Cele mai bune remedii naturiste pentru problemele sinusale
Generalitati
SusProblemele sinusale afecteaza un procent mare din populatie in sezonul rece, sinusurile paranazale fiind mai susceptibile inflamatiilor si infectiilor odata cu expunerea prelungita la frig. In afara de tratamentul medical specific fiecarei complicatii in parte, exista si o serie de remedii naturiste care amelioreaza simptomele problemelor sinusale si previn reaparitia acestora.
Cuprins articol
Cum apar problemele sinusale
SusSpatiile inguste, denumite medical sinusurile paranazale, sunt localizate in perechi in spatele sprancenelor, in pometi, in spatele nasului si intre ochi. Intrucat aceste spatii sunt umplute doar CU aer, actioneaza ca o "camera cu ecou", conferind rezonanta vocii. Tot ele atenueaza greutatea resimtita a scalpului si protejeaza impotriva socurilor mecanice, imbunatind echilibrul corpului.
Cea mai importanta functie a sinusurilor nazale este reglarea temperaturii si umiditatii aerului care ajunge in cele din urma in plamani. In mod normal, membranele care captusesc nasul si sinusurile produc o cantitate mica de mucus protector in fiecare zi. Aceasta secretie calatoreste prin caile respiratorii, curatand membranele si eliminand particulele de praf, bacteriile si alti agenti poluanti din aer.
Atunci cand pasajele nazale sunt iritate sau inflamate, nasul si membranele sinusurilor secreta o cantitate mai mare de mucus. Totodata, apar si umflaturile care blocheaza cavitatea nazala si obstructioneaza circulatia libera a mucusului. Acest proces permite bacteriilor sau virusurilor sa se inmulteasca.
Atunci cand apar problemele sinusale, disconfortul resimtit poate fi unul extrem de suparator. Pentru combaterea acestor simptome, se pot folosi o serie de remedii naturiste care amelioreaza manifestarile clinice ale sinusurilor inflamate, iritate sau afectate de infectii.
Remedii naturale pentru afectiunile sinusale
SusAtunci cand sinusurile produc dureri accentuate de cap, ameteli si alte simptome suparatoare, este necesara efectuarea unui consult medical care sa stabileasca gravitatea afectiunii. In afara de tratamentul prescris de medicul specialist, va puteti imbunatati starea de sanatate cu ajutorul catorva remedii naturiste lipsite de efecte secundare.
1. Inspirati aer umed
Intrucat aerul uscat poate irita sinusurile, inhalarea aerului umed poate reduce congestia nazala si alte tipuri de disconfort resimtite la acest nivel. Utilizati un umidificator de camera in incaperile in care petreceti cel mai mult timp.
Inhalarea aburilor poate fi la fel de eficienta in acest caz. De doua-patru ori pe zi, petreceti cate 15-20 de minute in baie, cu usa inchisa, in timp ce dusul cu apa fierbinte este pornit. Aburii respirati vor usura simptomele sinusale, cel putin temporar.
2. Evitati aromele puternice si fumul de tigara
Factorii care contribuie la instalarea sau agravarea simptomelor problemelor sinusale sunt, deseori, aromele puternice din vopseluri, parfumuri sau produse de curatat. Poate mai periculos decat toate acestea este fumul de tigara, de aceea ar fi bine sa reduceti expunerea in fata acestuia cat mai mult posibil. Utilizati produse de curatat ecologice, cu concentratie cat mai redusa de chimicale.
3. Suplimentati aportul de apa
Cand traversati perioade dificile din pricina sinusurilor inflamate, asigurati-va ca organismul primeste mai multa apa decat de obicei. Hidratarea intensa contribuie la fluidificarea mucusului si la drenajul acestuia, astfel incat simptomele neplacute sa fie resimtite mult mai putin.
Bauturile care contin alcool sau cofeina pot avea un efect deshidratant asupra organismului, de aceea este esential sa le excludeti din consumul zilnic. Alcoolul mai poate creste nivelul inflamatiilor sinusale. Incercati sa consumati cel putin doi litri de lichide pe zi, fie sub forma de apa, fie sub forma de ceaiuri si alte bauturi nonalcoolice si decofeinizate.
4. Incercati irigatiile nazale
Irigatiile nazale, cunoscute si sub denumirea de spalaturi nazale, ajuta la mentinerea sinusurilor curate si sanatoase. Aceasta metoda implica folosirea unei solutii saline blande, care poate sa elimine mucusul intarit si alergenii ce produc probleme sinusale.
Tot ce trebuie sa faceti este sa va aplecati peste chiuveta, sa introduceti solutia salina in una din nari si sa o lasati sa se scurga prin cavitatea nazala, pe cealalta nara. Aveti grija sa tineti gura deschisa si sa nu respirati pe nas in timpul procesului.
5. Evitati alergenii nazali
Alergiile nazale se afla deseori in spatele problemelor sinusale, intrucat produc inflamatia si congestia membranelor mucoase de la nivelul cailor respiratorii. Aceste complicatii frecvente declanseaza durere si presiune accentuata in cavitatile sinusale.
Asadar, incercati sa evitati pe cat posibil alergenii comuni, precum parul de animale, praful, puful si polenul. De asemenea, daca o alergie se afla in spatele problemelor dumneavoastra sinusale, urmati tratamentul prescris de medicul alergolog.
6. Aplicati o compresa fierbinte
Un remediu rapid natural, eficient dar din pacate temporar, este sa aplicati o compresa fierbinte pe chip. Aceasta solutie functioneaza in special daca neplacerile majore sunt cauzate de presiunea sinusala pe care o resimtiti.
7. Odihniti-va suplimentar
Simptomele specifice problemelor sinusale se pot agrava, daca depuneti un efort fizic considerabil. Din acest motiv, este necesar sa va odihniti mai mult pana la disparitia disconfortului, astfel incat sa ii oferiti organismului ragazul necesar sa se refaca. Sistemul imunitar are nevoie de multa energie pentru a da randament.
8. Nu faceti abuz de medicamente
Decongestionantele nazale si analgezicele va pot ajuta sa scapati de simptomele nazale, dar doar pana la un punct. Cand le folositi in exces, va pot face mult rau decat bine, intrucat pot avea efect iritant asupra mucoasei sensibile. In plus, abuzul de decongestionante poate produce dependenta.
In timp ce remediile naturiste utilizate acasa pot fi suficiente pentru disparitia simptomelor cauzate de probleme sinusale pentru anumite persoane, ele nu sunt eficiente in toate situatiile. Cand manifestarile neplacute persista mai mult de 4-5 zile, tratamentul de specialitate este singura cale de imbunatatire a starii de sanatate.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti ORL
- Dr. Madalina Georgescu - Institutul de fono-audiologie si chirurgie functionala o.r.l. prof. dr. DORIN HOCIOTA
- Asist. univ dr. Bogdan Mocanu - Institutul de fono-audiologie si chirurgie functionala o.r.l. prof. dr. DORIN HOCIOTA
- Dr. Miorita Toader - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Andaluzia Oancea - Spitalul clinic COLTEA
- Mr. dr. Lucian David - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
Articole recomandate
- Cum se trateaza amigdalita la copii? Un interviu cu Dr. Vlad Postelnicu, med ...
- Cand e necesara o timpanotomie? Un interviu cu Dr. Vlad Postelnicu, medic sp ...
- Ghid complet pentru tratarea infectiei fungice a unghiilor
- Afectiuni care raspund cel mai bine la tratamentul homeopat
- Beneficiile tratamentelor cu aerosoli marini
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Cancerul nazo-faringian - cauze, diagnostic, stadii
- 7 motive pentru care ne trezim obositi
- Pierderea auzului: mit si adevar