Informatii utile despre sex pe care nu le aflati de la medicul ginecolog
Generalitati
SusComunicarea dintre medic si pacient este esentiala in orice proces terapeutic, insa nu de putine ori se intampla ca multe dintre informatiile utile sa ramana nedivulgate.
Acest scenariu este frecvent mai ales in cabinetele de ginecologie, unde unele intrebari stanjenitoare nu isi gasesc raspunsul, fie din pricina retinerilor specialistului, fie din cauza timiditatii pacientului.
Cuprins articol
Curiozitati despre viata sexuala
SusEste foarte posibil sa va regasiti in situatia in care, dupa ce ati vizitat trei ani la rand acelasi medic ginecolog, sa realizati abia acasa ca nu ati adresat o intrebare importanta, din diverse motive (chiar daca specialistul si-a aratat disponibilitatea de a va oferi lamuriri suplimentare la finalul consultului).
Curiozitatile despre viata sexuala se pot acumula in timp, devenind reale obstacole in calea unei vieti sexuale implinite si a unei sanatati sexuale desavarsite.
Medicul ginecolog va poate priva de numeroase informatii pretioase, constient sau nu, din lipsa de timp, deschidere sau inspiratie de moment. Exemplele de mai jos va ajuta sa aflati detalii mai rar divulgate de catre specialisti.
Diabetul poate fi cauza dificultatii de obtinere a unui orgasm
Diabetul afecteaza, in timp, numeroase functii ale organismului, inclusiv sensibilitatea nervoasa. Daca senzatiile de amortire instalate la nivelul membrelor sunt anuntate fara rezerve de catre medici, schimbarile vasculare sau neurologice de la nivelul clitorisului sunt mult mai putin discutate cu pacientii.
Prin urmare, printre complicatiile diabetului se numara si dificultatea de obtinere a orgasmului in randul femeilor.
Folosirea unui vibrator nu interfereaza cu actiunea stimulatorului cardiac
Femeile care utilizeaza un stimulator cardiac se gandesc, cu siguranta, daca folosirea unui vibrator conduce sau nu la defectarea aparatului. Cum adresarea acestei intrebari stanjenitoare medicului cardiolog sau ginecologului este complet incomoda, raspunsul ramane un mister pentru pacienta. Din fericire, specialistii spun ca vibratiile de la nivelul organului genital feminin nu interfereaza cu actiunea stimulatorului cardiac, indiferent de puterea vibratorului.
Durerile de cap din timpul orgasmului pot indica probleme grave de sanatate
Senzatiile resimtite in timpul orgasmului sunt rareori discutate cu medicul ginecolog, desi unele dintre ele pot fi un semnal de alarma important pentru alte afectiuni. Un exemplu concludent sunt durerile de cap intense care izbucnesc simultan cu climaxul.
Mai devreme sau mai tarziu, va fi necesar sa comunicati acest simptom medicului pana la 12% dintre pacientii cu hemoragie subarahnoida (sangerarea in zona dintre creier si tesutul subtire care acopera creierul) sustin ca primul simptom resimtit a fost durerea de cap intensa din timpul orgasmului.
Anticonceptionalele pot induce uscaciunea vaginala
Pilulele anticonceptionale sunt prezentate intr-o lumina pozitiva de catre medicii ginecologi, de vreme ce se numara printre cele mai eficiente metode de contraceptie, respectiv de prevenire a cresterii numarului de avorturi.
Insa ceea ce ginecologii evita sa mentioneze pacientelor este posibilitatea destul de mare ca anticonceptionalele sa cauzeze uscaciune vaginala, cauza principala a aparitiei durerilor in timpul actului sexual si a tulburarilor sexuale. Schimbarea pilulelor poate rezolva aceasta problema deranjanta.
Vaselina, folosita ca lubrifiant, produce infectii vaginale
Intrucat este eficienta in hidratarea buzelor si a portiunilor de piele uscate, vaselina este utilizata de unele femei pentru lubrifierea suplimentara a vaginului. Sigur ca aceasta metoda inventiva nu este impartasita si cu medicul ginecolog de cele mai multe ori, de unde si dezinformarea privind posibilelor sale efecte nocive.
Specialistii au descoperit ca vaselina dubleaza sansele instalarii vaginozei bacteriene, care se manifesta in principal prin secretii vaginale abundente si urat mirositoare. Asadar, singurul produs sigur pentru cresterea umiditatii de la nivelul vaginului este lubrifiantul.
Este posibila eliminarea unei mici cantitati de urina in timpul sexului
Numeroase femei se simt stanjenite sa discute cu medicul ginecolog despre fluidele pe care le elimina in momentele intime, intrebandu-se in zadar daca nu cumva asternutul de pat a fost umezit de urina eliminata involuntar in timpul sexului. Acest fenomen este posibil, spun expertii medicali.
Dupa mictiune, ramane intotdeauna o cantitate mica de urina in vezica, care poate fi expulzata sub presiunea trupului partenerului asupra bazinului (in special, in pozitia misionarului). Daca acest lucru se petrece ocazional, nu exista motive de ingrijorare. Insa daca urina este eliminata frecvent in aceste circumstante, poate fi vorba despre incontinenta urinara.
De asemenea, daca fluidul nu are miros sau are o aroma discreta de mosc, poate fi vorba despre ejacularea feminina.
Testele pentru HPV nu sunt necesare de mai multe ori pe an
La inceputul anului 2013, cercetatorii americani au descoperit ca numerosi medici ginecologi fac exces de zel in privinta numarului de teste HPV pe care il recomanda pacientelor. Centrul de Control si Prevenire a Bolilor din SUA recomanda efectuarea testului HPV o data la 2-3 ani, daca ultimele analize au fost normale.
Verificarile suplimentare ale papilomavirusului nu pun in pericol sanatatea, insa afecteaza cu siguranta bugetul pacientelor din lumea intreaga.
Imprumutarea vibratorului este extrem de riscanta
Acest subiect delicat este rareori adus in discutie in cadrul unui control ginecologic, desi este foarte important pentru sanatatea femeilor care utilizeaza un vibrator. Desi poate fi de la sine inteles ca vibratorul este destinat utilizarii exclusive, mai multe sondaje arata ca aceste jucarii sexuale ajung sa fie impartite in cercurile de prietene.
Medicii spun ca un vibrator deja utilizat poate transmite bacterii, paraziti, germeni, hepatita A, virusul HIV si numeroase boli cu transmitere sexuala, chiar daca acesta este spalat in prealabil.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Sexologie
- Dr. Rares Ignat -
- Dr. Roxana Patrascu -
- Dr. Raluca Adriana Muntean -
- Dr. Gabriel Pirvan -
- Dr. Nicolae Calomfirescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
Articole recomandate
- Transsexualitatea si operatia de schimbare a sexului
- Sexul si menopauza
- Abordarea discutiei despre sex cu adolescentii
- Sex pentru prima data
- Sexul si mituri legate de sex si sarcina
- Alegerea sexului – Fertilizarea in vitro
- Informatii inedite despre inima
- 7 intrebari stanjenitoare despre sex si raspunsurile lor
- 4 lucruri mai putin cunoscute despre sexul oral