Tu ce faci cand nu mai poti dormi?
Oboseala persistenta si insomnia
SusExperienta unei nopti nedormite, din cand in cand, este ceva foarte comun in populatia generala. Fiecare dintre noi trecem prin asta, la un moment dat. Insomnia, pe de alta parte, este o afectiune serioasa ce te impiedica sa adormi, te face sa nu poti ramane adormit si te trezeste mult mai repede decat este nevoie. Oboseala persista chiar si in timpul zilei, la persoanele cu insomnie.
Numarul de ore necesar fiecaruia variaza de la om la om, insa majoritatea adultilor au nevoie de 7-8 ore de somn in fiecare noapte.
Daca se intampla ocazional si dureaza putin (maxim 3 saptamani), perioada de insomnie este acceptata si poate fi remediata. Insomnia cronica dureaza insa cateva luni bune, devenind o afectiune ce va pune calitatea vietii si sanatatea in pericol.
Din fericire, nu trebuie sa va obisnuiti cu problemele de somn. Cateva mici schimbari ale stilului de viata pot ajuta semnificativ.
Cuprins articol
Simptome
SusDaca nu sunteti sigur ca ceea ce experimentati este insomnie, analizati daca aveti cateva dintre urmatoarele simptome:
- Dificultate in a adormi seara
- Treziri in timpul noptii
- Treziri mult prea devreme
- Senzatia de oboseala dimineata
- Iritabilitate, depresie, anxietate
- Dificultati de concentrare, probleme de memorie sau atentie
- ingrijorare cu privire la programul de somn
Cauze ale insomniei
SusInsomnia, fie ea acuta sau cronica, poate fi o problema in sine, sau poate fi asociata altor afectiuni. Insomnia cronica este de obicei rezultatul unui stil de viata stresant, unor evenimente traumatice sau obiceiuri ce altereaza programul de somn. Aceste cauze trebuie identificate din timp, pentru a putea corecta cauza de fond a insomniei. Cateva cauze ale tulburarilor de somn includ:
- Stresul. Diverse griji in legatura cu munca, scoala, sanatatea, relatiile cu cei din jur-toate acestea va pot tine mintea ocupata, astfel incat aceasta nu va reusi sa se odihneasca. Traumele si evenimentele cu impact emotional pot induce, de asemenea, probleme de somn.
- Programul de lucru/calatorit. Ritmul circadian este ritmul de somn-trezire cu care se obisnuieste organismul, in functie de stilul nostru de viata. intreruperea si nerespectarea frecventa a acestui ritm poate duce la insomnie. Acest lucru poate fi evitat prin stabilirea unei rutine si urmarea acesteia in fiecare zi, fara mari modificari. Frecvent persoanele care lucreaza in schimburi si au un program de munca-odihna neregulat, vor avea un ritm circadian total dat peste cap.
- Obiceiuri nesanatoase. Printre acestea se numara programul de somn neregulat, cu ore de culcare si trezire diferite zilnic, somnul in mijlocul zilei. De asemenea, activitati stimulante inainte de culcare, mesele bogate si consumul de alcool, folosirea patului pentru munca sau activitati pe computer, sunt lucruri ce pot duce la lipsa de somn sau la un somn neodihnitor.
- Consumul unor mese prea bogate seara. O gustare usoara inainte de somn este in regula, dar mesele bogate pot fi daunatoare. Atunci cand va intindeti pe spate in pat, substantele digerate for reflua, ducand la senzatia de arsura gastrica si esofagiana, ceea ce va reduce calitatea si cantitatea somnului.
Este important sa aveti in vedere ca insomnia cronica, care dureaza de cateva luni, poate fi asociata cu afectiuni serioase ce trebuie investigate de catre un medic specialist.
Insomnia si varsta
SusProblemele de somn devin mai comune odata cu inaintarea in varsta. Astfel, pe masura ce trec anii, s-ar putea sa observati modificari ale programului de somn, dar si a calitatii acestuia. Somnul ar putea fi mai putin odihnitor, iar dumneavoastra mai sensibil la lucruri externe precum zgomote sau lumini, care va pot trezi cu usurinta. Veti observa probabil ca va simtiti obosit mai repede seara, dar ca va treziti mai devreme, ceea ce contureaza o schimbare de ritm circadian normala. Totusi, numarul de ore de somn ar trebui sa ramana acelasi cu care sunteti obisnuit.
Un alt factor particular varstei il constituie incidenta mai mare a unor boli si implicit a a administrarii de medicamente. Intrucat numeroase afectiuni apar/se agraveaza la varste inaintate, simptome precum durerea articulara sau urinarea in timpul noptii (nicturie) va pot tine treaz. Insomnia data de medicamente poate rezulta din administrarea cronica a mai multor medicamente, lucru mai des intalnit la varstele inaintate decat la tineri.
Insomnia in randul copiilor
SusProblemele de somn pot aparea si la cealalta extrema de varsta, la copii si adolescenti. Acestia au obiceiul de a merge la culcare tarziu si de a se trezi mai tarziu, alterand nopti cu foarte multe ore de somn cu cele cu ore prea putine. Desi nu este un comportament sanatos, din fericire este, de cele mai multe ori, trecator.
Factori de risc
SusDesi aproape toti trecem prin nopti mai grele din cand in cand, unele persoane sunt mai susceptibile la a avea insomnie. Astfel, sunteti in categoria de risc pentru insomnie daca:
- Sunteti femeie. Variatiile hormonale din fiecare ciclu menstrual, dar si cele de la menopauza, influenteaza programul de somn. Insomnia este comuna si in timpul sarcinii.
- Sunteti in varsta de peste 60 de ani. Datorita modificarii ritmului circadian, poate aparea insomnia.
- Suferiti de o afectiune fizica sau psihica. Numeroase boli pot influenta cantitatea si calitatea somnului zilnic.
- Sunteti stresat. Perioadele si evenimentele stresante pot cauza insomnie temporara, dar si cronica, atunci cand factorii de stres persista timp indelungat.
- Aveti un program neregulat. Lucratul in schimburi, calatoritul sau modificarile majore de rutina pot altera semnificativ sitmul circadian.
Remedii naturale pentru insomnie
SusDesi insomnia cronica poate fi tratata cu medicamente, acestea trebuie alese si prescrise de catre medicul dumneavoastra. Pentru oricine trece prin perioade de insomnie temporare, tranzitorii, exista remedii simple ce pot fi facute acasa, pentru a imbunatati calitatea somnului. Printre remediile utile se numara:
- Meditatia si tehnicile de relaxare: O rutina regulata de relaxare, meditatie si introspectie va poate ajuta sa reduceti nivelul de stres si variatiile hormonale, favorizand un somn mai indelungat si odihnitor.
- Melatonina: suplimentele de melatonina sunt frecvent recomandate in diverse tulburari de somn. Melatonina este un hormon de origine naturala, cu rol in reglarea ciclului de somn.
- Aromaterapie. Numeroase studii arata ca aromaterapia poate ajuta la imbunatatirea calitatii somnului. Folosirea uleiului esential de lavanda este benefica si poate ameliora problemele de somn usoare si moderate.
- Ceai de tei. Desi studiile nu au demonstrat ca frunzele de tei sunt benefice pentru insomnie, acestea pot ajuta in cazurile usoare. Teiul este o planta ce reduce tensiunea musculara, usureaza digestia, reduce anxietatea, astfel imbunatatind calitatea somnului.
- Alimentatie corecta. Ceea ce mancati si beti inainte de culcare poate influenta timpul la care adormiti si va treziti. Limitati aportul de cafeina, alcool, nicotina cu cateva ore inainte de somn. Limitati consumul de zahar si de grasimi, in viata de zi cu zi.
Concluzie
SusTulburarile de somn sunt frecvent intalnite, insa pot fi ameliorate cu usurinta, prin remedii facute acasa. Atunci cand insomnia persista si devine cronica, problema trebuie adresata unui medic specialist si trebuie identificata o cauza de fond.
Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/insomnia/symptoms-causes/syc-20355167
https://www.verywellhealth.com/natural-ways-to-help-you-sleep-88230
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie
- Psihoterapeut Gabriel Pirvan -
- Medic Primar Psihiatru Bogdan Eduard Patrichi - Spitalul clinic de psihiatrie prof. dr. OBREGIA
- Medic Primar Psihiatrie Nicolae Marcu -
- Medic Psihiatru Mihaela Anca Dragan -
- Medic Primar Psihiatrie Anca Marilena Leontescu -
Articole recomandate
- Cum ajuti copilul cand are nasul infundat?
- Ce pericole mai putin cunoscute ascund somniferele
- Topul greselilor pe care le faci seara si iti afecteaza sanatatea
- 11 remedii pentru raceala si gripa pe care le poti face acasa
- Cele mai cunoscute mituri si adevaruri medicale
- Cate ore trebuie sa dormim in functie de varsta. Cat de periculoasa este pri ...
- Somnul nou-nascutului: cand este cazul sa te ingrijorezi?
- Insomnia fatala
- Remediile florale Bach pot combate insomnia
Citeste pe aceeasi tema
- Afectiunile oftalmologice - simptome ce pot fi observate de pacient
- Sfaturi pentru un an mai sanatos
- Anxietatea asociata COVID-19 poate produce insomnii. Iata cum te poti odihni mai bine in aceasta perioada
- Aspecte care pot fi imbunatatite prin igiena personala
- Care este cea mai sanatoasa pozitie de somn?