creierului, senzatiilor si functiilor involuntare ale organismului: studiile au aratat ca acupunctura poate modifica biochimia creierului prin modificari ale eliberarii de neurotransmitatori si neurohormoni. De asemenea, s-a dovedit ca acupunctura actioneaza asupra unor parti ale sistemului nervos central care au legaturi cu senzatiile si miscarile involuntare ale organismului, cum ar fi reactiile si procesele imune, regland astfel tensiunea arteriala, pulsul si temperatura corpului persoanei.

Studii preclinice au aratat efectele acupuncturii, dar nu au fost capabile sa explice in intregime cum lucreaza acupunctura din punctul de vedere al sistemului medical actual.

Tipuri de acupunctura

Sus

Desi exista multe scoli de acupunctura si medicina orientala care initiaza doritorii in teoria generala si aplicatiile clinice ale acupuncturii, practicarea acesteia ramane o forma de arta. Multi practicieni recunoscuti au dezvoltat stiluri persoanale de acupunctura, bazandu-se pe experienta lor clinica si pe studii. Tehnicile discutate mai jos sunt, totusi, cele folosite de marea majoritate a practicienilor.

Medicina traditionala chinezeasca
Acesta este un termen general pentru stilul de acupunctura in care sunt instruiti majoritatea practicienilor si care este practicat de majoritatea dintre acestia. Intrucat este cel mai extins grup, exista o gama larga de tehnici folosite si de protocoale de tratament. Majoritatea studiilor clinice recente privind acupunctura, de obicei folosesc tehnici de tratament sau protocoale bazate pe teoria medicinii traditionale chineze.

Acupunctura japoneza
Acesta este un stil de acupunctura care necesita pregatire suplimentara, dincolo de teoria si practica medicinii traditionale chineze. Tehnicile acupuncturii japoneze au scopul general de folosire a unei stimulari cat mai reduse pentru a crea cel mai mare efect. Spre deosebire de medicina chineza, acupunctura japoneza foloseste de obicei ace mai subtiri, mai putine puncte si mai putina stimulare, prin insertia mai superficiala a acelor pana la punctul in care acul abia atinge pielea. In plus, desi nu este caracteristica doar acupuncturii japoneze, practicienii folosesc abdomenul ca un instrument diagnostic, mai frecvent decat in alte tipuri de acupunctura.

Acupunctura coreeana
aceasta este o alta categorie larga, care in practica include unele tehnici unice si aplicatii precum si tehnici si teorie din medicina traditionala chineza si acupunctura japoneza. In general se foloseste mai mult teoria celor cinci elemente si se pune mai mult accent pe tipul constitutional, cand se alege tipul de interventie. Acupunctura manuala coreeana este un subset popular ala acupuncturii coreene, in care mainile sunt considerate un microsistem al intregului organism. In cadrul acestui sistem pot fi diagnosticate si tratate afectiuni ale intregului organism doar prin tratarea mainii. Aceasta este similara cu teoria acupuncturii auriculare.

Acupunctura celor cinci elemente
este un tip special de practica a acupuncturii, care poate fi asemanator celui al acupuncturii japoneze, dar are tendinta de a se concentra mai mult pe natura psiho-spirituala a persoanei pentru vindecarea bolii - inclusiv a bolilor fizice. Acest stil de acupunctura necesita o pregatire suplimentara, superioara medicinii traditionale chineze. Majoritatea practicienilor sunt specializati in acupunctura celor cinci elemente sau cel putin au facut o pregatire suplimentara in acest domeniu.

Acupunctura auriculara
aceasta poate fi considerata atat o tehnica adjuvanta cat si un domeniu supraspecializat. Acupunctura auriculara foloseste urechea, ca un microsistem sau o reprezentare a intregului organism. Prin diagnosticarea si tratarea urechilor, pot fi tratate orice afectiuni oriunde in organism, inclusiv problemele psihologice. O arie in care acupunctura auriculara este folosita extensiv, este in centrele de dezintoxicare pentru alcool si droguri, pentru indepartarea adictiei.

Afectiuni tratate prin acupunctura

Sus

Acupunctura ca interventie terapeutica este practicata pe scara larga in multe tari. Astfel ca au fost realizate multe studii despre potentialul sau de a avea efecte benefice. Totusi, multe dintre studii ofera rezultate echivoce, datorita unor factori precum tipul de studiu sau numarul de subiecti implicati. Aceste probleme sunt si mai mult complicate de alte dificultati in folosirea adecvata a grupurilor de control, cum ar fi placebo si grupurile de acupunctura falsa.

Unele dintre cele mai des tratate afectiuni sunt:
- durerea oriunde in corp, inclusiv cefaleea, migrenele sau traumatismele
- afectiuni psihiatrice cum ar fi depresia, anxietatea si insomnia
- sindromul premenstrual, amenoreea, menstruatia neregualata
- astmul si alergiile.

Totusi, rezultate promitatoare au aparut: spre exemplu, s-a dovedit eficacitatea acupuncturii in ceea ce priveste greata si varsaturile post-operatorii sau postchimioterapie la adult, si durerea dentara post-operatorie. Exista si alte situatii cum ar fi adictiile, reabilitarea dupa accidentul vascular cerebral, cefaleea, crampele menstruale, cotul jucatorului de tenis, fibromialgia, durerea miofasciala, osteoartrita, durerea lombara, sindromul de tunel carpian si astmul, in care acupunctura poate fi de folos ca tratament adjuvant sau ca o alternativa acceptabila, sau care poate fi inclusa intr-un program terapeutic mai larg.

1. Sindromul de canal carpian
Desi intial s-a considerat eficient tratamentul prin acupunctura pentru aceasta patologie, in ultimul timp studiile au aratat o eficienta slaba sau chiar absenta.

2. Fibromialgia
Datele despre folosirea acupuncturii in fibromialgie sunt neconcludente. Unele studii au gasit evidente promitatoare, in timp ce alte studii serios randomizate si controlate despre aficacitatea acupuncturii in fibromialgie ca tratament adjuvant, nu au gasit nici un beneficiu. Astfel s-a concluzionat ca evidentele sunt insuficiente si efectele benefice ale acupuncturii in fibromialgie nu au putut fi determinate.

3. Cefaleea/migrenele
Studiile pentru rezultatele acupuncturii in cefalee sunt contradictorii. Unele studii sprijina folosirea acupuncturii in tratamentul cefaleei, dar altele raporteaza ca studiile care sustin acest lucru sunt de o calitate proasta. Exista totusi cateva studii bine realizate al caror rezultat arata ca acupunctura reduce simptomele migrenei si este la fel de eficienta ca si medicatia antalgica. De asemenea, exista studii care arata ca folosirea acupuncturii poate aduce ameliorare in cazurile de cefalee de tip tensiune. Totusi, doua studii mari despre acupunctura in migrene, nu au gasit nici o diferenta de eficienta intre acupunctura reala si cea simulata.

4. Durerea lombara
Conform ghidurilor de practica clinica, acupunctura este una dintre cele cateva terapii care trebuie luate in considerare la pacientii cu durere lombara cronica care nu raspunde la tratamentul conventional. In studiile mici, mai vechi, combinarea acupuncturii cu tratamentul conventional s-a dovedit mai eficienta decat doar tratamentul conventional pentru ameliorarea durerii cronice lombare; dar acupunctura reala nu s-a dovedit mai eficneta decat acupunctura simulata sau tratamentul conventional. Totusi, un studiu clinic mare si riguros realizat, a avut ca rezultate faptul ca acupunctura reala si cea simulata au fost la fel de eficiente - si ambele au fost mai eficiente decat tratamentul conventional - in ameliorarea durerii cronice lombare.

5. Durerile menstruale
Doua articole de literatura sugereaza faptul ca acupunctura poate ajuta in ameliorarea durerilor menstruale, dar studiile sunt limitate.

6. Durerea miofasciala
Evidentele despre eficacitatea acupuncturii in tratamentul durerilor miofasciale (in care durerea apare in locuri sensibile, cunoscute ca puncte de declansare, la nivelul muschilor) nu exista. Unele articole din literatura de specialitate au gasit evidente promitatoare, dar altele indica faptul ca "terapia cu ace" in durerea miofasciala nu s-a dovedit mai eficenta decat placebo.

7. Durerea cervicala
Studiile despre eficienta acupuncturii in durerea cervicala cronica au aratat ca aceasta ofera o ameliorare a durerii mai buna decat unele tratamente simulatorii. Totusi, studiile variaza prin tipul lor si majoritatea au avut loturi mici de pacienti, lucru care le face mai putin elocvente.

8. Osteoartrita/durerea de genunchi
Acupunctura pare sa fie eficienta pentru tratamentul osteoartritei, in special in durerea de genunchi. Studii recente au aratat ca acupunctura ofera ameliorare a durerii si imbunatateste functia pentru unele persoane cu osteoartrita genunchiului. Totusi, exista studii mari de buna calitate, care desi arata eficacitatea acupuncturii in aceasta patologie, sustin ca, concluziile nu pot fi definitive si ca este prea curand sa se recomande acupunctura ca tratament de rutina la unii dintre pacientii cu osteoartrita.

9. Durerea dentara postoperatorie
Desi datele recente sunt putine si neelocvente, studiile mai vechi au identificat acupunctura ca un tratament promitator pentru durerea dentara - in special cea care urmeaza unei extractii dentare. Exista si studii in care pacientii nu au descris efecte analgezice semnificative comparativ cu acupunctura simulata, desi pacientii care credeau ca au primit acupunctura reala au raportat o durere mai mica decat cei care credeau ca au primit placebo.

10. Cotul tenismenului
Eficienta folosirii acupuncturii in tratarea durerii cotului (epicondilul lateral) este, de asemeni, controversata. Studii recente au aratat totusi evidente promitatoare in care acupunctura ofera ameliorarea pe termen scurt a durerii epicondilului lateral.

Acupunctura doare?

Sus

Majoritatea persoanelor care au facut acupunctura o vor descrie ca fiind fara durere sau mult mai putin dureroasa decat smulgerea unui fir de par. Senzatiile merg de la lipsa lor, la mici furnicaturi, pana la amorteala si usoara durere sau pulsatie de tip electric la distanta de locul insertiei. Toate aceste senzatii dispar, de obicei, la indepartarea acelor. Acele folosite pentru acupunctura sunt mult mai fine decat acele hipodermice standard, nu pot fi folosite pentru recoltarea de sange si sunt compacte, fara lumen.

Cu ce seamana tratamentul?
Majoritatea pacientilor spun ca tratamentul este relaxant. De obicei, pacientii pleaca cu mai mult confort si o mai buna functionare decat atunci cand au venit. Uneori efectele sunt prea subtile pentru a fi percepute, in special la inceputul tratamentului. Dar dupa 5-10 sedinte amelioarea devine mai evidenta.

Acupunctura este sigura?

Sus

Daca este practicata de un profesionist calificat si riguros, da. Practicienii cu licenta pentru acupunctura cunosc bine anatomia umana si insereaza acele intr-un mod sigur. Instrumentele folosite pentru penetrarea pielii sunt de unica folosinta sau sunt dezinfectate si sterilizate in autoclav, la fel ca instrumentele chirurgicale si dentare, dupa fiecare folosire.

De obicei practicienii sunt constienti de pericolul bolilor infectioase si isi iau toate masurile necesare pentru a asigura curatenia si siguranta actului medical.
Sangerarea apare rar, cu exceptia situatiilor in care este facuta intentionat, cu un scop anume. Chiar si in aceste cazuri cantitatea este minima si sangerarea nu este periculoasa.

Care sunt beneficiile?

Sus

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda acupunctura ca un tratament eficient pentru mai mult de patruzeci de probleme medicale, printre care alergii, afectiuni respiratorii, tulburari gastro-intestinale, probleme ginecologice, afectiuni nervoase, afectiuni ale ochilor, nasului si gatului, in bolile copilariei si altele. Acupunctura a fost folosita in tratamentul alcoolismului si a abuzului de substante.

Desi se recunoaste faptul ca acupunctura a fost folosita in trecut pentru tratamentul abuzurilor, studiile recente au aratat ca efectele acupuncturii urechii asupra relaxarii ii ajuta pe cei care abuzeaza de substante sau pe cei cu alcoolism sa faca fata mai bine anxietatii si evenimentelor de viata care au dus la aparitia abuzului.

Efectele adverse

Sus

Efectele aderse severe ale acupuncturii sunt rare. Accidente sau infectii ale unor tesuturi sau organe, par sa fie legate de nerespectarea procedurilor de sterilizare, neglijenta practicianului sau ambele. Foarte putine cazuri de hepatita sau alte infectii datorate acupuncturii au fost raportate dupa 1988 cand s-a raspandit folosirea acelor de unica folosinta. Intrucat pacientii cu cancer, care urmeaza chimioterapie sau radioterapie, sunt imunocompromisi, trebuie luate precautii suplimentare si standardele de igiena trebuie respectate strict in aplicarea unui tratament cu acupunctura la acesti pacienti.

Au fost raportate si efecte adverse minore ale acupuncturii: durere la locul inteparii, hematoame, oboseala, stare de ameteala, iritatie cutanata locala. Aceste efecte adverse minore pot fi reduse printr-o tehnica corecta care sa includa presiunea si masajul local la locul inserarii dupa tratament. Acupunctura la copii nu a fost studiata suficient. Totusi, efectele adverse par sa fie rare si limitate la aceleasi efecte observate la adulti.

Acupunctura si ameliorarea durerii

Sus

Daca exista un domeniu in care se afirma ca acupunctura este foarte eficienta, acesta este cel al ameliorarii durerii. Desi majoritatea evidentelor sprijina ideea conform careia se poate renunta la acupunctura, unele studii au aratat ca aceasta are un efect de ameliorare a durerii, mai mare decat placebo. Acest efect nu este la fel de mare ca administrarea de Aspirina sau Ibuprofen, dar totusi acest efect nu poate fi ignorat.

Totusi, criticile trebuie luate in considerare. Durerea este in intregime o experienta subiectiva; nu poate fi masurata direct iar severitatea raportata depinde foarte mult de starea mentala a pacientului, care poate fi influentata de practician in timpul administrarii tratamentului prin acupunctura. In aceste cazuri studiile nu pot fi facute dublu orb. Practicianul este intotdeauna constient daca ofera acupunctura reala sau falsa si caror pacienti le ofera. Acest lucru poate duce la aparitia "efectului experimentatorului” care influenteaza rezultatele studiilor.

Ameliorarea durerii pare totusi sa existe; totusi nu este clar daca este efectul real al acupuncturii sau un efect placebo foarte puternic, care este indus pacientului de procedura elaborata a unui tratament prin acupunctura.


Medici specialisti Medicina alternativa

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate