Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Gestionarea reactiei la un eveniment stresant sau traumatic major

Actualizat la data de: 09 Iunie 2021
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila

Prezentare generala

Sus
Gestionarea reactiei la un eveniment stresant sau traumatic major

Atunci cand supravietuitorii unui eveniment stresant sau traumatic major iau masuri directe pentru a putea face fata reactiilor pe care le au la stres, ei se pun intr-o pozitie de putere. Astfel, abordarea in mod activ a unei astfel de situatii ii va face sa se simta mai puternici si mai putin neajutorati.

A face fata in mod activ atunci cand vine vorba de un eveniment marcant inseamna a accepta impactul acestuia asupra vietii, dar si a adopta masuri directe pentru a imbunatati lucrurile. Gestionarea activa a reactiei la stres are loc chiar si atunci cand nu sunt situatii de criza. Astfel, se poate considera ca este modul de a raspunde la evenimentele din viata de zi cu zi si ca este un obicei ce trebuie antrenat si imbunatatit.

Cuprins articol

  1. Prezentare generala
  2. Reactia la stres
  3. Moduri pozitive de a face fata evenimentelor traumatice
  4. Depasirea simptomelor sindromului de stres post-traumatic
  5. Citeste pe aceeasi tema

Reactia la stres

Sus

Dupa expunerea la un eveniment traumatic, majoritatea oamenilor dezvolta anumite reactii la stres. Asadar, trebuie inteles faptul ca recuperarea dupa asemenea situatii reprezinta un proces zilnic continuu si care va necesita timp.

Recuperarea se va intampla incetul cu incetul, nefiind vorba despre o vindecare brusca. Oamenii trebuie sa inteleaga faptul ca vindecarea nu inseamna uitarea evenimentelor traumatice sau absenta dezvoltarii sentimentelor la amintirea lor, ci diminuarea sentimentelor negative. Vindecarea inseamna, de asemenea, sporirea nivelului de incredere in propria persoana si cresterea capacitatii de a putea face fata amintirilor si simptomelor avute.

Moduri pozitive de a face fata evenimentelor traumatice

Sus

Anumite actiuni pot ajuta o persoana sa reduca simptomele si sentimentele stresante si sa imbunatateasca lucrurile. In plus, aceste actiuni pot duce chiar si la schimbari ce vor dura in viitor.

Intelegerea reactiilor la stres

Este foarte util ca persoanele ce sufera o anumita trauma sa afle mai multe detalii despre reactiile pe care le poate avea. Trebuie intelese reactiile normale si frecvente care survin in cazul unor astfel de situatii, incluzand chiar si detalii despre sindromul de stres post-traumatic.

Oamenii trebuie sa inteleaga ca nu sunt singuri, slabi sau nebuni si ca pot exista situatii in care ajutorul si asistenta celor din jur pot fi de folos. Specialistii afirma faptul ca simptomele sindromului de stres post-traumatic sunt frecvente si ca aceste probleme sunt impartasite de sute de mii de persoane. Cautarea tratamentului si intelegerea raspunsului la traume reprezinta metode prin care toate aceste trairi pot fi gestionate mult mai eficient.

Comunicarea

Comunicarea reprezinta cheia multor probleme. Cand persoanele ce au supravietuit unui eveniment traumatic major vorbesc despre problemele lor cu ceilalti, deseori rezulta ceva util. Este important ca izolarea sa fie evitata cat mai mult, iar eforturile de a fi alaturi de cei din jur trebuie sustinute. Desigur, trebuie alese cu grija persoanele cu care timpul este petrecut, astfel incat sprijinul sa fie de cea mai buna calitate.

Cu sprijinul celor dragi, al celor ce au trecut prin situatii similare sau al profesionistilor pot fi obtinute sentimente pozitive. In acest mod pot fi eliminate senzatiile de singuratate si de neintelegere, iar ajutorul concret cu privire la anumite probleme poate fi obtinut.

Adoptarea unor masuri de relaxare

Trecerea corespunzatoare peste evenimente stresante poate avea loc prin incercarea unor moduri diferite de relaxare, precum inotul, exercitiul fizic, rugaciunea, meditatia, exercitiile de respiratie sau credinta. Ascultarea de melodii linistitoare si petrecerea timpului in natura reprezinta alte masuri ce pot fi de ajutor.

In timp ce tehnicile de relaxare pot fi utile, exista cazuri in care acestea pot creste suferinta la inceput. Acest lucru se poate intampla atunci cand atentia este concentrata asupra senzatiilor fizice deranjante sau a evenimentelor din jur. Cel mai adesea, continuarea relaxarii in cantitati mici si care pot fi gestionate reprezinta metoda cea mai buna de reducere a reactiilor negative. De asemenea, combinarea sau alternarea masurilor de relaxare ar putea fi de ajutor.

Distragerea atentiei

Activitatile recreative si placute pot ajuta la distragerea atentiei unei persoane de la amintirile neplacute si reactiile asociate. De exemplu, arta a reprezentat o modalitate eficienta pentru multe persoane de a-si exprima sentimentele intr-un mod pozitiv si creativ. In plus, activitatile placute pot imbunatati starea de spirit, pot diminua efectele sindromului de stres post-traumatic si pot ajuta la refacerea vietii obisnuite.

Depasirea simptomelor sindromului de stres post-traumatic

Sus

Exista anumite modalitati directe prin care oamenii pot face fata simptomelor specifice de sindrom de stres post-traumatic. In cazul amintirilor, imaginilor sau gandurilor dureroase trebuie adus mereu in discutie faptul ca acestea sunt doar atat, adica amintiri. Este firesc ca ele sa existe, iar discutia despre acestea cu cineva de incredere poate fi de ajutor. Chiar daca amintirile despre traume pot fi coplesitoare, adesea se diminueaza cu trecerea timpului.

Sentimentele bruste de anxietate sau de panica sunt frecvente in cazul persoanelor cu sindrom de stres post-traumatic. Reactiile la stres includ adesea tahicardia, ameteala sau dezorientarea si sunt cauzate in special de respiratia prea rapida. Aceste reactii nu sunt periculoase, dar pot fi infricosatoare. Trebuie inteles ca gandurile ce stau la baza lor nu sunt adevarate, iar efectele sunt similare cu cele avute dupa un antrenament fizic. Asadar, la acest tip de anxietate sau panica trebuie raspuns in mod pozitiv, de exemplu prin respiratie lenta si linistitoare.

Senzatia ca evenimentul traumatic va reveni este si ea foarte frecventa, dar poate fi combatuta in mod eficient. Asadar, persoanele ce o resimt trebuie sa constientizeze unde sunt, ca se afla in siguranta si ca trauma s-a intamplat in trecut, iar acum este vorba de prezent. Acesta este un raspuns obisnuit dupa traume, asa ca nu exista motiv de ingrijorare. Totusi, discutia cu o persoana de incredere sau cu un psihoterapeut poate fi de mare ajutor.

Somnul poate fi afectat dupa evenimente stresante, asa ca pot sa apara dificultati de adormire sau de a ramane adormit. Respectarea unui program regulat de somn poate fi de ajutor, alaturi de amenajarea unui spatiu linistit si odihnitor pentru somn. Alcoolul, tutunul si cafeaua sunt substante ce trebuie evitate, iar cititul unei carti sau consumul de lapte cald sau ceai de plante sunt metode ce ar putea ajuta la instalarea unui somn eficient. Persoanele care au cosmaruri legate de trauma trebuie sa isi aminteasca faptul ca reactioneaza la un vis si ca nu exista un pericol real in momentul de fata.

Dificultatile de concentrare pot fi gestionate si ele prin acordare de timp. Spre exemplu, poate fi planificat un numar realist de sarcini pentru o zi, alaturi de o lista cu lucruri ce trebuie facute. Toate reactiile sunt normale, iar depasirea lor va avea loc treptat. De asemenea, fiecare persoana este diferita, iar tehnicile de ajutor pot functiona diferit. Incercarea lor este cea mai buna metoda de a observa ce se potriveste cel mai bine, alaturi de acordarea de timp.

Bibliografie:
https://www.ptsd.va.gov/gethelp/coping_stress_reactions.asp
https://www.nhs.uk/conditions/post-traumatic-stress-disorder-ptsd
https://www.mind.org.uk/information-support/types-of-mental-health-problems/post-traumatic-stress-disorder-ptsd/causes-of-ptsd/


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate