Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Informatii de baza legate de problemele sexuale

Actualizat la data de: 14 Februarie 2011

Definitie

Sus
Informatii de baza legate de problemele sexuale

Problemele sexuale sunt definite ca dificultati in orice stadiu (dorinta, excitare, orgasm) al actului sexual, care impiedica o persoana sau un cuplu sa se bucure de activitatea sexuala.

Cuprins articol

  1. Definitie
  2. Informatii
  3. Disfunctii sexuale
  4. Prevenire
  5. Simptome
  6. Cand trebuie consultat medicul
  7. Investigatii
  8. Tratament
  9. Prognostic si rezultat
  10. Complicatii
  11. Citeste pe aceeasi tema

Informatii

Sus

Problemele sexuale se pot manifesta timpuriu in viata unui individ sau se pot dezvolta dupa ce acesta a avut deja o experienta sexuala satisfacatoare. De asemenea, se pot dezvolta treptat, de-a lungul timpului sau pot sa apara brusc sub forma unei incapacitati totale sau partiale de a participa la una sau mai multe etape ale actului sexual. Cauzele dificultatilor sexuale pot fi de ordin fizic, psihologic sau pot fi prezente ambele forme.

Factorii emotionali care influenteaza in mod negativ actul sexual se refera atat la problemele de cuplu, interpersonale (relationale) dar si probleme psihice individuale. Prima categorie de probleme include neintelegerile maritale sau din interiorul relatiei de cuplu si pot viza lipsa de incredere sau de comunicare deschisa intre parteneri. Printre tulburarile psihice de care ar putea suferi o persoana si care pot afecta viata sexuala, ar putea fi: depresia, teama de actul sexual (din diverse cauze), traume sexuale din trecut, etc.

Factorii fizici care contribuie la declasarea problemelor sexuale sunt:
- afectiuni ale coloanei vertebrale;
- hipertrofia prostatei (marirea in dimensiuni a prostatei);
- diverse boli: neuropatie diabetica, screloza multipla, tumori, sifilis tertiar;
- dependenta si abuz de substante si droguri (alcool, nicotina, narcotice, stimulente, atihipertensive, antihistaminice, utilizarea necorespunzatoare a medicamentelor care in mod normal sunt utilizate in tratamentul bolilor psihice);
- tulburari endocrine (tiroidiene, ale hipofizei, tulburari la nivelul glandei suprarenale);
- disfunctii ale diferitelor organe (inima, plamani);
- deficit hormonal (nivel scazut de testosteron, estrogen sau alti hormoni androgeni);
- afectiuni ale nervilor coloanei vertebrale (leziuni ale maduvei coloanei vertebrale);
- tulburari circulatorii inclusiv slaba irigare cu sange la nivelul organelor genitale;
- boli congenitale.

Disfunctii sexuale

Sus

Tulburarile sexuale sunt, in general, clasificate in patru categorii:
- tulburari legate de dorinta sexuala;
- tulburari legate de excitatie sexuala;
- tulburari legate de orgasm;
- tulburari sexuale dureroase.

Tulburarile sexuale legate de dorinta sexuala (scaderea libidoului) pot fi cauzate de o diminuare a productiei normale de estrogen (la femei) sau de testosteron (atat la barbati cat si la femei). Alte cauze ar putea fi: varsta inaintata, oboseala, sarcina si consumul de medicamente (antidepresive, cunoscute pentru scaderea libidoului la ambele sexe). De asemenea, si o serie de boli psihice (depresia, anxietatea) provoaca micsorarea dorintei sexuale.

Tulburarile de excitatie sexuala, pana nu demult, au fost cunoscute sub termenii de frigiditate, la femei si impotenta, la barbati. Termenul de impotenta a fost inlocuit cu cel de disfunctie erectila iar frigiditatea este descrisa ca fiind o problema a femeilor aflata in stransa legatura cu dorinta, excitatia sau anxietatea. Atat in cazul barbatilor cat si femeilor, aceste boli se pot manifesta sub forma unei aversiuni si chiar evitarea contactului sexual cu un partener.

La barbat poate fi mentionata incapacitatea partiala sau totala de a mentine o erectie si lipsa de excitatie si placere sexuala in timpul actului sexual. Cauzele acestui tip de tulburare pot fi diverse: slaba irigare cu sange a organelor sexuale sau lipsa de lubrifiere vaginala, boli cronice dar si relatia dintre cei doi parteneri. Succesul vanzarilor pastilelor pentru mentinerea erectiei atesta ca la barbati, cauzele disfunctiilor erectile sunt in primul rand de ordin fizic, nu psihic.

Tulburarile legate de orgasm se refera la intarzierea constanta sau absenta orgasmului in urma tehnici normale de excitare sexuala. Tulburarea poate sa apara atat la barbati cat si la femei. Cele mai frecvente motive sunt de natura emotionala, dar o influenta majora il are si consumul de antidepresive.

Tulburarile sexuale legate de durere afecteaza multe dintre persoanele de sex feminin si sunt cunoscute sub denumirea de dispareunie (act sexual dureros) si vaginism (spasm involuntar al muschilor peretelui vaginal care interfereaza cu actul sexual si face dificila penetrarea). Dispareunia poate fi determinata de lubrifierea insuficienta (uscaciune vaginala) la femei. De asemenea, pot fi implicate anomalii ale pelvisului sau ovarelor care pot da nastere la dureri in timpul actului sexual.

Lubrefierea diminuata poate fi rezultatul excitatiei si stimularii insuficiente sau ca urmare a modificarilor hormonale specifice menopauzei sau alaptatului. Produsele utilizate pentru contraceptie (creme, spume, geluri, etc.) pot provoca uscaciune vaginala la femei, acelasi efect pe care il pot declansa si frica sau anxietatea legate de sex (lipsa de experienta sau experiente traumatizante, dorinta de a nu dezamagi partenerul, durere, aparitia unei sarcini nedorite, etc.).

Nu se cunoaste cu exactitate care este cauza vaginismului, dar se presupune ca la baza acestui tip de reactie ar putea sta o trauma sexuala din trecut (viol sau abuz). O alta tulburare a genului feminin in care este prezenta durerea se numeste vestibulitis vulvodynia. Boala se caracterizeaza prin senzatia de arsura a femeii, in timpul actului sexual, la nivelul vaginului si al vulvei. Cauza este necunoscuta.

Disfunctiile sexuale sunt mai frecvente mai ales la persoanele cu varsta cuprinsa intre 20-30 de ani. Incidenta acestora creste in anii perimenopauzei si postmenopauzei la femei si la populatia cu varsta de peste 60 de ani. Cel mai adesea, in aceasta situatie, problemele sexuale sunt legate de cauze medicale, fizice, iar simptomele debuteaza treptat.

Disfunctia sexuala este intalnita mai frecvent la persoanele care fac abuz de alcool si droguri, dar si la cele care sufera de diabet si boli neurologice degenerative. Functia sexuala normala este influentata si de problemele psihice de care sufera o persoana, de cei care au dificultati in mentinerea unei relatii si a unei comunicari optime in cuplu.

Prevenire

Sus

Comunicarea deschisa, informarea activa cu privire al problemele sexuale si discutiile legate de viata sexuala si modificarile corporale dintre parinti si copii pot impiedica aparitia sentimentelor de anxietate sau vinovatie legate de latura sexuala si ii pot ajuta pe viitorii adulti sa dezvolte relatii sexuale sanatoase. De asemenea, este foarte importanta citirea cu atentie a prospectelor medicamentelor pentru a cunoaste posibilele efecte adverse legate de disfunctiile sexuale. Se va evita abuzul de droguri si alcool.

Cuplurile in care se va comunica direct si sincer in legatura cu preferintele lor sexuale dar si despre asteptarile sentimentale, au sanse mai mari sa previna aparitia unor probleme sexuale. Cel putin unul dintre parteneri ar trebui sa isi comunice in mod deschis, dorintele si preferintele, celuilalt partener. Persoanele care au fost victime ale unor traume sexuale (viol sau abuz sexual), indiferent de varsta, trebuie sa solicite ajutor specializat. Consilierea sau psihoterapia individuala cu un expert in astfel de probleme va ajuta victima sa depaseasca dificultatile sexuale.

Simptome

Sus

Unele simptome sunt comune atat barbatilor cat si femeilor.
Printre acestea se enumera:
- imposibilitatea de a ajunge la excitatie;
- lipsa de interes pentru activitatea sexuala (libidou scazut);
- durere in timpul actului sexual (mai putin frecventa la barbati decat la femei).

Alte situatii sunt specifice doar barbatilor:
- intarzierea sau absenta ejacularii, in ciuda stimularii adecvate;
- incapacitatea de a controla momentul ejacularii;
- imposibilitatea de a obtine o erectie;
- incapacitatea de a mentine intr-un mod adecvat erectia pentru realizarea contactului sexual.
Desigur, exista si manifestari care se intalnesc doar la femei:
- durere si senzatie de arsura la nivelul vulvei sau vaginului, in timpul contactului sexual;
- incapacitatea de a ajunge la orgasm;
- incapacitatea de a relaxa muschii vaginali suficient pentru a permite desfasurarea contactului sexual;
- lubrefiere vaginala insuficienta inainte si in timpul actului sexual;
- libidou scazut din cauza unor probleme fizice sau hormonale, psihice sau ca urmare a unor probleme de cuplu.

Cand trebuie consultat medicul

Sus

Se va face un consult la specialist in cazul in care problemele sexuale persista si reprezinta un motiv de ingrijorare pentru parteneri.

Investigatii

Sus

Medicul specialist va investiga orice problema fizica si va cere pacientului sa faca analize medicale in functie cauza pe care o banuieste ca ar sta la baza disfunctiei sexuale cu care se confrunta o persoana.
De asemenea, pacientului i se va solicita sa isi expuna istoricul medical complet si i se va face o examinare fizica a intregului corp, nu doar a organelor de reproducere. Pe baza acestor investigatii initiale, specialistul va putea stabili daca natura problemei sexuale este psihica sau fizica.

Tratament

Sus

Tratamentul depinde de cauza disfunctiilor sexuale. Cauzele medicale pot fi, de obicei, tratate si pot fi controlate cu ajutorul tratamentului medicamentos sau interventiei chirurgicale. Aceste alternative sunt valabile mai ales in cazul situatiilor persoanelor care se confrunta cu disfunctii sexuale din cauza unor boli fizice sau diverse afectiuni. Pentru barbatii care au dificultati in atingerea unei erectii, pot fi utile medicamentele pentru stimularea erectiei care au rolul de a creste fluxul sanguin catre penis (acest gen de pastile, de regula, trebuie administrate cu cateva ore inainte de sustinerea actului sexual). Totusi, persoanele de sex masculin care folosesc nitrati pentru tratamentul unor boli coronariene nu trebuie sa utilizeze medicamente care contin sildenafil.

Implanturile peniene pot fi o optiune pentru barbatii care nu pot ajunge la erectie cu ajutorul tratamentului medicamentos. Femeile care prezinta uscaciune vaginala pot apela la ajutorul gelurilor lubrifiante, unguentelor speciale pe baza de hormoni si in cazul premenopauzei sau menopauzei la terapia de substitutie hormonala. In unele cazuri, pentru femeile cu deficienta de hormoni androgeni este utila administrarea de testosteron. Exercitiile Kegel pot creste fluxul de sange de la nivelul tesuturilor vaginale si pot consolida muschii implicati in procesul orgasmului. Vulvodinia poate fi tratata cu creme pe baza de testosteron, prin biofeeback, dar si prin utilizarea unor doze mici de antidepresive. Prin intermediul interventiilor chirurgicale nu s-a putut rezolva acest tip de problema.

Tratamentele comportamentale implica tehnici diverse pentru terapia disfunctiilor asociate cu tulburari de excitatie sexuala si orgasm. Autostimularea si terapiile Masters si Johnson sunt doar unele dintre terapiile comportamentale care ar putea fi utilizate. Educatia sexuala bazata pe comunicare sincera si deschisa care vizeaza comportamentele sexuale si eventualele neclaritati legate de activitatea sexuala pot fi tot ce este necesar, in multe cazuri. Pentru unele persoane terapia de cuplu poate fi utila pentru abordarea si rezolvarea problemelor relationale si pentru gasirea stilurilor de comunicare potrivite. Psihoterapia poate fi potrivita in cazul persoanelor anxioase, ale celor care au fost victime a diverse tipuri de abuzuri, ale celor care sufera de inhibitie sau au un nivel scazut de autostima.

Prognostic si rezultat

Sus

Prognosticul (rezultatul probabil) depinde de forma si tipul disfunctiei sexuale. In general, rezultatul probabil este pozitiv in cazul disfunctiilor fizice care sunt consecinte a unor boli tratabile sau reversibile. Trebuie remarcat, totusi ca multe dintre cauzele organice nu raspund la tratamente medicale sau chirurgicale. Disfunctiile cronice de natura fizica pot determina, de asemenea disfunctii sexuale dificil de tratat.

In cazul problemelor sexuale cauzate de neintelegeri intre parteneri sau factori psihologici, prognosticul va fi pozitiv, fiind vorba de cele mai multe ori de disfunctii temporare sau usoare asociate cu stres situational sau cu lipsa unor informatii adecvate. Cu toate acestea, chiar si aceste cauzuri pot fi dificil de tratat.

Complicatii

Sus

Unele forme de disfunctii sexuale pot provoca infertilitate. Tulburarile sexuale peristente pot cauza depresie la unele persoane. Este foarte important de stabilit cat de mult prejudiciaza o astfel de problema sexuala un individ sau chiar cuplul, pentru a se institui modalitatea propice de actiune si tratament.
Problemele sexuale pot afecta un cuplu doar daca devin ingrijoratoare pentru membrii acestuia. Disfunctia sexuala care nu este tratata intr-un mod corespunzator, poate avea ca efect ruperea relatiei sau chiar conflicte serioase intre parteneri.


Medici specialisti Sexologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate