Cum sa scapi de stres: 8 metode rapide si eficiente
Stresul reprezinta o stare de tensiune si disconfort, care, in timp, poate sa duca la aparitia a nenumarate afectiuni.
Felul in care o persoana raspunde situatiilor stresante are un impact puternic asupra sanatatii.
Daca te numeri printre persoanele afectate de stres este important sa gasesti cateva tehnici care sa te ajute sa elimini disconfortul.
Mesteca guma
Data viitoare cand esti pe punctul de a izbucni si simti ca nu mai poti face fata unei situatii stresante la birou sau acasa, ia o guma de mestecat. Potrivit unor cercetari recente, mestecatul gumei reduce anxietatea.
De asemenea, in timp ce mesteci guma se imbunatateste circulatia sangvina la nivelul creierului. Alti cercetatori spun ca doar simplul fapt ca mirosi guma de mestecat cu arome te relaxeaza si iti imbunatateste starea de spirit.
Petrece timp in aer liber
O simpla plimbare in mijlocul naturii sau in parc iti reincarca imediat bateriile, iar in cateva minute uiti de orice urma de stres. Daca nu ai ragaz sa iesi la o plimbare, poti sa asculti o melodie vesela sau sa citesti un banc, caci te ajuta sa iesi din mijlocul problemelor.
Zambeste din tot sufletul
Nu iti da ochii peste cap cand cineva iti spune sa zambesti cand ai probleme. Ai sa fii surprins, insa in momente de tensiune, un zambet larg pe fata, din tot sufletul, este ajutorul perfect.
Zambetul are puterea de a reduce din efectele stresului, chiar daca nu te simti fericit in momentele in care zambesti. Ajuta, de asemenea, si la diminuarea palpitatiilor care apar la unele persoane in momentele de stres.
Mirosul de lavanda face minuni
Unele arome te pot ajuta sa alungi momentele de tensiune. O astfel de aroma este cea a lavandei. Pune doua-trei picaturi de ulei esential de lavanda intr-un bol si lasa-te cuprinsa de aroma.
In cateva minute incordarea va disparea. Lavanda nu este recomandata daca urmezi un tratament cu medicamente contra anxietatii.
Respira adanc
In momentele in care simti ca stresul te copleseste, ia o pauza, aseaza-te confortabil pe scaun si respira adanc. In acelasi timp, goleste-ti mintea de absolut toate gandurile negre si gandeste-te doar la lucruri frumoase.
Fa miscare
Daca te numeri printre persoanele care isi fac griji din orice, este indicat sa faci zilnic cateva exercitii fizice. In momentele in care corpul este solicitat, se elibereaza endorfine, care iti dau o stare de bine.
Vorbeste cu cineva
Cea mai buna prietena, o ruda sau un coleg de serviciu de care te simti apropiat pot fi cel mai bun ajutor atunci cand esti stresat. O problema impartasita cuiva devine mai putin apasatoare pentru tine, de aceea este bine sa vorbesti despre ceea ce te macina cu cineva in care ai incredere.
Gandeste pozitiv
Daca vezi mereu partea goala a paharului in orice situatii, atunci nu este de mirare ca stresul este prezent mai mereu in viata ta. Incearca sa iti schimbi atitudinea si sa vezi si aprtea pozitiva a lucrurilor, caci la absolut toate problemele se gasesc solutii.
Nu mai pune niciodata raul inainte si nu iti face scenarii negative in legatura cu aproape orice situatie.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie
- Psiholog Roxana Patrascu -
- Psihoterapeut Gabriel Pirvan -
- Medic Primar Psihiatru Bogdan Eduard Patrichi - Spitalul clinic de psihiatrie prof. dr. OBREGIA
- Medic Primar Psihiatrie Nicolae Marcu -
- Medic Psihiatru Mihaela Anca Dragan -
Articole recomandate
- Dementa
- Adevarul despre impachetarile corporale
- Probleme de sanatate care se agraveaza daca nu sunt tratate la timp
- Limfomul non-Hodgkin
- Obezitatea
- Diaree – semne si alimentatie corespunzatoare
- Boala varicoasa - varicele hidrostatice
- Tulburarea cu deficit de atentie, hiperactivitate (ADHD)
- Testul de stres la efort