Disfunctiile sexuale si tratamentul lor prin acupunctura
Generalitati
SusDisfunctiile sexuale trebuie diferentiate de disfunctiile aparatului reproducator. In categoria disfunctiilor sexuale intra afectiuni precum: libido scazut, libidou exagerat, dificultatea in a ajunge la orgasm, fluctuatii ale libidoului, probleme de erectie, precum si orice motiv pentru care un om nu poate avea o viata sexuala normala in absenta unor probleme structurale / fizice demonstrabile.
Disfunctiile sexuale sunt o patologie extreme de frecventa desi nu auzim de ele prea des. Asta insa se intampla din cauza reticentei oamenilor de a vorbi despre ele si nu din cauza frecventei lor reduse.
La asta se adauga si faptul ca intr-un cuplu e destul ca unul din cei doi parteneri sa aiba o disfunctie sexuala ca amandoi sa fie nefericiti. Nu in ultimul rand e de mentionat faptul ca disfunctiile sexuale sufera de un diagnostic si un tratament deficitar deoarece fata de alte afectiuni prezinta un element de tabu semnificativ. La asta se adauga faptul ca viziunea medicinii vestice asupra disfunctiilor sexuale este fie foarte mecanicista, fie absenta cu desavarsire.
Cuprins articol
Viziunea medicinii alopate asupra disfunctiilor sexuale
SusIn medicina vestica nu exista o specialitate medicala care sa fie raspunzatoare de diagnosticul si tratamentul disfunctiilor sexuale. Desi exista asa-zisi sexologi, acestia nu au facut o specializare medicala pentru a deveni sexologi. Nu exista o cale de pregatire pentru medici cum ar fi un rezidentiat in sexologie care sa ii pregateasca sa faca fata unor astfel de probleme.
Cele mai apropiate sepcializari medicale de acest domeniu sunt urologia pentru barbati si ginecologia pentru femei. Dar trebuie sa intelegem ca aceste specialitati medicale au ca si obiectiv sanatatea fizica a aparatului reproducator, pe cand disfunctiile sexuale nu presupun o problema fizica, structurala. Astfel incat pacientii care ajung la medici din aceste specialitati (in eventualitatea ca sunt dispusi sa isi recunoasca disfunctiile sexuale si nu se blocheaza in a le nega) sunt de obicei consultati fara a li se gasi ceva “defect” si mai departe medicul specialist nu este sprijinit de medicina alopata in a ajuta pacientul mai departe.
Medicina alopata, la fel ca si in cazul sferei emotionale/psihice, se limiteaza la a verifica structura fizica. Functia ii scapa. E ca si cum am avea o problema de software la un calculator si cand ducem calculatorul la medic aceste ne trimite acasa deoarece nu gaseste nici o problema cu partea de hardware. Cu totii stim insa ca atunci cand un calculator nu functioneaza cum trebuie rareori este o problema de “structura”ci mult mai probabil este o eroare de la vreun program.
Ei bine, medicina vestica nu are instrumentele nici pentru a investiga si cu atat mai putin pentru a trata disfunctii sexuale. Mai rau de atat, lipseste aici insasi partea de fiziologie a sexualitatii, adica cunostintele despre mecanismele implicate in functionarea normala pe plan sexual a unui om. Ca in orice alta ramura a medicinii in care se intampla acest lucru, nu poti trata si vindeca un lucru care nu intelegi cum si de ce s-a stricat.
Viziunea disfunctiilor sexuale in medicina traditionala chineza
SusOrientul spre deosebire de occident nu a privit niciodata sexualitatea ca si tabu. Exista o lunga si bine documentata traditie a explorarii sexualitatii in cultura tarilor orientale precum India, China, Japonia, etc. In medicina traditionala chineza (MTC) sexualitatea cu fiziologia si patologia sa este un capitol la fel de important ca si functionarea corecta a oricarui organ din corpul uman.
Spre deosebire de medicina alopata in MTC sunt descrise mecanismele amanuntite raspunzatoare de asigurarea unei sexualitati normale si echilibrate. Intelegerea acestor mecanisme face posibil diagnosticul si tratamentul disfunctiilor sexuale, astfel incat orice cuplu sa se poata bucura de o viata sexuala normala si satisfacatoare.
Mai mult decat atat, intelegerea sexualitatii se face in cadrul unui diagnostic holistic in care sexualitatea este privita in contextul functiilor si disfunctiilor tuturor celorlalte organe. Mai concret – disfunctiile sexuale pot fi consecinta unor dezechilibre energetice ale anumitor organe (de exemplu Rinichii, dar nu numai) dar aceste disfunctii sunt doar unele dintre multele simptome de dezechilibru pe care le poate avea o persoana si pe care de obicei nu le vede ca avand o legatura.
Tocmai aici apare caracterul holistic al MTC: acela de a privi lucrurile in contextul mai larg, a vedea intreaga imagine. Efectul acestei viziuni este ca se pot detecta cauze comune atat pentru disfunctiile sexuale cat si pentru alte simptome, si tratandu-se cauza se pot rezolva in acelasi timp mai multe probleme de sanatate. Fiecare din disfunctiile sexuale poate avea in MTC mai multe cauze posibile, o expunere chiar si numai schematica a tuturor cauzelor de disfunctii sexuale fiind prea complexa pentru a o cuprinde in acest articol. Dar pentru ilustrare vom da cateva exemple.
Exemplul 1
Libidou scazut – o varianta
Diagnostic MTC: Deficit de Yang al Rinichilor
Intr-un astfel de context persoana mai poate avea oricare dintre urmatoarele: dureri de spate, slabiciune a spatelui, dorinta de a isi proteja spatele (zona lombara), preferinta pentru caldura, intoleranta la frig, picioare si maini reci cu predominanta picioarelor, urina deschisa la culoare si in volum crescut, tendinta la urinat frecvent si urgenta la urinat, slabiciune a picioarelor si genunchilor, lipsa de energie, ejaculare precoce, mobilitate scazuta a spermatozoizilor, infertilitate, scaune moi si frecvente, etc.
Iata cum lipsa de caldura in Rinichi afecteaza multe din functiile lor energetice, dorinta sexuala fiind doar una din ele.
Exemplul 2
Libidou scazut – alta varianta
Diagnostic: Stagnarea energiei Ficatului
Aici desi simptomul pentru care pacientul/pacienta cauta solutie este acelasi ca si in primul exemplu contextul poate fi complet diferit, dictand prezenta altui dezechilibru si evident a altui tratament. Simptomele adiacente pot fi oricare dintre: frustrare, irascibilitate, stari emotionale fluctuante fara motiv, balonari neasociate cu mancarea, tendinta la depresie, scrasnit din dinti (bruxism), nod in gat, discomfort in hipocondru (zona ficatului), sani umflati si durerosi inainte de ciclu, apasare in piept, oftat frecvent, ciclu menstrual neregulat, etc.
Daca in primul exemplu Rinichii nu aveau caldura necesara pentru a genera dorinta sexuala, „Focul pasiunii”, in al doilea exemplu dorinta sexuala scazuta este data de o disfunctie energetica a Ficatului. In MTC Ficatul este responsabil la nivel emotional cu planificarea, viziunea, creativitatea. El ne ajuta sa ajungem din punctul A in punctul B gasind modalitati creative de a depasi toate obstacolele intalnite pe drum.
Depasirea acestor obstacole poate presupune creativitatea de a vedea modalitati de a ocoli aceste obstacole sau puterea, fermitatea si asertivitatea de a le strapunge, curajul de a ne mentine pozitia/hotararea in ciuda adversitatilor intalnite. Hormonal aceste actiuni se traduc in mare parte prin testosteron.
Ei bine, daca Ficatul sufera apare atat senzatia ca obstacolele cu care ne confruntam sunt de nedepasit (de unde frustrarea si restul simptomelor de mai sus) precum si moartea oricarei creativitati (caci sentimentul este ca „nu exista nici o iesire” asa ca atitudinea subconstienta este ca nu are rost sa mai cauti). Unde intra dorinta sexuala aici? Aici: reproducerea este o functie a creativitatii.
Presupune a putea gandi si simti in viitor (din nou – nu neaparat la nivel constient, caci nu facem sex doar cand vrem sa facem un copil). Aceasta asociere a creativitatii cu reproducerea, si a reproducerii cu sexul, face ca persoana afectata sa nu aiba prea mare atractie pentru sex.
Implicatii profunde (si care si aici marcheaza o diferenta fata de medicina alopata) are notiunea de normalitate a frecventei actului sexual, pentru care in MTC ni se dau niste repere. Lucrurile sunt mai complexe decat pot parea la prima vedere deoarece nu e clar de obicei ce inseamna „normal”. Problemele in cuplu apar cand exista dicrepante semnificative intre dorinta sexuala a unuia dintre parteneri fata de cea a celuilalt.
Chiar si asa, nu putem spune care e cel normal fara sa ne raportam la un fel de standard. Exista numeroase combinatii posibile de libidouri intr-un cuplu: unul normal si altul cu libidou scazut, unul cu libidou exagerat si altul cu libidou normal, unul cu libidou exagerat si celalalt cu libidou scazut, sau amandoi cu libidou scazut sau respectiv exagerat. Interesant este si faptul ca exista posibilitatea existentei unui dezechilibru serios la amandoi partenerii, dar care sa nu fie sesizat deoarece amandoi au acelasi dezechilibru.
Bazat pe experienta a zeci de generatii a echilibrarii energetice a oamenilor, orientalii au descris orientativ niste linii de normalitate a frecventei actului sexual intr-un cuplu. Aceasta frecventa este dependenta de varsta. De mentionat este ca in viziunea MTC actul sexual epuizeaza mult mai mult barbatii, deoarece acestia ejaculand pierd sperma, care este o forma foarte concentrata de Esenta a Rinichilor.
Femeile in contrast depoziteaza Esenta Rinichilor in ovule, iar eliberarea acestora se face inidiferent de prezenta sau absenta actului sexual. Urmatorul tabel preluat din cartea „Clasicul Femeii Simple” scrisa in timpul dinastiei Sui (581-618 d.H) descrie o frecventa recomandata a ejacularii pentru barbati in functie de varsta si starea lor de sanatate:
Varsta | Sanatate buna | Sanatate slabita |
15 ani | De 2 ori pe zi | O data pe zi |
20 de ani | De 2 ori pe zi | O data pe zi |
30 de ani | O data pe zi | O data la 2 zile |
40 de ani | O data la 3 zile | O data la 4 zile |
50 de ani | O data la 5 zile | O data la 10 zile |
60 de ani | O data la 10 zile | O data la 20 de zile |
70 de ani | O data la 30 de zile | Deloc |
Alta „regula” orientiativa, ceva mai putin ingaduitoare decat cea mai sus-mentionata este aceea de a face sex cu o frecventa obtinuta impartind varsta la 5. Astfel am obtine urmatorul tabel:
Varsta | Frecventa actului sexual |
15 ani | O data la 3 zile |
20 de ani | O data la 4 zile |
30 de ani | O data la 6 zile |
40 de ani | O data la 8 zile |
50 de ani | O data la 10 zile |
60 de ani | O data la 12 zile |
70 de ani | O dta la 14 zile |
Dupa cum e evident, aceasta frecventa „normala” nu e batuta in cuie. Cu toate acestea, cazurile cuplurilor cu o frecventa a actului sexual diferita de normal indiferent de standard sunt foarte numeroase, ceea ce face aceste linii de ghid foarte utile.
Tratament si rezultate
SusIn medicina vestica nu se pune problema de tratament decat in cazul unor disfunctii erectile sau alte foarte putine exceptii. Si acolo tratamentul este unul foarte mecanicist si amelioreaza temporar problema, nu vindeca cauza – renumita Viagra este nimic mai mult decat un vasodilatator local.
In MTC fundamentul tratamentului este intelegerea mecanismelor de la baza problemei prin stabilirea unui diagnostic corect si complet care sa tina cont pe langa disfunctia sexuala si de contextul general in care aceasta apare. Astfel in MTC e posibila nu doar rezolvarea problemei sexuale in sine ci si a cortegiului de simptome care o insotesc, simptome care de cele mai multe ori persoana in cauza nu le vede legate de disfunctia sexuala.
Rata de succes in MTC a tratamentului disfunctiilor sexuale este foarte mare, aceste probleme de sanatate nefiind vazute in general ca o categorie de probleme dificil de tratat, dar evident ca fiecare caz va avea complexitatile lui.
Concluzii
SusDaca in medicina alopata intelegerea sexualitatii si tratarea disfunctiilor sexuale lasa de dorit, in MTC acest domeniu are o ampla baza teoretica de intelegere a fiziologiei si patologiei actului sexual.
Aceasta permite atat stabilirea unei notiuni (chiar daca foarte flexibile) de limite de normalitate a actului sexual, cat si cadrul teoretic necesar pentru stabilirea unei strategii de tratament de succes a disfunctiilor sexuale.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Sexologie
- Dr. Rares Ignat -
- Psiholog Roxana Patrascu -
- Dr. Raluca Adriana Muntean -
- Psihoterapeut Gabriel Pirvan -
- Dr. Nicolae Calomfirescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
Articole recomandate
- Diferenta dintre radioterapie si chimioterapie
- Declansarea nasterii naturale: eficienta sau nu?
- Lectii despre perseverenta si consecventa in tratamentul infectiei fungice a unghiilor
- Cand trebuie sa consultati un sexolog
- Lipsa apetitului sexual la barbati
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Vor putea medicamentele sa creasca dorinta sexuala a femeilor?
- Reechilibrarea libidoului scazut
- Pornografia si relatia de cuplu