Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Complicatiile care pot aparea in cazul sinuzitei tratate incorect

Actualizat la data de: 12 Iulie 2017

Generalitati

Sus
Complicatiile care pot aparea in cazul sinuzitei tratate incorect

Sinuzita se manifesta cu precadere in sezonul rece si poate aparea dupa un episod de raceala sau de alergie.

Cand nu se intervine cu tratament corespunzator si simptomele acestei boli dureaza mai mult de 11-12 saptamani, se poate vorbi despre sinuzita cronica, aceasta faza putand duce la complicatii grave, printre care meningita si abcese cerebrale.

Sinuzita reprezinta o inflamatie a mucoasei sinusurilor paranazale si producerea unei secretii purulente in interiorul sinusurilor. Are ca principale cauze infectiile, care in prima etapa sunt de obicei virale, dupa care se pot agrava cu suprainfectie bacteriana.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptome si tratament
  3. Afectiuni cauzate de sinuzita netratata
  4. Citeste pe aceeasi tema

Simptome si tratament

Sus

Sinuzita este de doua feluri: acuta si cronica.

Sinuzita acuta. Se manifesta prin rinoree purulenta, obstructie nazala, durere intensa la nivelul sinusurilor, febra, mici sangerari nazale, diminuarea mirosului.

Sinuzita cronica. Se manifesta prin secretie mucopurulenta cu durata mai mare de trei luni, durere de intensitate mica, continua, obstructie nazala, diminuarea mirosului, expectoratie matinala, tuse.

Sinuzitele trebuie tratate doar la indicatia medicului specialist. Tratamentul poate fi medicamentos sau chirurgical. Automedicatia nu este indicata, intrucat poate ameliora simptomatologia, dar poate masca afectiuni mai grave. Netratate, sinuzitele pot produce complicatii.

Afectiuni cauzate de sinuzita netratata

Sus

Meningita. Este una dintre cele mai grave complicatii. Ea reprezinta extinderea infectiei la nivelul creierului, fie prin oase, fie prin sange. Daca nu este depistata la timp, meningita poate cauza leziuni cerebrale si chiar moartea.

Infectie a orbitei oculare. Infectia derivata din sinuzita poate afecta nervul optic. Acest lucru provoaca o scadere a calitatii vederii, temporara sau permanenta si uneori chiar orbire. O alta complicatie vizeaza afectarea muschilor care controleaza miscarile globului ocular si ale pleoapei.

Anevrism. Un alt risc grav este dat de aparitia cheagurilor de sange la nivelul craniului. Cheagurile de sange pot provoca anevrisme la nivelul creierului sau un atac cerebral care poate duce la deces.

Osteomielita. Sinuzita netratata poate genera in osteomielita, o infectie a oaselor craniene. Aceasta apare de obicei la oasele fruntii, iar simptomele asociate sunt migrenele puternice, febra ridicata si inflamarea palpabila a oaselor.

Abces frontal. Se prezinta ca si tumefactie pastoasa dureroasa, care apare pe frunte. Se trateaza prin drenaj al abcesului si al sinusului, urmat de tratament cu antibiotic.

Polipi nazali. Acestia pot aparea ca o complicatie a sinuzitei, ingreunand mult respiratia. Cand se agraveaza, obstructia polipilor in caile respiratorii poate duce chiar la pierderea mirosului. Riscul este si mai mare in cazul pacientilor cu sinuzita cronica.

Traheobronsita. Neglijarea tratarii unei sinuzite poate genera complicatii la nivelul tractului respirator. Una dintre cele mai grave este traheobronsita, o inflamare a traheelor sau a bronhiilor cauzata de drenarea secretiilor purulente in spatele nasului.


Medici specialisti ORL

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate