Puterea sexului
Delia Aldescu
Psihologie
Clinica: Cabinet individual de psihologie Aldescu Delia
Introducere
SusModernitatea nu impune multe interdictii asupra sexului; religia pierde din credibilitatea pacatului sexual; medicina recunoaste nevoia sexuala ca fiind una primara si necesara pastrarii sanatatii; viata sexuala debuteaza inainte de casatorie si inainte de 18 ani; acordam sexului imputernicirea de a ne conduce - toate acestea, ne fac sa vorbim astazi despre sex cu vointa de a schimba legea, cu dorinta de delicii ca si combinatie, intre ardoare si cunoastere, ca si combinatie, intre revolutie si fericire.
Puterea incinta si intensifica, asemeni sexului, oferind satisfactie, iar impreuna se transforma intr-un instrument al perversitatii. Rolul sexualitatii dupa Foucault este acela de a fi un punct de pasaj special al tuturor relatiilor de putere intre barbati si femei, tineri si batrani, parinti si copii, educatori si elevi, preoti si laici, administratie si populatie. Sexul devine un element furat si folosit pentru a ne controla mai bine si mai variat din punct de vedere strategic.
Cuprins articol
Puterea sexului la femei
SusDe multa vreme, tinerele femei isi pun problema controlului sexual. Si astazi lucrurile stau la fel. La ce ma refer cand vorbesc despre controlul sexual? Ma refer la a pune stapanire pe propria sexualitate prin a decide daca vrem sau nu sa facem sex, alegand persoana cu care vrem sa facem sex, si alegerea tipului de act sexual in care vrem sa ne angajam, si exercitarea retinerilor, asupra noastra si asupra partenerilor nostri ca sa fim protejate de eventualele riscuri sexuale.
Unele femei, desi indemnate la a-si tine fanteziile sub control, desi avertizate sa nu piarda controlul, recunosc ca atunci cand se pretinde practicarea sexului sigur este multa vorbarie goala.
Sufocate de informatii despre SIDA si convinse de periculozitatea ei, aceste femei, de fiecare data cand au ocazia practica sex neprotejat. Privind retrospectiv, asupra acestui comportament riscant, cu noptile nedormite si analizele de a vedea daca renuntarea la control a fost fatala, ele regreta perioada cand te puteai dispensa de controlul asupra sexului.
Probabil ca intre conceptionale si SIDA a existat un moment propice cand se presupunea ca toata lumea facea sex, se delecta cu placerile sexului necenzurat, cand a fi retinut era o rusine, si nu o virtute.
In ciuda revolutiei anilor saizeci despre valoarea renuntarii la gelozie si despre avantajele sexului ocazional, infidelitatile declarate si aventurile de o noapte au frant multe inimi si au distrus multe relatii.
Se pare ca situatia se perpetueaza. Intalnirile noastre erotice cantaresc diferit, si poate dintotdeauna, in ochii barbatilor fata de ai femeilor. Pentru ca baietii, pe masura ce cresc, nu vor sa se identifice prea mult cu mamele lor. Dar fetele pot deveni femei asumandu-si feminitatea mamelor. Baietii se tem ca nu vor deveni barbati daca imprumuta prea multe caracteristici de la mama lor.
Ei se vor distanta de mame mai mult decat fetele, care pot insa avea o conexiune stransa cu mama lor. Apropierea emotionala impartasita cu mama lor va ramane ca un paradis pierdut care ameninta barbatia lor si sexualitatea lor masculina. Expertii vorbesc de o teama a fiilor de a nu se scufunda din nou in simbioza psihologica si in ambiguitatea sexuala a inceputului.
Puterea sexului la barbati
SusBarbatii, in ciuda unor astfel de temeri isi pot nega latura feminina. Pentru femei, conectivitatea este parte constitutiva din identitatea lor feminina. Sentimentul sinelui la femei este strans legat de investirea lor in relatii de grija si ocrotire.
Teama de separare umbreste orice frica de submersiune si totusi, femeile insista asupra intimitatii. Barbatilor le este mai accesibila varianta sexului recreational, sexului separat de dragoste sau de angajamente pe termen lung. Acest lucru face ca sexul sa fie mereu o problema mult mai complicata pentru femei.
Desi de o vreme, sexul recreational a devenit prioritar pentru ambele sexe, multe femei inca mai cred ca ele ofera ceva unui barbat atunci cand fac sex cu el, in timp ce multi barbati inca mai cred ca atunci cand fac sex cu o femeie ei iau ceva de la ea.
Fanteziile sexuale sunt de cele mai multe ori reflexia angoaselor sexuale. Printre cele mai intalnite fantezii erotice ale barbatilor, mai mult decat cele despre dominare, castiga fantezia femeii apetisante, permanent lubrifiata, avida de sex, pregatita si doritoare, incat nu va respinge niciodata un barbat si nu-l va gasi nesatisfacator. O varianta a acestei fantezii este scena de sex lesbian in care doua femei fac dragoste, iar barbatul priveste sau participa si el.
Pentru barbatii anxiosi, fantezia ofera ideea de ambudenta de femei, a caror unica functie in viata este cea sexuala, pline de apetit si disponibilitate, care promit acestor barbati ca nu vor mai fi niciodata respinsi sau umiliti. Rolul compensator al acestor fantezii este mascarea nelinistilor barbatilor cu privire la sentimentul de neajutorare, de lipsa a controlului.
Daca frica de respingere la femei se rezolva pe parcursul maturizarii, ingrijorarea barbatului pentru a-si controla partenera si penisul ramane pentru totdeauna. Torturat de numeroase intrebari: Oare penisul meu e prea mic? Oare ma va respinge? Pot sa il tin tare? Oare o sa o satisfac? aceasta groaza de a nu fi respins sau ridiculizat fac ingredientul tipic pentru analiza oricarui barbat.
Preocuparea barbatului nu este doar satisfacerea propriei nevoi sexuale, fiindca intruchiparea orgoliului masculin presupune satisfacerea partenerei, presupune obtinerea orgasmului feminin.
Daca eficienta barbatilor ca amanti ii ajuta sa detina controlul prin intermediul de a oferi placere fizica, aceasta putere poate corupe si se poate abuza de ea. In toti Don Juanii exista potential persecutor, fiindca stereotipul barbatului macho este atat de investit cu afirmare si energie, incat imaginea neobositului seducator difera numai ca stil de cea a violatorului. Seducatorii, asemenea violatorilor, sunt interesati de putere si nu de sex.
Mai mult decat placere sexuala
SusCand vine vorba de femei, placerea sexuala nu este singurul premiu urmarit in pat. Exista multe femei care se folosesc de atractia sexuala asupra barbatului pentru a-si transforma trupul in moneda de schimb.
Si nu vorbim aici doar de femeile a caror meserie consta intr-un sistem barter sexual incurajat si tolerat de barbati. Dar a oferi sex in schimbul bunurilor materiale cu siguranta nu tine doar de timpurile prefeministe, in care femeile erau ele insele bunuri. Exista destule femei astazi care obtin beneficii, greu de obtinut altfel, oferind sex pentru ceea ce isi doresc de la barbati. Sex in schimbul unei masini, fie de spalat sau de condus, sau al unui diamant, in schimbul chiriei sau in schimbul unui rol secundar intr-un film – acest troc va exista mereu.
Cu grade diferite de transparenta, targurile facute cu parteneri care sunt constienti sau nu de targul pe care il fac, femei maritate si femei singure, curtezane si virgine se folosesc de sex pentru a-si castiga bunurile mult ravnite de la barbati. In ultima vreme si unii barbatii se folosesc de sex pentru a indupleca o femeie vaduva sau pentru a santaja sotia unui barbat care lipseste des din patul conjugal.
Sexul poate aduce si alte beneficii. Unele femei aleg sa ofere sex pentru adapost, pentru un sentiment de siguranta, pentru experienta, iar altele ofera sexul contra unui surogat de mama sau de tata folosindu-se de dorinta barbatilor pentru a-si implini nevoi de tipul “alinta-ma” sau “ai grija de mine”.
Atunci cand sexul devine moneda de schimb, copulatia este urmata de socoteala. Vor exista si greseli de calcul, in special in cazul femeilor care participa la cel mai riscant negot din toate: sex in schimbul dragostei.
Sex si dragoste
SusIn noua oranduire, sexul este vazut ca fiind la fel de normal atat pentru fete, cat si pentru baieti, ceea ce inseamna ca o fata face sex pentru ea insasi, si nu pentru partener - consimtamantul fetei nemaifiind privit ca sacrificiu.
Asta a facut ca sexul sa-si piarda o mare parte din valoarea sa ca moneda de schimb. Este adevarat ca pe vremea cand virginitatea era pretuita, o fata care facea sex risca sa-l piarda pe barbatul iubit, deoarece acesta isi pierdea respectul pentru ea si nu se mai gandea la casatorie. Si in zilele noastre, fetele se tem sa nu fie privite ca prostituate si le este greu sa-si impuna sexualitatea ca un bun de valoare.
Cele care spera sa ofere sexul in schimbul dragostei se vor lovi de riscul de a deveni una dintre victimele dragostei. Dorinta de a combina sexul cu afectiunea nu este exclusiv dedicata fetelor in timp ce baietii tin scorul partenerelor sau a numerelor sexuale. Pasiunea romantica, atunci cand este sa se intample, ii expune riscului pe ambii parteneri la gelozie, dorinta, posesivitate, pierdere si frangerea inimii.
Sexul ca putere
SusToti descoperim ca sexul este o putere pe care o putem poseda, sau de care putem fi posedati, o putere ce poate fi transformata in arma pe care sa o folosim pentru a-i controla pe ceilalti.
Barbatii pot controla sexual femeile pentru ca, daca una dintre ele va refuza, vor gasi ei o alta care sa accepte. Femeile pot controla sexual barbatii pentru ca ele decid daca este “da” sau “ba”, dar la o privire mai atenta, balanta se inclina in favoarea barbatilor.
Pe masura ce o femeie nemaritata imbatraneste, devine din ce in ce mai greu sa-si gaseasca un partener, atat pentru ca sunt tot mai putini barbati disponibili, cat si pentru ca acesti barbati prefera femei mai tinere. Piata sexului este mai dura cu femeile in varsta, chiar daca ele sunt pregatite si dornice de compromis, fiindca nu au cu cine. Varsta face ca aceste nedreptati ce inclina balanta de partea barbatilor sa fie posibila.
Mai multe femei decat barbati cauta o relatie sexuala legata de o relatie stabila si nu de sex recreational ori pasiune fara legaturi. Atunci cand femeile deplang lipsa de interes a barbatilor pe care ii intalnesc pentru relatiile de durata, afirmatiile lor au un adevar.
In ciuda rezistentei lui in fata nevoii ei de angajament, nevoia de a avea parte atat de sex, cat si de dragoste, barbatii si femeile formeaza inca relatii amoroase. Sa faci sex poate fi placut, extatic, poate fi contopirea perfecta intre minte si trup, poate fi cel mai inalt grad de intimitate, iar casatoria poate fi sursa cea mai sigura de sex.
Sexul conjugal
SusCu toate acestea, sexul este una dintre cele mai intalnite probleme conjugale si sursa unor conflicte importante. In functie de cum trateaza cuplurile problema initierii si refuzarii sexului, ne putem face o idee despre relatia lor. Putem afla despre nivelul de putere sau de dependenta al fiecarui partener si modurile prin care parteneri se folosesc de sex pentru a se controla reciproc.
Cat de des facem sex sau ce facem atunci cand suntem in pat are legatura cu controlul, cu anxietatile noastre de a nu ne pierde in sex, teama de a nu renunta de tot, teama de a fi fericiti.
Exista sotii si soti care se tem de a nu deveni ostatici prin intermediul relatiei sexuale, care au o frica inconstienta de a nu ramane captivi daca vor primi placere de la partenerul lor.
Teama de a ne pierde pe noi insine in intimitatea sexuala si in orgasm ne poate face sa ne indepartam de astfel de experiente. Pasiunea ne poate face incredibil de vulnerabili.
Orgasmul salbatic al inimii nu poate exista decat daca ne asumam riscul de a dizolva granitele eului, de a renunta la control. Confruntati cu puterea sexului, alternand intre extrema abandonarii si cea a autocontrolului in relatiile sexuale, calitatea sexului pe care il avem sau pe care ni-l impunem noua si iubitilor nostri tine de un raport imperfect.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Sexologie
- Dr. Rares Ignat -
- Psiholog Roxana Patrascu -
- Dr. Raluca Adriana Muntean -
- Psihoterapeut Gabriel Pirvan -
- Dr. Nicolae Calomfirescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA