Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Afectiuni care se agraveaza pe fond de stres

Actualizat la data de: 18 Mai 2017

Generalitati

Sus
Afectiuni care se agraveaza pe fond de stres

Stresul are o influenta negativa asupra organismului. Altfel spus, slabeste sistemul imunitar, permite declansarea unor manifestari de la banalele raceli pana la probleme alimentare sau insomnii.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Stresul agraveaza multe afectiuni
  3. Sfaturi pentru eliminarea stresului
  4. Citeste pe aceeasi tema

Stresul agraveaza multe afectiuni

Sus

Bolile de inima. Nu stresul in sine provoaca boli de inima, ci problemele asociate acestuia. Astfel, pe fond nervos, o anumita persoana poate sa inceapa sa aiba obiceiuri alimentare nesanatoase.

Ulterior, starea de sanatate va fi afectata si este posibil sa apara obezitatea, diabetul zaharat, hipertensiunea.

Bolile de stomac. Anumite situatii sau perioade agitate, stresante din viata unui individ pot lasa urme grave asupra stomacului.

Nivelul ridicat de stres face din acest organ gazda perfecta pentru infectii si inflamatii.

Gastrita este numita de medici si "boala stresului". In mod normal, stomacul secreta 2-3 litri de suc gastric pe zi, necesar in procesul de digestie.

In clipa in care aceasta limita este depasita, sucul gastric ataca peretii stomacului si ii erodeaza. Asa apare, de altfel, gastrita.

Aceasta este insotita de simptome precum greata, durere intestinala, balonare.

Ulcerul peptic. Este cauzat de Helicobacter pylori si se instaleaza in mucoasa stomacului, in intestinul subtire si in esofag. Principalele simptome sunt: dureri abdominale, dureri in capul pieptului, senzatia de arsura.

Ulcerul peptic se agraveaza in prezenta stresului, fiindca persoanele supuse zilnic stresului nu mai respecta dieta adecvata a unui pacient cu ulcer. De aceea, aceasta boala are nenumarate remisii.

Riscul crescut de diabet zaharat. Incercarea organismului de a face fata situatiilor stresante poate determina cresterea constanta a nivelului de glucoza din sange.

Insomniile. Stilul de viata haotic, stresant este cea mai frecventa cauza a acestui fenomen.

Astfel, daca o persoana intampina dificultati de a adormi, daca se trezeste foarte devreme dimineata, iar senzatia de oboseala cronica este prezenta toata ziua este posibil sa sufere de insomnie. Principalul vinovat este stresul.

Infertilitatea. Atunci cand un cuplu are toate analizele bune si totusi a trecut un an de cand nu reusesc sa obtina o sarcina pe cale naturala, este posibil sa fie un cuplu infertil.

Una dintre cauzele infertilitatii este stresul. In Romania, datele statistice arata ca unul din sase cupluri nu poate avea copii.

Tenul are de suferit. Viata stresanta si lipsa timpului vor avea repercursiuni inclusiv asupra tenului.

Cand o femeie este extrem de incordata, de stresata si are multe ganduri negative nu se va mai ocupa de infatisarea sa. Astfel, este posibil sa se ingrase, iar tenul sa-si piarda din elasticitate si luminozitate.

Sfaturi pentru eliminarea stresului

Sus

Nu exista om care sa nu aiba parte de evenimente stresante. Altfel spus, atat gandirea pozitiva, cat si cea negativa fac parte din starile psihologice normale ale unei persoane.

O gandire negativa, insa, va atrage evenimente neplacute si va aduce in viata acelei persoane durere, suferinta, tristete si diverse probleme, in vreme ce o gandire pozitiva va atrage intamplari pozitive, oferind eficienta, satisfactie, succes si sentimentul de implinire.

Secretul pentru dezvoltarea unei gandiri pozitive este increderea in fortele proprii, indiferent de situatie.

Inlaturarea gandurilor negative si a stresului nu este o operatiune care se poate intampla peste noapte, insa prin constientizare, antrenament mental, autodisciplina, perseverenta, meditatie si expunere sistematica veti reusi sa inlaturati gandurile negative, stresul si sa observati latura frumoasa a vietii.


Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate