Stresul in perioade economice dificile
Stresul si economia: sfatul consilierului economic
SusPersoanele care se simt stresate din motive economice este bine sa obtina un simt al controlului asupra emotiilor proprii, a finantelor si a vietii, spun expertii.
Cel mai bun lucru pe care un om il poate face in perioade de recesiune economica este sa nu se uite la stiri legate de dezastre economice. Televiziunile economice exploateaza ciclurile economice naturale pentru a obtine o audienta mai mare, astfel avand publicitate mai multa si mai scumpa.
Apoi, controlul emotiilor este foarte important. Oamenii sunt condusi de multe ori de emotiile lor. Investitorii institutionali stiu acet lucru si deseori fac profituri mari in momente de teama, bazandu-se pe emotiile puternice ale publicului care investeste. A profita de pe urma anxietatii este o strategie invatata din scoala economica, astfel incat cu cat sunt mai multe tranzactii, cu atat sunt mai multe comisioane. Deci este o capcana.
Cel mai bine este ca persoanele care investesc sa ramana la planul intial de investire si sa continue sa economiseasca la fel ca si in perioadele economice favorabile. Alte doua sfaturi: este mai bine ca persoanele sa nu investeasca in actiuni pana nu au economisit bani care sa-i asigure supravietuirea timp de sase luni, in caz de urgenta. Iar riscul de a lua un imprumut pentru supraspecializare sau schimbarea domeniului de munca merita sa fie asumat.
Cuprins articol
Stresul si economia: sfaturile psihologului
SusDesi bursa nu poate fi controlata, persoanele pot avea un simt al controlului. Pentru a scapa de stres, cel mai bine este ca persoanele sa doarma bine, sa fac mult exercitiu fizic, si sa adopte o dieta echilibrata si sanatoasa.
De asemeni, specialistii sugereaza urmarea anumitor pasi pentru a mentine starea de calm in timpul perioadelor economice dificile:
1. Crearea unui buget
Chiar daca crearea unui buget inseamna renuntarea la anumite lucruri la care persoana nu ar vrea sa renunte, facand acest lucru persoana poate capata un simt important al controlului asupra finantelor proprii, lucru care pana la urma inseamana mai putin stres.
2. Regasirea perspectivei
Daca persoana isi poate lua liber de la serviciu pentru a se oferi voluntar pentru diverse actiuni, acest lucru ii va da ocazia sa vada ca exista oameni care o duc si mai rau. De asemeni, poate fi o cale de mentinere a abilitatilor profesionale, daca persoana este in cautarea unui nou loc de munca.
3. Socializarea
Este important pentru fiecare sa gaseasca oameni alaturi de care sa petreaca timpul intr-un mod placut. Daca persoana doreste sa fie alaturi de persoane care sunt la fel de preocupate de situatia financiara si de lucurile de munca, acestea nu sunt atat de greu de gasit. Majoriatatea persoanelor isi fac griji in legatura cu aceste lucruri. Dar este mai bine ca oamenii sa petreaca timpul alaturi de persoane cu care pot avea activitati distractive, nu doar care vorbesc despre dificultatile financiare.
Stresul si economia: pierderea serviciului
SusMilioane de oameni nu doar vad cum li se micsoreaza economiile, ci sunt in cautarea unui loc de munca.
In afara de pasii descrisi mai sus pentru reducerea stresului in timpul perioadelor economice dificile, oamenii pot incerca si urmatoarele:
- sa ia in considerare lucrurile pozitive: oamenii cred ca pierderea locului de munca arunca o lumina negativa asupra lor. Dar chiar si atunci cand se intampla acest lucru, exista alte lucruri, bune, in viata individului - este un profesionist in domeniul sau, este sanatos, este un bun parinte si altele. Asa ca cel mai bine este ca persoana sa se gandeasca la contributiile pozitive pe care le aduce;
- crearea unui plan: realizarea unui plan despre cum sa gaseasca un nou loc de munca si sa faca fata cheluielilor pana atunci. In cazul in care persoana are nevoie de ajutor, cel mai bine ar fi sa-l solicite;
- luarea in considerare a inceperii unei afaceri proprii.
Stresul in timpul unor perioade economice dificile este normal. Este chiar lucrul care motiveaza persoana sa gaseasca solutii. Dar prea mult stres nu este bun pentru sanatatea fizica si mentala a persoanei. Exista si persoane care in ciuda faptului ca au incercat toate ideile de mai sus, inca se simt stresate. In acest caz este mai bine sa solicite ajutor profesional.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie
- Dr. Rares Ignat -
- Psiholog Roxana Patrascu -
- Medic Primar Psihiatru Bogdan Eduard Patrichi - Spitalul clinic de psihiatrie prof. dr. OBREGIA
- Medic Primar Psihiatrie Nicolae Marcu -
- Medic Psihiatru Mihaela Anca Dragan -
Articole recomandate
- 9 probleme de sanatate influentate de stres
- Stresul si personalitatea
- Stresul legat de locul de munca
- Top 20 moduri de a rezolva tulburarile de anxietate si stresul
- Stresul extrem - o problema ce afecteaza 1 din 3 adulti
- Sindromul de stres posttraumatic
- Managementul stresului provocat de locul de munca
- Managementul stresului
- Cauzele stresului