Spondilita anchilozanta
Dr. Popescu Svetlana
Medic Specialist Recuperare Medicala, Medic Primar Reumatologie
Clinica: Recuperare Medicala - HIPOCRAT
Cauzele durerilor de spate – Spondilita anchilozanta
SusSpondilita anchilozanta este definita de literatura de specialitate ca fiind o boala autoimuna cronica in care se remarca o inflamatie la nivelul coloanei vertebrale, dar si la nivelul articulatiilor periferice.
Spondilita anchilozanta este cea mai cunoscuta forma de reumatism inflamator la nivelul coloanei vertebrale, purtand denumiri diferite precum Boala Bechterew, boala Strumpell-Pierre Marie etc.
Sistemul musculo-scheletal nu este singurul afectat, observandu-se manifestari la nivelul ochiului, pielii, intestinului, inimii, plamanului, rinichiului, putand crea foarte multe complicatii, mai ales cand boala are o evolutie lunga si nu este tratata.
Fiind o boala reumatica autoimuna, exista, evident, o componenta genetica, predispozitie, in care HLA-B27 care joaca un rol extrem de important. Desi un procent extrem de important de 95% au acest teren genetic prezent, exista totusi un procent de 5% care nu au acest teren genetic, cazuri in care nu se cunoaste motivul aparitiei bolii.
Ceea ce insa se cunoaste este faptul ca cei cu boala Crohn, colita ulcerativa sau psoriazis au un risc crescut de a dezvolta aceasta boala. De asemenea, a fost identificata preponderent la barbati (intre 20-40 ani).
Spondilita anchilozanta provoaca leziuni la nivelul articulatiilor periferice (inflamatia), la nivelul coloanei (osificarea capsulara), la nivelul articulatiilor sacro-iliace (inflamatie si sinostoza), la nivelul discurilor intervertebrale (inflamatie si osificare), la nivelul aortei (inflamatie).
Cuprins articol
Simptomele spondilitei anchilozante
SusDintre simptomele cele mai frecvent identificate, durerea de spate este cel mai intalnit simptom. Este o durere de spate care poate chiar sa intrerupa somnul pacientului. Dimineata insa, durerea se amelioreaza pe masura ce apare miscarea. Durerea este localizata in partea lombara joasa si poate iradia in zona feselor, in zona posterioara a coapsei, dar nu mai jos de genunchi.
Durerea de gat in zona cervicala cand gatul este dureros si rigid, durerea articulatiilor periferice - maini, picioare (genunchi, umeri, glezne, tendonul lui Ahile, zona calcaiului) in care inflamatia si durerea pot fi localizate si la nivelul soldurilor, umerilor, genunchilor, gleznelor, degetelor (acest tip de durere limitand mobilitatea pacientului), durerile in zona bazinului, durerile in zona toracica reprezinta alte simptome cunoscute ale acestei boli.
Au mai fost identificate manifestari precum cresterea oaselor (fuziune osoasa), afectand activitatile zilnice uzuale. De asemenea, cutia toracica poate fuziona, limitand expansiunea normala a pieptului si facand dificila respiratia pacientului.
In cadrul examinarilor clinice au mai fost identificate simptome precum:
• roseata ochiului, durere oculara (iritis, uveita): 30-40% dintre pacientii diagnosticati cu spondilita anchilozanta pot fi afectati de o boala inflamatorie a ochilor (roseata ochiului, disconfort, sensibilitate la lumina, vedere slabita).
• umflarea articulatiilor: mai ales a genunchiului. De altfel acest simptom (genunchi umflat, glezna umflata) poate da un indiciu asupra bolii, daca aceasta debuteaza in copilarie sau adolescenta.
• rigiditate matinala: articulatiile afectate se resimt mai ales dupa ce persoana se da jos din pat sau face un dus cald.
• majoritatea pacientilor se plang de pusee dureroase, episoade in care simptomele se agraveaza.
• postura inclinata sau pierderea flexibilitatii coloanei vertebrale.
• fracturi de compresie.
• febra.
• pierderea poftei de mancare sau oboseala.
In general, durerea si rigiditatea persoanelor bolnave de spondilita anchilozanta se amelioreaza dupa ce pacientul incepe sa faca miscare, agravandu-se in perioadele de repaus.
Diagnosticul
SusIn primul rand, analizele de sange, care pot verifica prezenta antigenului HLA-B27, se recomanda a fi efectuate pentru stabilirea diagnosticului corespunzator.
Investigatiile imagistice sunt primordiale in stabilirea unui diagnostic si stadializarea acestuia. Pacientul va invoca diverse manifestari ale durerii, uneori inducand in eroare clinicianul cu privire la localizarea exacta a durerii. In aceste situatii intervine experienta si capacitatea medicului de a identifica sursa reala a durerilor de spate care desi este indicata ca fiind o durere de spate, lombara, aceasta este de fapt originara din zona sacroiliaca.
Criteriile ASAS (Assessment of Spondylo Arthtrithis international Society) comfirma spondilartrita forma axiala (SA) atunci cand un pacient cu varsta sub 45 ani se prezinta cu durere spinala de cel putin 3 luni si prezinta sacroiliita documentata imagistic si asociaza cel putin una din urmatoarele manifestari:
- durere spinala de tip inflamator
- sinovita periferica obiectivata de medicul specialist
- entezita calcaneana
- uveita anterioara diagnosticata de medicul oftalmolog
- dactilita
- psoriazis
- boala inflamatorie intestinala (boala Chron sau colita ulcerativa)
- raspuns bun la AINS
- istoric familial de SA
- HLA-B27 prezent
- PCR crescuta.
Ca urmare a procesului inflamator, organismul, prin incercarea de a il reduce si a se apara impotriva lui, formeaza tesut osos nou, cu scopul vindecarii vertebrelor afectate. Din cauza acestui tesut nou format, in timp, prin acumularea lui, vertebrele incep sa se sudeze si, astfel, sa cauzeze mai multe probleme la nivelul altor organe.
Dintre complicatiile care pot aparea amintim:
•Restrictii in miscarile respiratorii – din cauza fuziunii vertebrelor aflate in dreptul cutiei toracice, aceasta poate deveni rigida si prin urmare, sa reduca amplitudinea miscarilor care se produc in timpul unei respiratii normale;
•Fracturi – uneori, la debutul bolii, poate aparea osteoporoza, o afectiune prin care vertebrele isi pot pierde din densitate, devenind poroase si, astfel, susceptibile la fracturare;
•Afectiuni cardiovasculare – s-a descoperit o legatura intre spondilita anchilozanta si o functionare defectuoasa a cordului (in general, se produce din cauza extinderii inflamatiei la nivelul aortei, cea mai mare artera distribuitoare de sange de la inima catre restul corpului);
•Uveita (inflamatia ochiului) – reprezinta cea mai comuna complicatie, manifestata prin sensibilitate la lumina, durere si tulburari de vedere;
•Sindromul cozii de cal (cauda equina) – reprezinta un sindrom foarte rar intalnit, aparut in urma compresiei vertebrelor sudate asupra nervilor spinali;
•Amiloidoza – apare extrem de rar si se produce prin depunerea de amiloizi (anumite proteine) la nivelul mai multor organe.
Tratament
SusSpondilita anchilozanta nu poate fi vindecata, optiunile terapeutice axandu-se in principal pe combaterea simptomatologiei si imbunatatirii calitatii vietii.
Acestea variaza in functie de manifestarile clinice si de gradul severitatii lor si cuprind:
- exercitiile fizice ce pot ajuta la calmarea durerii, mentinerea flexibilitatii si imbunatatirea posturii;
- caldura poate ameliora durerea si rigiditatea incearca comprese calde, bai fierbinti etc;
- gheata aplicata de pe zonele inflamate poate ajuta la reducerea umflaturii;
- intreruperea fumatului care creeaza probleme suplimentare pentru persoanele cu spondilita anchilozanta, inclusiv ingreunarea respiratiei, accelerarea leziunile coloanei vertebrale si intensificarea durerii;
- masaj, yoga, meditatie sau consiliere psihologica;
- exercitii in fata unei oglinzi a unei pozitii adecvata a corpului, o postura verticala.
Terapia biologica - un tratament obtinut prin inginerie genetica, sunt niste anticorpi, care se administreaza sub forma injectabila, nu exista tratament biologic decat sub aceasta forma. In spondilita anchilozanta toate terapiile biologice tintesc o molecula care se numeste TNF, factor de necroza tumorala, si care este implicata in inflamatia cronica.
Majoritatea pacientilor raman complet functionali si capabili sa lucreze. Pacientii cu boala severa, de lunga durata, au o mortalitate mai mare in comparatie cu populatia generala, in principal din cauza complicatiilor cardiovasculare.
In general, o schema terapeutica va include:
-Exercitii fizice (realizate individual sau cu ajutorul unui specialist);
-Fizioterapie (in combinatie cu exercitii fizice si terapie manuala);
-Tratament medicamentos;
-Tratament chirurgical (daca exista indicatie).
-Antiinflamatoarele nesteroidiene – ibuprofen, diclofenac;
-Paracetamol – se poate folosi inclusiv in sarcina;
-Codeina
-Corticosteroizii – sunt antiinflamatoare foarte puternice, care se pot administra atat sub forma orala, cat si sub forma injectabila, direct la locul inflamatiei (in special articular);
-Compusii biologici – se folosesc in special blocanti ai factorului de necroza tumorala (anti TNF)
Tratamentul balneo-fizical-kinetic al pacientilor diagnosticati cu aceasta boala este complementar terapiei medicamentoase.
Kinetoterapia, in cadrul tratamentului spondilitei anchilozante este foarte importanta.
Obiectivele tratamentului in spondilita anchilozanta sunt:
- Reducerea durerii si a inflamatiei
- Asigurarea mobilitatii vertebrale si a articulatiilor periferice
- Prevenirea posturilor vicioase ale coloanei si a articulatiilor periferice (cifoza toracala si flexum de sold)
- Prevenirea insuficientei respiratorii datorata expansiunii deficitare a cutiei toracice
- Conservarea unei musculaturi tonice la nivelul trunchiului si membrelor 6. Instruirea bolnavului asupra regulilor de viata pe care trebuie sa le adopte
In afara puseelor evolutive, kinetoterapie este cea mai eficienta modalitate de prevenire a anchilozelor, asigurand mentinerea supletei articulare si o forta musculara suficienta.
Este bine ca sedintele de kinetoterapie sa fie precedate si incheiate de masaj.
Dintre exercitiile recomandate amintim:
- Exercitii de intindere a coloanei vertebrale
- Mentinerea supletei coloanei cervicale si reducerea anteflexiei cervicale
- Pentru coloana vertebrala toracala se executa miscari de inclinare laterala asociate cu miscari de extensie globala a coloanei si extensia soldurilor (aplecare pe spate)
- Exercitii de extensie a coloanei vertebrale si a soldurilor
- Exercitii de respiratie.
Ceea ce trebuie retinut despre spondilita anchilozanta, una din cauzele durerilor de spate:
- este o boala relativ frecventa.
- boala afecteaza in special, barbatii
- are adesea forme severe, care deterioreazå calitatea vietii, afecteaza capacitatea de lucru a bolnavilor si micsoreaza speranta privind durata medie a vietii.
- Identificarea sacroiliitei prin tehnici imagistice moderne (CT si RMN) contribuie la realizarea unui diagnostic mai timpuriu al bolii.
- Interpretarea corecta a durerii de spate vertebrale de tip inflamator contribuie la precocitatea diagnosticului formei axiale de boalå.
Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ankylosing-spondylitis/diagnosis-treatment/drc-20354813
https://www.webmd.com/arthritis/treatments-for-ankylosing-spondylitis
https://spondylitis.org/about-spondylitis/treatment-information/medications/
https://www.healthline.com/health/ankylosing-spondylitis-natural-treatment
https://medlineplus.gov/genetics/condition/ankylosing-spondylitis/
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Recuperare medicala
- Dr. Eugenia Anca - Institutul national de geriatrie si gerontologie ANA ASLAN - BUCURESTI
- Dr. Curelea Dan - Institutul national de recuperare, medicina fizica si balneoclimatologie - Clinica III si Ambulatoriul de specialitate II, Sectorul de cercetare a factorilor terapeutici naturali
- Dr. Delia Cinteza - Institutul national de recuperare, medicina fizica si balneoclimatologie
- Dr. Cristian Anghel - Spitalul clinic prof. dr. CONSTANTIN ANGELESCU (fost Interdepartamental Al. Sahia - sub jurisdictia Ministerului Justitiei)
- Dr. Ileana Ganea - Centrul de Boli Reumatismale DR ION STOIA