Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Bauturile energizante: plusuri si minusuri

Actualizat la data de: 24 Noiembrie 2009

Generalitati

Sus
Bauturile energizante: plusuri si minusuri

Bauturile energizante reprezinta o inventie noua a omului, desi ingredientele lor sunt folosite in revigorare de multe secole. Inventarea tonicelor pare sa fi devenit un panaceu pentru studenti in timpul perioadelor de examene, lucratorilor la birou in zilele de dead-line, profesorilor de fitness care doresc performanta, soferilor obositi si celor care frecventeaza cluburile de noapte si in general oricarei persoane care este foarte obosita, dar care trebuie sa ramana voioasa si vivace. Doar o singura cutie si deja nu se mai simte nevoia de somn si persoana poate continua la nesfarsit.
Fabricantii produselor afirma ca acestea au numai avantaje si produc noi sortimente. Daca toate lucrurile sunt atat de roz, de ce exista oare incercari legislative de interzicere a lor?

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Compozitia
  3. Plusuri
  4. Minusuri
  5. Instructiuni de folosire
  6. Citeste pe aceeasi tema

Compozitia

Sus

Cofeina. Toate bauturile energizante o contin. Cofeina are un efect stimulator: 100 mg de cofeina stimuleaza activitate mentala, 238 mg cresc rezistenta la efort a inimii. Pentru a avea destul efect, sunt necesare a fi consumate cel putin 3 cutii, dar producatorii recomanda a nu fi consumate mai mult de 1-2 cutii pe zi.

Taurina. O cutie contine in medie intre 400 si 1000 mg taurina. Acesta este un amoni-acid care se acumuleaza in tesutul muscular. Se considera ca imbunatateste munca muschiului cardiac. Totusi, recent medicii au afirma ca taurina nu are nici un efect asupra organismului uman.

Carnitina. Aceasta este o componenta a celulelor umane, care contribuie la oxidarea rapida a acizilor grasi. Carnitina creste metabolismul si reduce oboseala musculara.

Guarana si ginseng. Sunt plante medicinale cu efect tonic. Frunzele de guarana sunt folosite in medicina: ele elibereaza acidul lactic din tesutul muscular, ameliorand durerea, protejeaza de ateroscleroza si curata ficatul. Totusi, medicii considera ca efectele excitatorii, atribuite guaranei si ginseng-ului , nu sunt confirmate stiintific.

Complexul vitaminic B. Ele sunt necesare pentru functionarea normala a sistemului nervos, in special a creierului. Organismul poate simti lipsa lor, dar o crestere a dozelor nu determina o crestere a productivitatii, achizitiilor mentale sau alte efecte benefice, asa cum incearca producatorii sa ne convinga.

Melatonina. Aceasta este o substanta continuta in ceaiul verde sud-american numit mate. Extractul de Ilex Paraguarensis ajuta la suportarea mai usoara a foamei si la scadere ponderala.

Plusuri

Sus

Daca o persoana are nevoie sa se inveseleasca si sa isi creasca activitatea mentala, bauturile energizante sunt foarte bune pentru acest scop. Pot fi gasite sortimente pentru orice nevoie. Tonicele enerizante sunt impartite in grupuri pentru persoanele cu nevoi diferite: unele contin mai multa cofeina, altele vitamine si carbohidrati. Bauturile pa baza de cofeina sunt potrivite pentru cei care lureaza mult si pentru studenti, care lucreaza sau studiaza noaptea, iar bauturile cu vitamine si carbohidrati pentru persoanele active, care prefera sa-si petreaca timpul liber in sala de sport.

Bauturile energizante contin un complex de vitamine si glucoza. Functia vitaminelor este bine cunoscuta. Glucoza patrunde rapid in organism, este inclusa in procesele oxidative si ofera energie muschilor, creierului si altor organe vitale. Efectul bauturilor cofeinizate dureaza 1-2 ore, iar a celor energizante 3-4 ore. In plus, majoritatea bauturilor energizante sunt carbogazoase lucru care le creste eficacitatea – aceasta este cea de-a treia diferenta fata de cafea. Cutiile in care se gasesc aceste bauturi pot fi luate in orice situatie (masina, ringul de dans), lucru care nu poate fi spus despre cafea sau ceai.

Minusuri

Sus

Aceste bauturi pot fi consumate doar in doze strict controlate. Maxim 2 cutii pe zi. Daca o persoana bea mai mult ii poate creste in mod semnificativ tensiunea arteriala sau glicemia.
Bauturile energizante sunt interzise in Franta, Danemarca, si Norvegia, sunt vandute doar in farmacii, deoarece sunt considerate medicamente. Recent autoritatile suedeze au declansat o ancheta privind decesul a trei persoane, posibil datorat consumului de bauturi energizante. Vitaminele continute in bauturile energizante nu pot inlocui complexele multivitaminice.

Persoanele care au probleme cu tensiunea arteriala ar trebui sa evite consumul acestor bauturi. Opinia potrivit carei aceste bauturi ofera energie este gresita. Continutul cutiei deschide o usa spre rezervele interne ale organismului, ca o cheie. Cu alte cuvinte, acestea nu ofera energie, ci o epuizeaza pe cea a organismului. O persoana isi foloseste propriile resurse, mai simplu, le imprumuta de la propria persoana. Desigur, mai devreme sau mai tarziu, datoria trebuie platita, persoana putand suferi de oboseala, insomnie, iritabilitate si depresie. Cofeina, continuta in tonice, ca orice alt stimulativ, epuizeaza sistemul nervos.

Efectul sau dureaza in medie 3-5 ore, dupa care organismul are nevoie de o pauza. In plus, cofeina determina obisnuinta.
- Bauturile energizante care contin cofeina si zahar sunt periculoase pentru organismele tinere.
- Multe bauturi energizante contin cantitati mari de vitamine B, care pot determina palpitatii si tremuraturi ale mainilor si picioarelor.
- Fanii fitness-ului ar trebui sa-si aminteasca ca, cofeina este un bun antidiuretic. Consumul acestor bauturi si exercitiile fizice pot duce la pierderi importante de apa.
- In caz de supradoza sunt posibile efecte secundare: tahicardie, agitatie psiho-motorie, nervozitate, depresie.
- Tonicele contin taurina si glucuronolactona. Continutul de taurina este de cateva ori mai mare decat in alte produse, iar cantitatea de glucuronolactona continuta in doua cutii poate depasi doza zilnica de aproape 500 de ori!! Cercetatorii nu stiu inca cum functioneaza aceste substante in organism. Nu stiu cum interactioneaza cu cofeina. De acea expertii spun ca nu este inca determinata singuranta folosirii unor asemenea doze de taurina si glucuronolactona si sunt necesare studii suplimentare.
Dupa cum se vede mai sus exista mai multe minusuri decat plusuri. Chiar si asa pot exista momente in viata fiecaruia in care sa fie nevoie sa foloseasca acest tip de bautura. In aceste cazuri regula de baza este folosirea acestor bauturi cu cumpatare, pentru a proteja organismul.

Instructiuni de folosire

Sus

- A nu se depasi doza zilnica de cofeina – aceasta este de doua cutii de bauturi energizante pe zi;
- Dupa ce efectul bauturii a trecut, organismul are nevoie de odihna pentru a-si reface resursele;
- Aceste bauturi nu se consuma dupa antrenamentul sportiv – ambele determina cresterea tensiunii arteriale;
- Femeile insarcinate, copiii si adolescentii, persoanele in varsta care au hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare, glaucom, tulburari de somn, excitabilitate si senzitivitate crescute la cofeina nu pot consuma aceste bauturi;
- Cofeina este eliminata din sange in 3-5 ore si doar jumatatre din cantitate. Astfel ca in aceasta perioada nu se pot amesteca tonicele cu bauturile cu cofeina (cafea, ceai) intrucat s-ar putea depasi dozele permise;
- Multe bauturi au prea multe calorii. Daca persoana consuma bautura energizanta in sala de gimnastica, este bine sa o consume inainte de antrenament. Daca le consuma pentru a-si restabili fortele, nu pentru a pierde in greutate, ele pot fi consumate atat inainte cat si dupa antrenament;
- Tonicele nu pot fi amestecate cu alcoolul (cum fac deseori cei care frecventeaza cluburile de noapte). Cofeina creste tensiunea arteriala si efectul este intensificat de mai multe ori in combinatie cu alcoolul. Ca rezultat, persoana poate dezvolta o criza hipertensiva foarte rapid.
Expertii in sanatate si medicina afirma ca bauturile energizante sunt doar substitute vitaminice cofeinizate, dar mai periculoase pentru sanatate. Iar sucul de fructe si glucoza, continute in multe produse, ne pot inveseli in acelasi fel. Asa ca fiecare decide daca este bine sa consume aceste bauturi sau nu. Acum exista un bun motiv de a savura o cafea si batonul de ciocolata preferat!


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate