Gripa: e mai bine sa o previi, nu astepta sa o tratezi!
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Importanta prevenirii gripei
SusIata ca am intrat in sezonul rece si ne intrebam daca organismul nostru este pregatit sa faca fata virozelor din aceasta perioada. Este atat de simplu uneori sa avem grija de noi, remediile sunt usor de cules, natura ne ofera tot ce-i mai bun pentru a ne pune la adapost sanatatea. Din pacate aceste remedii nu se culeg din copac sub forma de pilule, ci trebuie atent selectate, cantarite si consumate pentru a avea portia de sanatate din fiecare.
La baza unei armonii si a unui echilibru fizic stabile, sta un sistem imunitar puternic. In mod normal, fiziologic vorbind, omul are o imunitate naturala fata de majoritatea microbilor din mediul ambiant. De aceea, cand aceasta este afectata, pericolul ne paste la tot pasul. Printre afectiunile care apar in special din cauza unui sistem imunitar slabit, in aceasta perioada trebuie sa ne aparam si sa ne ferim de gripa.
Cuprins articol
Gripa - cea mai contagioasa viroza respiratorie
SusSe poate spune ca a devenit din ce in ce mai dificil de tratat si chiar si de prevenit, in special gripa data de virusul tip A, despre care se spune ca are "capacitatea de a-si schimba haina"; acesta inseamna ca nu mai poate fi recunoscut de anticorpii persoanelor care au mai venit in contact cu virusul. Este raspunsul la intrebarea: "De ce m-am imbolnavit din nou, desi am mai avut aceasta afectiune sau chiar daca mi-am facut vaccinul antigripal?"
Un organism cu o "imunitate de fier" are bariere de neclintit. Toate elementele de care avem nevoie pentru reglarea si intarirea sistemului imunitar ne sunt la indemana, le gasim in alimente (fructe, legume), intr- un stil de viata sanatos, un program echilibrat de convietuire a tuturor sistemelor din organismul nostru.
Sistemul imunitar este strategic alcatuit din sapte componente: circulator, limfatic, epidermic, respirator, sistemic, celular, digestiv. Apararea fiecaruia dintre acestea este esentiala in pastrarea unui sistem imunitar stabil.
Mineralele sunt si ele foarte importante in aceasta perioada si nu numai, auzim frecvent de nocivitatea anumitor minerale consumate neadecvat, sau de ingerarea anumitor suplimenti ce contin minerale, datorita faptului ca luate fara o protectie gastrica deregleaza aparatul digestiv. Recomandarea este sa fie alesi acei suplimenti alimentari ce contin minerale chelatate. Chelatarea este procesul de transformare a mineralelor si oligoelementelor in substante usor digerabile pentru a nu deregla digestia.
Metode de prevenire homeopate
SusCa metode de prevenire ce au ramas in istoria naturopatiei, stau retetele din cele mai stravechi timpuri conform carora au fost utilizate anumite plante ce au ramas si azi principala sursa de intarire a sistemului imunitar. Printre acestea, sa amintim leacurile cu usturoi, rozmarin, aloe, papadie, urzica, sfecla, patrunjel, fructe de padure si acestea sunt doar cateva din multitudinea de remedii oferite de natura.
De asemenea, ciupercile au fost folosite ca leac inca din antichitate, vindecand diverse afectiuni, printre care si cele de origine respiratorie, ciupercile consolideaza sistemul imunitar in special prin protejarea proteinelor organismului.
Astazi aceste “plante minune”se regasesc in tot felul de suplimente fie sub forma de pulbere pentru solutie orala, fie sub forma de capsule sau tincturi menite sa fortifice imunitatea si sa ajute la o vindecare mai rapida in cazul bolii.
Avantajul acestor suplimente gata ambalate si dozate conform normelor terapeutice este acela ca nu poate da supradozare deoarece pacientul ia suplimentul conform indicatiilor scrise pe ambalaj in cazul in care nu doreste o recomandare medicala. Exista si cazuri cand anumiti pacienti cred ca daca iau o doza dubla se vor vindeca mai repede si atunci pot aparea mici reactii adverse ce dispar in cateva ore sau chiar la intreruperea tratamentului ori micsorarea dozei.
O alta atentionare este legata ca majoritatea suplimentelor au in compozitie si produce apicole de la miere de albine,propolis,laptisor de matca si pana la polen iar acestea au un potential alergizant suficient de mare pentru cei cunoscuti cu reactii alergice la produsele apicole.Sa fie citit prospectul cu mare atentie,sa nu se consume daca persoana in cauza este alergica la polen/propolis si sa fie schimbat suplimetul cu unul care nu contine extracte apicole.
De ce este important sa prevenim gripa?
SusIn primul rand ca sa nu dea complicatii si sa fim nevoiti sa stam in casa pentru o anumita perioada de timp sau chiar internati.
In al doilea rand sa nu “slabim” organismul in timpul bolii pentru a nu contacta alte infectii respiratorii.
In al treilea rand sa nu se confunde cu actuala infectie SARS Cov-2 sau chiar sa se suprapuna pentru ca nu necesita o perioada de 14 zile de carantinare/autoizolare in functie de caz.
Concluzii
SusFie ca ne aparam ca nu facem boala fie ca o facem un lucru este cert si anume acela ca gripa nu se trateaza cu antibiotice ci cu antivirale, antitermice si simptomatice, iar daca apar complicatiile se merge la spital pentru tratament de specialitate.
In cazul in care persoana nu doreste internarea isi asuma eventualele complicatii pe proprie raspundere, dar indicat ar fi sa punem in balanta efectele benefice tratamentului spitalicesc cu eventualele complicatii survenite in urma tratamentului initiat singur acasa.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Ingrijirea si tratarea pacientelor cu depresie postpartum (dupa nastere)
- Raguseala poate semnala o problema mai grava decat te-ai astepta?
- Intelegerea si tratarea cancerului in faza terminala
- Dr. Chadi Muheidli: „Femeile nu trebuie sa astepte sa apara simptome ca sa ...
- Nu trata gripa sezoniera cu antibiotice!
- Terapia dialectica comportamentala in tratarea tulburarii de personalitate ...
- Rolul terapiei laser in tratarea afectiunilor
- 7 motive pentru care ne trezim obositi
- Reducerea costurilor serviciilor medicale