Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Informatii de baza despre sex

Actualizat la data de: 08 Ianuarie 2015

Generalitati

Sus
Informatii de baza despre sex

Actul sexual, numit si copulatie, se refera la interactiunea sexuala dintre doi parteneri, ce are ca scop atat reproducerea, cat si obtinerea placerii fizice si apropierea emotionala intr-un cuplu.

Lipsa informarii corecte cu privire la implicatiile sexului duce la aparitia unei sarcini nedorite, instalarea bolilor cu transmitere sexuala si a tulburarilor emotionale.

Fiind una dintre nevoile de baza, sexul este o componenta esentiala a vietii. Cunoasterea tuturor informatiilor de baza despe actul sexual este primul si cel mai important pas catre o viata intima satisfacatoare, lipsita de riscuri.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Ce este actul sexual
  3. Cum apare sarcina
  4. Prevenirea sarcinii nedorite
  5. Citeste pe aceeasi tema

Ce este actul sexual

Sus

Actul sexual se refera la intregul proces prin care doi parteneri se acupleaza, pe fondul mai multor factori de natura hormonala, nervoasa si emotionala. Copulatia poate fi penetrativa (organele sexuale se intrepatrund) sau nepenetrativa (sexul oral, masturbarea si pettingul).

Actul sexual debuteaza cu faza excitatiei, in care barbatul si femeia reactioneaza fiziologic in mod diferit. Circulatia accelerata a sangelui face ca, in cazul barbatului, sa apara erectia (tesuturile penisului se vascularizeaza, iar organul sexual isi schimba pozitia, de la cea paralela cu coapsele, la cea perpendiculara pe coapse). In cazul femeii, excitatia produce lubrifierea naturala a vaginului, pentru facilitarea penetrarii.

In faza a doua, a penetrarii, terminatiile nervoase stimulate intens transmit semnale de placere catre creier. Treptat, senzatiile placute se intensifica, pana cand ating punctul culminant - orgasmul. Climaxul sexual este scurt, dar intens, resimtindu-se ca o eliberare euforica a tesiunii acumulate prin excitare. Ultima faza a actului sexual este cea a relaxarii, in care corpul revine gradual la starea initiala. Reusita copulatiei nu consta in durata acesteia sau in pozitiile sexuale folosite, ci in compatibilitatea partenerilor si satisfactia lor reciproca.

Cum apare sarcina

Sus

Actul sexual are ca principal rol conceptia. Femeile se nasc cu milioane de ovule imature, dezvoltate in structuri multicelulare numite foliculi. O data pe luna, hipotalamusul transmite un semnal glandei pituitare pentru a secreta un hormon necesar pentru maturizarea ovulelor si eruptia lor din foliculi, pentru a fi fecundate.

Ovulul are la dispozitie 24 de ore pentru a-si gasi partenerul, o celula spermatica care sa ii penetreze invelisul exterior si sa il transforme in embrion. Dupa cateva minute de la ejacularea in interiorul vaginului, majoritatea spermatozoizilor mor in mediul vaginal acid. Cei care supravietuiesc inainteaza catre colul uterin, inoata in mucoasa cervicala, intra in uter si cauta calea catre trompele uterine. Daca un singur spermatozoid este intampinat de un ovul pregatit de fecundare, actul conceptiei are succes.

O sarcina se poate obtine doar prin ejacularea in interiorul vaginului, in conditiile in care nu se folosesc metode contraceptive. Pettingul, masturbarea manuala sau cu diverse obiecte, sexul anal sau oral, precum si alte practici sexuale care nu implica penetrarea vaginala nu conduc la instalarea unei sarcini. Exista un anumit risc de obtinere a unei sarcini daca ejacularea s-a produs aproape de intrarea in vagin, spermatozoizii avand capacitatea de a calatori in secretiile vaginului catre trompele uterine.

Prevenirea sarcinii nedorite

Sus

Prevenirea unei sarcini nedorite se realizeaza prin folosirea unei metode contraceptive compatibile cu nevoile individuale, starea de sanatate si etapa vietii in care se afla cei doi parteneri intimi.

- Contraceptivele orale. Contin hormoni sintetici (estrogen si progestin) identici cu cei produsi de organismul unei femei. Anticonceptionalele se administreaza in siguranta doar sub supraveghere medicala si trebuie sa fie luate zilnic, pentru o protectie deplina.

- Contraceptivele injectabile. Contin progesteron si se administreaza pe cale injectabila, o data la trei luni.

- Prezervativul masculin. Inveleste penisul aflat in erectie si impiedica deplasarea spermatoizilor in vagin. Aceasta este singura metoda de contraceptie care protejeaza totodata si impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Prezervativul masculin se foloseste o singura data.

- Prezervativul feminin. Tot o metoda de bariera precum prezervativul masculin, cel feminin impiedica atat contactul dintre fluidele corpului (sperma, secretii vaginale, sange) si mucoasele organelor genitale cat si contactul direct dintre penis si vagin. Arata ca un cilindru inchis la unul din capete, confectionat din poliuretan. Are la ambele capete cate un inel flexibil. Se introduce in vagin inainte de contactul sexual.

- Diafragma. Este un dispozitiv din cauciuc moale, care se introduce adanc in vagin si acopera colul uterin. Blocheaza patrunderea spermatozoizilor in uter si trompe, unde s-ar putea intalni cu ovulul.

- Spermicidele. Sunt tablete sau ovule spumante, supozitoare, spume, filme, geluri si creme. Sunt introduse adanc in vagin cu ajutorul degetelor sau cu un aplicator. Spermicidele distrug spermatozoizii sau modifica miscarea lor, astfel incat impiedica intalnirea lor cu ovulul.

- Pilula de a doua zi. O femeie poate lua contraceptive orale combinate in cazul contraceptiei de urgenta pana la 72 de ore de la un contact sexual neprotejat, insa doar in cazuri de forta majora.

- Coitul intrerupt. Aceasta metoda de contraceptie presupune retragerea penisului din vagin chiar inainte de ejaculare. Barbatul trebuie sa urineze pentru a elimina orice urma de sperma din uretra inainte de inceperea actului sexual.

- Metoda calendarului. O femeie nu trebuie sa aiba contacte sexuale sau partenerul trebuie sa foloseasca prezervativul in zilele fertile (de la a 9-a la a 19-a zi a ciclului menstrual), in conditiile in care femeia are un ciclu regulat de 28 de zile. Ciclul neregulat implica o mai mare dificultate in calcularea zilelor fertile, de aceea se recomanda ajutorul unui medic pentru aflarea acestora.

Esecul prevenirii unei sarcini nedorite conduce la posibilitatea efectuarii unui avort, ce presupune indepartarea ovulului implantat in uter. Pericolele asociate cu intreruperea unei sarcini implica atat amenintarea sanatatii femeii, cat si o posibila infertilitate. In plus, avortul are si un puternic impact emotional, uneori cu consecinte pe termen lung.


Medici specialisti Sexologie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate