Cum combatem oboseala cronica?
Generalitati
SusOboseala cronica este o reactie a organismului la un cumul de factori fizici si emotionali ce ne arunca intr-o stare de extenuare intinsa pe o lunga perioada de timp si dificil de combatut.
Poate fi vorba despre oboseala cronica atunci cand ne simtim slabiti ca dupa o raceala sau o noapte alba, desi numarul orelor de odihna este suficient pentru a asigura energia organismului intreaga zi.
Cuprins articol
Cauze posibile
SusMedicii mentioneaza mai multi factori care conduc la aparitia oboselii cronice, fara a putea confirma insa relatia de cauzalitate directa.
Printre acestia se numara in principal traversarea unei perioade foarte aglomerate si stresante, precum si anumite probleme care afecteaza sistemul imunitar. De exemplu, infectiile virale sau bacteriene, cum sunt raceala si gripa, pot declansa oboseala cronica.
Starile frecvente de anxietate, depresie si surmenajul sunt alti factori incriminati pentru aparitia acestei afectiuni. Nutritia inadecvata sau insuficienta, hipotensiunea, obezitatea sau hiposecretia tiroidiana sunt alte posibile cauze.
De asemenea, anumiti specialisti considera si istoricul medical al familiei un indicator al riscului de oboseala cronica.
Simptome
SusOboseala croninca poate fi confundata la inceput cu gripa. Este posibil ca simptomatologia sa debuteze brusc sau treptat, pe parcursul mai multor saptamani. Printre semnele oboselii cronice comune cu cele ale gripei se numara durerile in gat si durerile de cap, inflamarea ganglionilor limfatici de la nivelul gatului sau axilei si durerile musculare. Acestora li se adauga insa si starea permanenta de oboseala, prezenta in ciuda unei odihne suficiente.
In cazul oboselii cronice, probleme apar si la nivelul sistemelor nervos si muscular. Dificultatea de concentrare, pierderea temporara a memoriei si uitarea frecventa a unor notiuni simple sunt modalitatea prin care sistemul nervos contribuie la semnalizarea fatigabilitatii. La nivel osteoarticular pot aparea dureri si inflamatii locale.
Energie si imunitate pentru combaterea oboselii cronice
SusPrincipala preocupare in combaterea oboselii cronice este redobandirea starii optime de energie si intarirea sistemului imunitar. Din cauza fatigabilitatii pronuntate sunt afectate indeplinirea sarcinilor zilnice, randamentul la locul de munca, precum si relatia cu membrii familiei.
Ajustarea programului zilnic astfel incat sa nu se ajunga la suprasolicitare, evitarea sau rezolvarea cu calm a situatiilor stresante sunt de mare ajutor impotriva oboselii cronice.
Elaborarea unui program de exercitii fizice usoare sau de dificultate medie contribuie la redobandirea energiei si a tonusului pozitiv si la cresterea rezistentei la efort. De asemenea, intarirea sistemului imunitar este o prioritate.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Ce este oboseala sociala si ce ar trebui sa facem in legatura cu ea?
- Raceala si gripa - ce trebuie sa stii ca sa nu te imbolnavesti?
- Recuperarea unghiei: abordari moderne in gestionarea onicomicozei
- Beneficiile somnului din timpul zilei
- Sindromul de oboseala cronica
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Impactul emotional al Sindromului de oboseala cronica
- Care este legatura dintre starile de oboseala si anemie
- Combateti oboseala prin alimentatie