Diferentele dintre foamea fizica si cea emotionala
Generalitati
SusEste cunoscut faptul ca anumite emotii sau stari sufletesti precum stresul, tristetea, singuratatea, anxietatea sau melancolia pot determina o persoana sa manance pe fond nervos.
In mod normal, omul mananca pentru a-si satisface senzatia de foame si pentru a furniza corpului energia si nutrientii necesari pentru optima functionare a organismului.
Aceste doua tipuri de foame trebuie diferentiate si intelese, astfel incat foamea emotionala excesiva sa poata fi oprita, mai ales cand duce la acumularea unor kilograme nedorite.
Nu este rau sa ne bucuram de alimentele dulci dupa o zi grea la birou sau atunci cand ne simtim tristi, stresati sau suparati. Totul este sa ne rezumam la un singur desert, nu sa exageram cu dulciurile asa cum dicteaza foamea emotionala.
Altfel spus, un om trebuie sa faca diferenta intre mancatul fizic si mancatul ca principal mecanism care ajuta individul sa-si gestioneze emotiile negative. Orice persoana trebuie sa constientizeze ca mancarea nu poate rezolva problemele emotionale.
Cuprins articol
Cum identificam foamea emotionala
Sus• Foamea emotionala apare brusc, spre deosebire de foamea fizica. Cea din urma porneste si creste gradual. Astfel, atunci cand abia te-ai ridicat de la masa, esti satul si simti nevoia de ceva dulce, spre exemplu de o ciocolata, este posibil sa te confrunti cu o necesitate de ordin emotional.
• In situatiile in care o persoana simte ca ii este foame si deja isi imagineaza mirosul mancarii respective este foarte posibil sa se confrunte cu o foame emotionala.
• Foamea fizica face in asa fel incat organismul sa vrea pur si simplu ceva de mancare, nu un anumit preparat. Este o foame fireasca, ce apare in mod natural.
In schimb, cand un individ are o foame emotionala, de cele mai multe ori tanjeste dupa un anumit fel de mancare sau un anumit produs. Cel mai probabil, va avea pofta de mancaruri grase, cu sosuri, maioneza sau de anumite dulciuri si prajituri.
In plus, foamea emotionala apare brusc si ofera numai o satisfactie de scurta durata.
• Mancatul ca efect al foamei fizice produce in organism un sentiment de satietate. Cel nervos insa va provoca remuscari pentru mesele pline, bogate in calorii.
Problema emotionala cu care se confrunta o persoana inainte de a manca este in continuare prezenta si, mancand peste masura, nu se va simti mai bine decat pentru cateva clipe.
De aceea, mancatul pe fond nervos trebuie constientizat si evitat pe cat posibil, mai ales ca pe termen lung acesta va aduce si kilograme in plus persoanei in cauza.
Diferentele dintre cele doua tipuri de foame
Sus• Foamea fizica se resimte la nivelul stomacului. Pe de alta parte, foamea emotionala se resimte in gat sau chiar ”deasupra gatului”. In acest tip de foame totul se concentreaza asupra placerii pe care, de exemplu, o anumita prajitura o va avea.
• Foamea emotionala se instaleaza brusc, fara sa te gandesti inainte la mancare. De cele mai multe ori este insotita de anumite emotii negative, precum aflarea unei vesti triste, un conflict la locul de munca. Foamea fizica se instaleaza gradual si apare deoarece au trecut deja ore bune de la ultima masa.
• Daca unei persoane ii este foame cu adevarat la nivel fizic, ar putea manca orice aliment. Foamea emotionala este insa directionata spre un singur aliment si nu poate fi stopata cu un inlocuitor al acestuia.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie
- Dr. Rares Ignat -
- Dr. Gabriel Pirvan -
- Dr. Bogdan Eduard Patrichi - Spitalul clinic de psihiatrie prof. dr. OBREGIA
- Dr. Nicolae Marcu -
- Dr. Anca Marilena Leontescu -
Articole recomandate
- 10 tipuri de foame si cum sa le tineti sub control
- Anorexia - cand foamea e cea mai buna prietena
- Senzatia de foame excesiva
- 7 cauze ciudate ale senzatiei de foame persistente
- Topul celor mai frecvente greseli dupa antrenamentele fizice
- Sindromul Prader-Willi, senzatia constanta de foame
- Modalitati eficiente pentru scaderea poftei de mancare
- Semne si simptome: ce incearca organismul sa ne transmita?
- Este sanatoasa guma de mestecat?