Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Chitosanul: reducerea nivelului de colesterol si a greutatii corporale

Actualizat la data de: 05 Aprilie 2021

Indicatii

Sus
Chitosanul: reducerea nivelului de colesterol si a greutatii corporale

Multi oameni cauta, de-a lungul timpului, cel mai bun supliment alimentar care sa-i ajute sa piarda in greutate.

Un procent ridicat dintre acestia ignora un lucru important legat de diminuarea numarului de kilograme: orice supliment de acest gen trebuie sa fie insotit de o alimentatie sanatoasa.

In cele din urma, procesul slabirii este dependent ori de reducerea aportului caloric zilnic ori stimuleaza arderea unui numar mai mare de calorii pe parcursul unei zile.

Cele mai multe suplimente dietetice vor sustine una dintre aceste actiuni: fie vor contribui la diminuarea numarului de calorii prin simpla lor administrare, fie vor ajuta la o ardere mai usoara a acestora.

Chiar daca nu i s-a acordat importanta meritata, chitosanul este o substanta excelenta, recomandata pentru slabire. Acesta nu face parte din componenta unor alimente utilizate in mod frecvent.

Chitosanul este extras din crusta unora dintre animalele marine (crustacee, mai ales) si este un material fibros care este clasificat ca fiind o polizaharida, care are actiuni multiple atunci cand este administrat in curele de slabire.

Chitosanul este o sursa speciala de fibre, prin faptul ca acesta contine carbohidrati si proteine care nu provin de la plante ci animale.

Substanta se leaga de grasimile alimentare si pot bloca absorbtia grasimilor, ceea ce duce la scaderea nivelului de colesterol si la pierderea in greutate.

Chitosanul este frecvent utilizat pentru contributia pe care o are pentru remodelarea siluetei, tratarea obezitatii, a colesterolului ridicat si a bolii Crohn.

Multe dintre persoanele care au folosit chitosan in curele de slabire au reusit sa-si atinga scopul fara eforturi exagerate.

Chitosanul functioneaza prin limitarea cantitatii de grasime pe care organismul o absoarbe din produsele alimentare.Totusi, alaturi de multiplele aspecte pozitive, au fost asociate si efecte negative pentru sanatate.

Nu se va lua chitosan fara recomandarea medicului, mai ales in cazul tratamentelor cu medicamente anticoagulante sau daca o persoana este alergica la crustacee.

Alaturi de beneficiile sale legate de scaderea in greutate, chitosanul mai este folosit pentru terapia leziunilor de la nivelul gingiilor care pot duce la pierderea dintilor si la sangerarea gingiilor.

Datorita acestor posibile utilizari, destul de diferite, este surprinzator ca aceasta substanta nu este mai frecvent mentionata si promovata, alaturi de alte suplimente cunoscute pentru rolul lor semnificativ in curele de slabire: fructele acai, goji, ceaiul wu-yi, etc.

Cuprins articol

  1. Indicatii
  2. Cum se va administra chitosan in curele de slabire
  3. Chitosanul este sigur?
  4. Citeste pe aceeasi tema

Cum se va administra chitosan in curele de slabire

Sus

1. Orice persoana, inainte de a utiliza chitosan trebuie sa ceara parerea medicului, privind utilizarea acestuia dar si referitor la posibilele efecte secundare, mai ales daca foloseste si alte medicamente pentru tratarea altor probleme de sanatate.

2. Se vor lua 3-6 grame de chitosan pe zi, in timpul micului dejun.

3. Se vor consuma mai putine calorii pe zi pentru a ajuta la crearea unui deficit de calorii.

Adunati numarul de calorii acumulate pe parcursul unei saptamani, impartiti suma obtinuta la sapte pentru a calcula numarul mediu de calorii consumate zilnic.

Din aceast total scadeti 500 calorii si incercati sa va fixati un obiectiv in a ajunge la cifra de calorii obtinuta. Astfel, veti putea pierde aproximativ o jumatate de kilogram in fiecare saptamana.

4. Urmati o dieta sanatoasa compusa din alimente naturale, neprocesate, cum ar fi fructe si legume proaspete, carne slaba, cereale integrale si grasimi sanatoase, seminte de in si ulei de masline.

Consumul de alimente in forma naturala ajuta la instalarea unei senzatii de satietate cu ajutorul a cat mai putine calorii.

5. Implicati-va in activitati fizice de cel putin trei ori pe saptamana pentru intarirea musculaturii si stimularea metabolismului. Intreg organismul trebuie solicitat, iar in acest scop se va alcatui un program complet de antrenament cu exercitii pentru fiecare grupa de muschi (cum ar fi genuflexiuni pentru picioare, exercitii cu greutati pentru bicepsi, flotari pentru muschii toracici si tricepsi, abdomene pentru abdomen, etc.). Se vor face trei seturi a cate 15 repetari pentru fiecare exercitiu.

6. Faceti exercitii cardiovasculare cel putin 30 minute pe zi timp de patru-cinci zile pe saptamana pentru arderea depozitelor de grasimi, fapt ce contribuie la scaderea in greutate. Mergeti in pas vioi, faceti plimbari cu bicicleta, jogging pe banda de alergat sau exercitii aerobice.

Chitosanul este sigur?

Sus

Potential alergic

Chitosanul provine de la crustacee, cum sunt crevetii, homarii si scoicile, toate acestea fiind alimente cu un potential alergenic ridicat. Daca o persoana este alergica la fructe de mare si foloseste chitosan, ar putea avea o reactie alergica.

Semnele si simptomele specifice alergiei includ urticarie, eruptii cutanate, respiratie sacadata, respiratie suieratoare, amorteli la nivelul gurii sau gatului, dureri de stomac, diaree, greata sau varsaturi.

O reactie alergica se poate agrava in timp. De aceea se va inceta imediat administrarea de chitosan daca apare oricare dintre manifestarile mentionate. Cea mai grava reactie poate fi socul anafilactic, insotit de ameteli, scaderea tensiunii arteriala, colaps circulator si coma sau chiar moartea in cazuri rare.

• Anticoagulantele si subtierea sangelui

Chitosanul se pare ca poate afecta capacitatea de coagulare a sangelui, in functie de cum este utilizat. chitosanul cauzeaza coagularea rapida a sangelui mai rapid decat in mod normal, mai ales atunci cand este utilizat extern.

Cu toate acestea, cand este folosit ca supliment, chitosanul poate potenta efectul anticoagulatelor, cum ar fi warfarina. Oamenii care urmeaza tratament cu anticoagulante trebuie sa discute cu medicul specialist inainte de a lua suplimente care contin chitosan.

Pierderea de nutrientilor

Chitosanul pare sa se lege de acizii grasi si s-ar putea lega si de acizii grasi esentiali, cum ar fi cei continuti de uleiurile de peste omega-3, precum si de alte vitamine si minerale.

Desi acest efect nu ar fi destul de puternic sa provoace scaderea in greutate, in cele mai multe dintre studiile clinice, s-a demonstrat ca acest lucru a dus la o deficienta de substante nutritive esentiale.

Din acest motiv, femeile insarcinate nu ar trebui sa ia chitosan. Pe de alta parte, bolnavii care fac dializa ar putea beneficia de proprietatile fosfatului legat de chitosan


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate