Sifilisul congenital - generalitati
Generalitati
SusSifilisul congenital este o boala infectioasa cronica, determinata de spirochete (Treponema pallidum) si transmisa la fat inainte de nastere.
Simptomele acestei boli pot sa nu devina aparente timp de cateva saptamani sau luni dupa nastere, si in unele cazuri, pot dura ani pana apar simptomele. Sifilisul congenital este transmis la fat de la mama, care a fost infectata inainte sau in timpul sarcinii.
Riscul de a dezvolta boala este mai mare cand mama a fost infectata in timpul sarcinii, desi nu este neobisnuit ca boala sa fie transmisa de la mama care a fost infectata inainte de sarcina.
Cuprins articol
Simptome
SusSimptomele de sifilis congenital precoce sunt febra, leziuni tegumentare si greutate scazuta la nastere. La sifilisul congenital tardiv, copilul ramane asimptomatic pana la varsta de 2 – 5 ani. In cazuri rare, boala ramane latenta pentru multi ani, aceasta fiind diagnosticata abia la adult.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Medic Primar Pediatru Andrei Zamfirescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Medic Primar Pediatrie Laura Carasava - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Primar Pediatrie Simona Mosescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Primar Pediatru Daniela Pacurar - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Specialist Pediatru Gabriela Otel - Sectia de pneumoftiziologie copii IX (Institutul MARIUS NASTA)