Metode pentru imbunatatirea relatiilor sexuale - alimentatie sanatoasa, exercitii fizice, relaxare si somn suficient
Generalitati
SusUn sex mai bun nu implica numai tehnica. Mentinerea sanatatii fizice si psihice poate creste placerea sexuala. Te-ai gandit sa duci o viata mai sanatoasa dar nu ai inceput inca sa schimbi ceva? Iata o posibila incurajare: expertii afirma ca persoanele sanatoase din punct de vedere fizic si psihic au o viata sexuala mai implinita.
"Daca ai o parere buna despre sine, e mai mare probabilitatea sa ai relatii interumane mai bune, incluzand si activitatea sexuala", afirma Karen Zager, psiholog.
"Cand o persoana este obosita sau nu se simte bine, acest lucru poate avea un impact negativ asupra calitatii vietii sexuale", afirma Saralyn Mark, consilier medical.
Toate aceste lucruri pot parea banale, insa, foarte multe persoane considera drumul pentru atingerea sanatatii mintale si fizice foarte anevoios, mai ales daca implica scaderea in greutate, inceperea unii program de exercitii fizice, reducerea stresului sau cresterea orelor de somn.
Recompensa consta in cresterea activitatilor senzuale si romantice, pe langa faptul ca te vei simti si arata mai bine, dupa cum a fost demonstrat.
Cuprins articol
Alimentatia sanatoasa
SusNe poate influenta alimentatia starea de spirit? Desi nu s-a demonstrat o legatura intre o dieta echilibrata si performantele in dormitor; o dieta saraca poate cauza probleme de sanatate, ce pot interfera sexul.
Studiile au aratat ca animalele care primesc mai putine calorii tind sa aiba sistemul imunitar deprimat, afirma, Dr. John Allred, profesor emerit in probleme de nutritie. Acesta afirma ca diversele afectiuni pot fi piedici pentru o relatie sexuala sanatoasa.
"Daca ai o boala de inima, deci iti administrezi o medicatie care poate inhiba activitatea sexuala sau iti este teama sa nu suferi un infarct miocardic" sau "daca esti racit, cu febra ridicata sau nu te simti bine, toate aceste lucruri pot inhiba activitatea sexuala, afirma Allred.
Dr. Mark Kantor, profesor in boli de nutritie, afirma: "Te vei simti sexy numai daca te simti si arati bine."
Pentru a obtine acest lucru trebuie sa ai o dieta echilibrata si sa faci exercitii fizice zilnic. Acestea doua merg mana in mana, lucru demonstrat de problema obezitatii existente in zilele noastre, aparand la persoanele care mananca mult si sunt sedentare.
Exercitii fizice
SusEfectuarea unei activitatii fizice regulate poate fi asemanatoare cu administrarea de Viagra; expertii recomanda efectuarea zilnica de exercitii fizice timp de 20-30 minute.
Barbatii si femeile care efectueaza exercitii fizice regulate au un apetit sexual mai ridicat. Ei au mai multa incredere in sine, abilitate crescuta de a ajunge la orgasm si o viata sexuala mai implinita.
Daca toate aceste lucruri nu ne-au motivat inca sa facem exercitii fizice, luati in considerare urmatoarele: cercetatorii au demonstrat ca exista o corelatie intre marimea taliei unui barbat si posibilitatea ca acesta sa prezinte disfunctie erectila. Cu cat talia este mai mare, cu atat creste posibilitatea de a avea disfunctie erectila (din cauza cresterii riscului de a avea boli cardiovasculare).
Aveti nevoie de alte incurajari pozitive? Studiile au aratat ca efectuarea de exercitii fizice regulate poate avea un efect pozitiv asupra disfunctiilor sexuale majore, ca disfunctia erectila la barbati si scaderea libidoului atat in cazul femeilor cat si al barbatilor. Cele de mai sus pot fi explicate astfel: disfunctia erectila este frecvent produsa de scaderea debitului sanguin la nivel penian, iar exercitiile fizice imbunatatesc capacitatea organismului de a pompa sangele prin tot corpul.
Acest lucru poate fi valabil si in cazul femeilor. Intr-un studiu efectuat intr-o universitate din Texas, femeile ce efectuau exercitii fizice regulate prezentau circulatie sanguina la nivel vaginal cu 169% mai mare decat cele inactive, demonstrat prin efectuarea unor radiografii pelvine.
Si mai exista si alte vesti bune. Exercitiile fizice determina eliberarea unor hormoni importanti in cresterea excitatiei sexuale, cresc capacitatea aerobica si forta musculara si imbunatatesc respectul de sine.
Somnul
SusSomnul: ajuta la scaderea in greutate si creste activitatea sexuala. Pentru a ne simti in forma avem nevoie de energie si buna dispozitie - elemente ce pot fi compromise daca suntem obositi sau somnorosi. Desi nu exista o relatie directa intre calitatea somnului si calitatea relatiilor sexuale, un studiu efectuat in 2002, a aratat ca dispozitia persoanelor poate fi afectata de calitatea somnului.
Oamenii care dorm mai putin de sase ore pe noapte sunt mai predispusi la oboseala, stres, sentimente de tristete si suparare, comparativ cu cei care dorm mai mult de opt ore. Pe de alta parte, persoanele fara dificultati de somn sunt mai pline de energie, mai relaxate si mai fericite.
Dr. Russell Rosenberg, director al Institutului de Afectiuni ale Somnului, afirma ca pacientii cu probleme ale somnului sunt prea obositi pentru a mai avea relatii sexuale normale, si, de asemenea, prezinta scaderea libidoului.
Din pacate, scaderea activitatii sexuale, oboseala si extenuarea sunt cele mai usoare probleme ce apar prin deprivarea de somn.
Expertii au aratat ca persoanele care nu dorm suficient au tendinta de:
- a avea mai multe accidente de masina: somnul insuficient afecteaza perceptia si reflexele
- a slabi mai greu: somnul insuficient afecteaza abilitatea organismului de a metaboliza carbohidratii.
- au risc mai mare de a face o disfunctie hormonala sau metabolica, deci poate creste riscul de afectiuni medicale ca diabetul zaharat tip II sau bolile de inima.
Toate aceste consecinte pot reprezenta piedici pentru viata sexuala a unei persoane. Rosenberg recomanda cresterea timpului total de somn, chiar si numai cu o jumatate de ora pe saptamana. "Incercati acest lucru si veti observa cum se modifica activitate sexuala", afirma acesta.
Relaxarea
SusCreierul poate fi cel mai important organ sexual. La nivel cerebral se internalizeaza si iau nastere conceptiile in legatura cu efectele anumitor alimente asupra performantelor sexuale, desi expertii neaga orice legatura directa intre alimentatie si activitatea sexuala. La nivel cerebral iau nastere sentimente de tipul increderii in sine ca si efect al exercitiilor fizice asupra organismului. Tot la nivel cerebral apar sentimente de fericire si stare de bine secundare unui somn sanatos.
Cu toate acestea, tot la nivel cerebral, pot aparea o serie de reactii negative ce impiedica desfasurarea unei activitati sexuale normale.
"Pentru a avea o viata sexuala sanatoasa si placuta, trebuie sa ne deconectam de toate problemele; trebuie sa descoperim si sa experimentam placerea", afirma Zager. Ea spune ca trebuie sa uitam temporar de problemele de serviciu, despre ce era scris in memorandum, despre facturile care trebuie platite, despre nevoile copiilor. Viata sexuala necesita timp si relaxare, adauga Zager, cuplurile stresate sau ocupate, nu pot avea relatii sexuale normale. Ea ne sugereaza sa ne stabilim prioritatile. Cat de important este sexul pentru tine si partener?, intreaba Zager. Daca este foarte important pentru relatie, ea ne sugereaza sa o includem in orarul nostru si sa incercam sa indepartam stresul si oboseala.
Recomandarile constau in eliminarea anumitor activitati stresante, delegarea anumitor persoane pentru efectuarea anumitor sarcini (fie prin angajarea anumitor persoane sau delagarea unor angajati din firma), si prin aceasta se realizeaza gestionarea mai buna a timpului. Zager recomanda sa facem zilnic plimbari de 5-30 minute, meditatii, bai cu apa fierbinte, yoga sau momente in care sa fim numai cu noi insine. Aceste momente ne vor ajuta sa ne incarcam bateriile si sa reusim sa facem tranzitia dintre serviciu, familie si viata sexuala.
Relatii sexuale sanatoase
SusA trai sanatos are beneficii numeroase. Daca avem o dieta echilibrata, efectuam exercitii zilnice regulate, dormim suficient si avem suficient timp pentru relaxare, exista sanse mari ca sa avem o viata sexuala sanatoasa. Bineinteles, nu exista garantii, insa ele constituie bazele unei fundatii echilibrate, afirma Zager.
"Daca ai o baza sanatoasa de management a stresului, si daca stii sa iti stabilesti prioritatile, daca ai grija de tine, atunci poti construi relatii sanatoase si te poti bucura de viata sexuala", afirma aceasta.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Sexologie
- Dr. Rares Ignat -
- Dr. Roxana Patrascu -
- Dr. Raluca Adriana Muntean -
- Dr. Gabriel Pirvan -
- Dr. Nicolae Calomfirescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
Articole recomandate
- Care sunt cele mai frecvente temeri ale mamelor cu privire la sarcina?
- Mituri despre endometrioza
- Hepatita alcoolica
- Alimentatia dupa exercitiile fizice
- Exercitiile fizice: beneficii asupra inimii si creierului
- Sfaturi privind initierea programelor de exercitii fizice
- Exercitiile fizice dupa sarcina - cand se pot incepe
- Exercitii fizice fara pirozis (arsuri retrosternale)
- Exercitii fizice atunci cand suntem bolnavi? O idee buna?