5 vitamine pentru o dezvoltare sanatoasa a copilului
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Clinica: Spitalul Municipal Campina
Dezvoltarea sanatoasa a copilului
SusDin momentul in care devenim parinti prioritatea principala devine cel mic. Tot timpul suntem preocupati ca acesta sa fie sanatos, sa se dezvolte armonios si sa nu ii lipseasca nimic.
Tot timpul ne gandim care este cea mai buna alimentatie pentru copii, ce activitati sa cuprinda programul si cum sa asiguram educatia potrivita.
Pentru ca toate acestea trebuie sa aiba la baza o structura sanatoasa, care sa ii permita copilului sa se bucure de momentele speciale ale copilariei, va recomandam cateva vitamine importante pentru elementele esentiale ale organismului.
Cuprins articol
Vitamine importante pentru elementele esentiale ale organismului
SusVitamina A pentru ochi ageri si piele sanatoasa
Vitamina A are rol in eficienta functiilor vizuale: mentine buna functionare a ochilor si creste acuitatea vizuala pe timp de noapte. Vitamina A ajuta si la hidratarea corespunzatoare a pielii si la mentinerea aspectului sanatos si stralucitor al acesteia, precum si la regenerarea tesutului care a suferit arsuri, lovituri sau descuamari.
Parul, dintii si gingiile beneficiaza de asemenea de pe urma vitaminei A, care este importanta pentru sanatatea acestora si pentru dezvoltarea corespunzatoare a oaselor. In plus, vitamina A ajuta la protejarea organismului de infectii si la stimularea sistemului imunitar.
Cele mai frecvente surse de vitamina A sunt retinolul si beta-carotenul. Organismul stocheaza atat retinol, cat si beta-caroten in ficat, folosindu-se de acest depozit ori de cate ori este nevoie de mai multa vitamina A. Retinolul este numit uneori adevarata vitamina A, deoarece este mult mai usor de utilizat de organism. Acesta se gaseste in special in alimente de origine animala, cum ar fi ficatul, ouale si pestele gras, dar si in alimente imbogatite sau fortificate, precum cerealele. Beta-carotenul este un precursor al vitaminei A, asa ca organismul va trebui sa-l transforme pentru utilizare. Acesta se gaseste in mod natural in majoritatea alimentelor vegetale portocalii, cum ar fi morcovii, cartofii dulci sau mango.
Sistem imunitar si vitamina C
Vitamina C creste productia de leucocite, de imunoglobine si de interferon, de aceea actioneaza ca un factor de activare a sistemului imunitar. Pe langa stimularea acestora, vitamina C ajuta apararea organismului si prin rolul sau in fagocitarea particulelor straine.
Atunci cand corpii externi reusesc sa treaca de barierele mecanice sunt initial inglobate de celulele din sistemul fagocitar si apoi “digerati” de acestea pentru a nu inainta catre alte organe pe care le-ar putea afecta. Vitamina C este si un bun antioxidant si ajuta la cresterea si repararea tesuturilor.
Vitamina C este disponibila in abundenta in multe surse naturale, inclusiv in fructe si legume proaspete.
Cele mai bogate surse de acid ascorbic, asa cum mai este denumita vitamina C, sunt citricele, agrisele, rosiile, papaya, capsunile, kiwi, dar si cartofii si ardeii verzi si rosii. Legumele cu frunze verzi, precum broccoli sau spanacul, sunt de asemenea, surse foarte bune de vitamina C. Aceasta vitamina poate fi obtinuta si din surse animale, de exemplu din lapte, ficat sau organe.
Oase puternice cu vitamina D3
Colecarciferol, asa cum mai este denumita vitamina D3, este o forma a vitaminei D care este importanta pentru formarea oaselor si pentru mentinerea sanatatii sistemului osos.
In cazul carentei de vitamina D3, oasele nu se dezvolta ca o structura puternica si nici nu vor avea capacitatea de a sustine actiunile corpului. Densitatea osoasa redusa face ca oasele sa fie mai fragile, iar riscul de casare si deformare este mai mare. Vitamina D3 este benefica si pentru sistemul muscular si cel nervos.
Printre cele mai importante surse de vitamina D3 se regasesc alimente, precum somonul, sardinele, heringul si tonul. De asemenea, galbenusurile de ou, ciupercile si ficatul de vita sunt surse extraordinare ale acestei vitamine importante. Uleiul de ficat de cod este si el o sursa naturala importanta de vitamina D3, dar ajuta organismul si prin continutul crescut de Omega-3, acizi grasi esentiali si alte vitamine, cum ar fi vitamina A si vitamina E.
Vitamina E pentru sistemul cardiovascular
Cand vine vorba de circulatie si functiile inimii, trebuie mentionate efectele benefice ale vitaminei E. Aceasta protejeaza si intareste inima si arterele si, de asemenea, favorizeaza circulatia sanguina pana la nivel periferic prin contributia sa la o mai buna irigare a tesuturilor si rolului anticoagulant.
Vitamina E poate ajuta si in situatia unei activitati cardiace hipertensive, datorita efectului sau de domolire a ritmului cardiac. Un alt aspect pozitiv al aportului de vitamina E este capacitatea antioxidanta si sustinerea sanatatii si regenerarii pielii.
Vitamina E este un nutrient intalnit in majoritatea alimentelor, dar unele dintre acestea sunt surse exceptional de bogate. Astfel, semintele de floarea-soarelui, migdalele, spanacul, avocado, broccoli, fructul de kiwi si uleiul de masline sunt elemente ce trebuie introduse neaparat intr-o alimentatie echilibrata si sanatoasa si de la care se doreste un aport optim de vitamina E.
Complexul de vitamine B, esential pentru o buna dezvoltare a celui mic
Vitamina B1 este implicata in producerea de energie la nivel celular, asemeni vitaminei B3 care, pe langa acest rol, sprijina si activitatea sistemului nervos si a celui digestiv. Vitamina B2 este necesara pentru producerea de globule rosii care transporta oxigenul de la plamani la tesuturi si dioxidul de carbon de la acestea inapoi la plamani.
Vitamina B5 influenteaza cresterea si dezvoltarea normala a individului. O alta componenta a grupului de vitamine B este vitamina B6, un element indispensabil organismului datorita contributiei la transformarea proteinelor, lipidelor si glucidelor in energie. Vitamina B12 protejeaza sistemul neurologic si, implicit sistemul auditiv. De asemenea, aceasta vitamina are rol in cresterea si dezvoltarea corpului.
Organele de animale, dar in special ficatul, reprezinta o sursa extrem de importanta de vitamine B. Acest lucru este valabil, indiferent daca ficatul este de vita, porc, pui sau miel. Pe langa acestea, complexul de vitamine B este gasit in cantitate mare si in oua. Spre exemplu, ouale sunt una dintre cele mai importante surse de biotina, numita si vitamina B7. Alte surse importante de vitamine B sunt reprezentate de somon, spanac, salata, linte, fasole rosie, lactate, carne de vita, scoici si carne de pasare.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Dr. Liliana Cretu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Dr. Andrei Zamfirescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Dr. Laura Carasava - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Simona Mosescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Daniela Pacurar - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
Articole recomandate
- Alimentatia copilului
- Nutritia si alimentatia rationala la copil
- 15 aspecte pe care mersul le dezvaluie despre sanatatea unei persoane
- Cresterea si dezvoltarea nou-nascutilor
- Alimentatia sanatoasa
- Recomandari alimentare pentru fertilitate
- Cum sa va descurcati cu un copil mofturos
- Deficitul de vitamina D
- Vitaminele sustin un mod de viata sanatos
Citeste pe aceeasi tema
- Vitaminele prenatale: un inceput sanatos pentru o sarcina sanatoasa
- Necesarul de vitamine pentru femei - ce si cand trebuie luat?
- Sfaturi pentru o toamna sanatoasa: imunitate, alimentatie, dieta
- Sfaturi pentru intarirea sistemului imunitar al copilului tau
- Vitaminele esentiale pentru un copil sanatos, energic si destept