Orgasmul feminin si masculin
Psih. Jeni Chiriac
Psiholog
Orgasmul feminin versus orgasmul masculin
SusCe este orgasmul?
Orgasmul este o perceptie subiectiva a intensitatii maxime a stimularii sexuale, exprimata printr-o senzatie paroxistica de placere.
O perceptie subiectiva, ceea ce inseamna ca, de cele mai multe ori, aceste trairi asociate orgasmului sunt percepute in mod particular, specific fiecaruia dintre noi.
Orgasmul este o senzualitate traita de intreg corpul cu o voluptate coplesitoare, expresia unei placeri incomparabile in care timpul pare sa se fi oprit din scurgerea lui. El nu are nicio legatura cu functia de reproducere a organelor genitale, perpetuarea speciei putand fi posibila si in cazul unei copulari anorgasmice.
Orgasmul face ca partenerii care se iubesc reciproc sa experimenteze un tip nou, aparte de comunicare si fuziune, contopire trupeasca si sufleteasca.
In extazul acelei trairi, cei doi isi pierd identitatea de sine; contopindu-se, ei devin, mai mult ca oricand, un intreg, un tot, o singura fiinta. Ei emana in jurul lor o energie si, totodata, sunt cuprinsi de acea energie.
Starea experimentata este una in afara somaticului, asemanatoare unei „transe lucide” pentru multi. Altii se lasa prada acestei stari, neconstientizand ce se intampla, doar simt si se bucura de fiecare moment.
Rasul sau plansul care cuprind uneori unele femei in momentele orgasmului sunt doar reactii personale in fata extazului trait. Spasmele, gemetele, crisparea psiho-somatica orgasmica se aseamana cu manifestarile din agonie.
Experienta orgasmica difera de la o persoana la alta; in acelasi timp, la aceeasi persoana, intensitatea orgasmului poate fi diferita in functie de imprejurari, context si, mai ales, in functie de etapele vietii.
Orgasmul apare atat la barbat, cat si la femei si este expresia trairii unei placeri fizice intense. Acesta ia forma unei descarcari psihosomatice a „tensiunii” aparute in urma excitatiei sexuale.
Postorgasmic, partenerii sunt cuprinsi de o relaxare totala in plan somatic si psihic (cei doi se „abandoneaza” unul celuilalt). Durata orgasmului poate varia intre 3-10 secunde in timp real; in timp psihic, poate dura o vesnicie sau doar pret de o clipa.
Orgasmul feminin poate fi declansat spontan in momentul orgasmului masculin, insa adesea cele doua fenomene nu coincid.
In timp ce la barbat, orgasmul deja declansat nu mai poate fi intrerupt nici prin interventie externa, nici prin vointa proprie, femeia poate „rata” orgasmul.
Un zgomot neasteptat, o stare de tensiune, de anxietate, schimbarea ritmului de catre partener sau a pozitiei acestuia, ejacularea pe neasteptate a barbatului etc. sunt cativa dintre factorii ce pot interveni.
Femeile au orgasm fie prin stimularea clitoridiana, fie in urma penetrarii si miscarilor copulatorii; in prima situatie se obtine un orgasm intens, acut, „electric”, in cea de a doua situatie se produce un orgasm „intern”, mult mai profund, cald, subtil, difuz, bland. Majoritatea femeilor pot realiza orgasmul atat clitoridian, cat si vaginal.
Exista femei la care, prin stimulare, se obtin doar senzatii voluptoase la nivelul clitorisului, orgasmul propriu-zis realizandu-se numai prin stimulare vaginala.
In acest sens se face deosebirea intre juisare si orgasmul propriu-zis.
Adesea, barbatii se gandesc ca este suficient sa-si penetreze in forta iubita, iar daca ea nu reactioneaza cu senzualitate, ei cred in mod implacabil ca este frigida. De retinut: daca femeia este total frigida, in mod sigur si iubitul sau este vinovat.
In asemenea cazuri, lui ii revine sarcina de a gasi cuvintele calde si gesturile tandre care o pot deschide, mangaierile care o emotioneaza. Putine femei ajung la orgasm doar datorita miscarilor coitale!
Exista diferite modalitati de traire subiectiva a orgasmului la femei. Sunt femei, mai ales in cazul celor neexperimentate, care traiesc o stare de excitatie crescuta, cu multiple senzatii placute, insa fara a atinge un orgasm intens.
De asemenea, exista femei la care actul sexual genereaza o crestere rapida a starii de excitabilitate, stare incununata cu un orgasm unic si intens si sunt femei care au orgasme multiple - pana la 6-7 orgasme succesive.
In cazul barbatului, pot exista, pe langa ejacularile tardive, precoce sau anejaculare, insotite sau nu de orgasm (situatii de care am mai vorbit intr-un alt articol), o stare de excitabilitate crescuta care se incheie cu un orgasm intens si ejaculare abundenta, situatie in care, de cele mai multe ori, nu se mai angajeaza in alt act sexual cu partenera in acea seara.
Exista si barbati cu raporturi sexuale repetate in cadrul aceleiasi intalniri. In cazul lor, primul orgasm este mai intens, celelalte sunt de intensitate mai mica. Totodata, si cantitatea de lichid seminal scade odata cu fiecare raport .
Sunt si barbati care pot diferentia ejacularea de orgasm, acestia pot avea uneori mai multe orgasme fara sa ejaculeze.
Atingerea orgasmului de catre femeie este puternic influentata de capacitatea acesteia de a se „lasa dusa” spre placere, de a se abandona voluptatii, sa raspunda barbatului in miscari, dandu-i de inteles verbal sau non-verbal ca actul sexual in sine ii face placere.
Tendinta unora dintre femei de a „forta in permanenta” obtinerea orgasmului, de cele mai multe ori, le inhiba psiho-sexual. Acelasi rezultat apare si in cazul in care aceasta presiune vine din partea partenerului care „doreste cu orice” pret ca partenera sa ajunga la orgasm.
Orgasmul este atins mult mai usor si mai repede de catre femeile care isi cunosc mai bine propriul corp si care nu se tem sau nu le este jena sa simta si sa-si traiasca placerea.
Sa nu uitam ca exista femei pentru care este mai important „sa daruiasca” orgasmul decat sa il aiba.
Ideala este armonizarea totala si „complicitatea” celor doi parteneri in actul sexual. Importante: natura intalnirii si sentimentelor celor doi, „calitatea” preludiului si capacitatea de „a se darui” a fiecaruia.
Suntem atat de deosebiti si, totusi, atat de asemanatori, incat uneori uitam si gresim!
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Sexologie
- Dr. Rares Ignat -
- Psiholog Roxana Patrascu -
- Dr. Raluca Adriana Muntean -
- Psihoterapeut Gabriel Pirvan -
- Dr. Nicolae Calomfirescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
Articole recomandate
- Ce se intampla la nivelul corpului si al creierului in timpul unui orgasm
- Cauzele infertilitatii masculine
- Raspunsul sexual feminin
- Transsexualitatea si operatia de schimbare a sexului
- Ejacularea precoce – cauze si mecanismele de producere
- Disfunctia sexuala la femei
- Tot ce trebuie stiut despre vasectomie
- Fertilitate, disfunctii sexuale
- Frigiditatea si absenta orgasmului feminin