Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

6 informatii noi si esentiale despre calciu

Actualizat la data de: 12 August 2013

Generalitati

Sus
6 informatii noi si esentiale despre calciu

Fara calciu, organismul uman ar deveni incapabil sa functioneze in mod corect, intrucat acest mineral este esential pentru dezvoltarea si rezistenta sistemului osos si a danturii.

Deficientele in calciu conduc la dezvoltarea de afectiuni precum osteoporoza sau rahitismul la copii. Mineralul are o importanta deosebita in special pentru copii, adolescenti si femei ajunse la menopauza.

Greutatea medie a adultilor este constituita din aproximativ 2% calciu, care se regaseste in cea mai mare parte in oase si dinti si intr-o mica masura in tesuturile corporale si sange. Un sondaj efectuat de autoritatile australiene arata ca aproximativ 90% din femei si 70% din copii nu primesc necesarul zilnic de calciu din alimentatie.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Informatii cheie despre calciu
  3. Citeste pe aceeasi tema

Informatii cheie despre calciu

Sus

1. Calciul poate extinde durata de viata a femeilor

Un studiu publicat in Jurnalul Clinic de Endocrinologie si Metabolism si derulat de cercetatorii Universitatii McGill din Montreal a demonstrat ca femeile care au primit doze zilnice corecte de calciu au prezentat o speranta de viata mai mare, comparativ cu participantele private de necesarul zilnic al acestui mineral.

Oamenii de stiinta au monitorizat starea de sanatate a peste 9000 de persoane din 9 orase canadiene, intre anii 1995 si 2007.

Rezultatele au aratat ca femeile care au consumat pana la 1000 de mg de calciu in fiecare zi, atat din alimente, cat si din suplimente alimentare, au prezentat indicii de longevitate cei mai mari.

2. Unele legume contin mai mult calciu decat lactatele

Foarte multe persoane sunt convinse ca sursele alimentare principale de calciu sunt lactatele, insa in realitate, exista legume cu o concentratie mai mare a acestui mineral. De pilda, un pahar de 250 de mililitri de lapte contine aproximativ 300 de mg de calciu, pe cand 200 de grame de varza verde furnizeaza 357 mg de calciu.

Spanacul este si el foarte bogat in calciu 100 de grame de spanac congelat contine 291 mg de calciu, la fel ca sardinele la conserva (cu oase), sucul de portocale fortificat sau branza tofu.

3. Calciul administrat in exces poate afecta sanatatea cardiaca

Un studiu de amploare publicat in luna februarie 2013 in Jurnalul Britanic de Medicina vorbeste despre excesul de calciu si modul in care acesta dubleaza riscul de afectiuni cardiace in randul femeilor. Cercetatorii Universitatii Uppsala din Suedia au cules date din randul a 61.433 de decese inregistrate, toate persoane de sex feminin.

Rezultatele arata ca femeile care au consumat mai multe de 1.400 mg de calciu pe zi si-au multiplicat sansele de deces, mai ales daca au luat tablete cu acest mineral, in afara de o dieta bogata in alimente cu continut bogat de calciu.

Un alt studiu publicat la inceputului a.c. a ajuns la o concluzie similara, insa in randul barbatilor. Cercetatorii suedezi de la Institutul Karolinska din Stockholm au constat un risc cu 20% mai mare de dezvoltare a bolilor cardiace, in randul barbatilor care au primit o doza prea mare a mineralului.

Doza zilnica recomandata de calciu difera in functie de sex si varsta, astfel

- Bebelusii de 0-6 luni 210 mg (alaptat) si 350 mg (hrana cu biberonul);
- Bebelusii de 7-12 luni 270 mg;
- Copiii intre 1-3 ani 500 mg;
- Copiii intre 4-8 ani 700 mg;
- Copiii intre 9-11 ani 1000 mg;
- Adolescentii intre 12 si 18 ani 1,300 mg;
- Femeile insarcinate si cele care alapteaza 1,300 mg;
- Femeile intre 19-50 de ani 1000 mg;
- Femeile peste 50 de ani 1,300 mg;
- Barbatii intre 19-70 de ani 1000 mg;
- Barbatii peste 70 de ani 1,300 mg;

4. Calciul asociat cu vitamina D reduce riscul fracturilor spinale

Suplimentele cu calciu asociat cu vitamina D s-au dovedit utile in prevenirea fracturilor spinale in randul femeilor, potrivit unui studiu prezentat in luna octombrie 2013, la adunarea anuala a Societatii Americane de Cercetare a Oaselor si Mineralelor.

Experimentul stiintific s-a efectuat pe un esantion de aproape 30.000 de femei, carora le-au fost administrate suplimente de calciu si vitamina D. Concluziile au indicat o scadere cu 13% a riscului de fracturi vertebrale. Asocierea celor doi nutrienti nu s-a dovedit utila, insa, in cazul prevenirii fracturilor de sold.

5. Calciul poate creste agresivitatea cancerului de prostata

In timpul terapiei hormonale pentru tratarea cancerului de prostata, numerosi medici prescriu suplimente de calciu, pentru reducerea pierderii masei osoase. Noile cercetatari vorbesc, insa, de eventuale efecte negative ale mineralului asupra sanatatii pacientilor cu acest tip de cancer.

Terapia hormonala in cauza urmareste tratarea cancerului de prostata folosind micsorarea cantitatii de hormoni masculini prin medicatie sau interventii chirurgicale. Procesul poate sa duca la pierderea masei osoase si osteoporoza, motiv pentru care suplimentarea calciului poate parea necesara.

Cu toate acestea, un studiu publicat in luna iulie 2012, in publicatia The Oncologist, sugereaza ca pacientii supusi terapiei de suplimentare a calciului sufera o agravare in evolutia cancerului de prostata. In plus, analizele a 2400 de pacienti cu acest tip de cancer arata ca tabletele cu calciu nu reusesc sa compenseze pierderea densitatii osoase, in schimb pot creste agresivitatea bolii si rapiditatea evolutiei sale.

6. Calciul poate sa amelioreze simptomele sindromului premenstrual

Suplimentarea aportului de calciu poate sa ajute la prevenirea si combaterea simptomelor comune ale sindromului premenstrual, precum crampele, balonarea sau schimbarile extreme de dispozitie. Un studiu efectuat in anul 1998 de catre cercetatorii Universitatii Columbia a incercat sa evidentieze efectele calciului in perioada premenstruala.

Oamenii de stiinta au impartit esantionul de 466 de femei (cu varste cuprinsa intre 18 si 45 de ani) in doua grupe. Prima grupa a primit suplimentare de calciu de tip placebo, pe cand celui de-al doilea grup i s-a suplimentat in mod real doza zilnica a mineralului cu 1200 mg. Concluziile au fost cat se poate de concludente femeile care si-au completat necesarul zilnic de calciu au prezentat simptome ale Sindromului Premenstrual reduse cu pana la 50%!


Medici specialisti Medicina Generala

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate