Disfunctia orgasmica sau anorgasmia
Ce este anorgasmia
SusAnorgasmia este afectiunea in care o persoana are dificultati sau nu poate avea deloc orgasm, chiar si atunci cand actul sexual este placut si se simte bine pentru ei. Anorgasmia sau disfunctia orgasmica descrie si acele orgasme care se intampla, insa nu sunt la fel de intense sau frecvente precum persoana si-ar dori.
Cuprins articol
Cum se manifesta
SusAnorgasmia este o disfunctie sexuala care afecteaza si femeile si barbatii, putand avea consecinte asupra sanatatii mentale.
Orgasmul sau climaxul sexual este sentimentul de placere intensa ce survine in urma unui act sexual, simtinud-se ca o eliberare si implicand miscari ale corpului ce nu pot fi controlate. Orgasmul difera si este personalizat fiecarei persoane, avand variatii de durata si intensitate.
Pacientii cu anorgasmie au in continuare dorinta si libido, sentimente si senzatii placute, insa climaxul nu apare indiferent de tipul si durata actului sexual. In ciuda stereotipurilor, anorgasmia este o afectiune reala, iar medicul dumneavoastra poate identifica cauze fizice sau psihice si poate recomanda tratament.
Anorgasmia la femei
SusAnorgasmia la femei se clasifica in 4 tipuri principale:
• Primara sau permanenta: nu ati avut niciodata un orgasm
• Secundara sau dobandita: ati fost capabila de a avea orgasm, insa acum nu mai aveti. Acest tip de anorgasmie se intalneste frecvent dupa menopauza
• Situationala: orgasmul poate fi atins doar in unele situatii si doar in anumite tipuri de act sexual/doar cu anumite persoane
• Generala: orgasmul nu apare in nicio situatie, indiferent de cat de placut este actul sexual
Aceste probleme cresc ca si prevalenta pe masura ce femeile inainteaza in varsta, dar anorgasmia poate fi primara sau generala la orice varsta. Pana la 15% dintre pacientele cu anorgasmie raporteaza absenta completa a orgasmului.
Anorgasmia la barbati
SusMedicii clasifca anorgasmia la barbati ca un tip de disfunctie sexuala numita ejaculare intarziata sau ejaculare inhibata. Apar probleme ce tin de performarea actului sexual si de placerea personala, cauzand frecvent anxietate si evitarea actului sexual.
Cele doua tipuri de anorgasmie la barbati sunt:
• Primara: nu ati avut niciodata ejaculare sau orgasm
• Secundara: ejaculati doar in anumite conditii
Cauze
SusMulti factori pot face orgasmul sa devina dificil sau sa lipseasca complet, atat factori fizici, medicali, cat si psihici si emotionali. In multe cazuri orgasmul lipseste din cauze multiple, combinatii din acesti factori, iar uneori este imposibil de determinat cauza exacta.
Cauzele fizice si medicale sunt:
• Varsta inaintata, in special la femei
• Afectiuni medicale precum scleroza multipla
• Tratamentele medicamentoase, in special inhibitorii selectivi de serotonina
• Interventii chirurgicale asupra organelor genitale si a organelor reproducatoare
• Complicatii in urma cancerului sau radioterapiei
• Disfunctie de planseu pelvin sau traumatisme pelvine
• Afectiuni hormonale
• Nivelul scazut de testosteron la barbati
• Patologii congenitale precum malformatii ale organelor genitale externe
Cauzele psihologice sunt:
• Depresia, stresul cronic si anxietatea
• Istoricul de abuz sexual sau hartuire sexuala
• Factori culturali, religiosi
• Starea permanenta de rusine, neincredere in sine sau infranare a libertatii de exprimare
• Lipsa increderii
• Probleme de incredere in partener si probleme in relatia cu acesta
Diagnostic
SusMedicul dumneavoastra poate diagnostica anorgasmia pe baza simptomelor si istoricului personal in ceea ce priveste viata sexuala. O discutie ampla poate indica medicului motive de ordin psihologic sau fizic ce pot fi cauzele anorgasmiei.
Se pot realiza si teste paraclinice precum analizele de sange si ecografiile, pentru a identifica unele cauze fizice.
Consultul psihologic, cu un medic psihiatru sau un psihoterapeut atestat, va fi de asemenea foarte important in procesul de diagnostic. Medicul poate recomanda si consulturi de specialitate precum cel ginecologic sau urologic, atunci cand sunt suspicionate patologii din aceste sfere.
Tratament
SusTratamentul este desoeri complex si depinde de cauza sau cauzele suspicionate. Nu exista o metoda de tratament universala, ce se potriveste tuturor.
Optiunile de tratament frecvent utilizate sunt:
• Modificarea tratamentului medicamentos ce ar putea cauza anorgasmia
• Tratamentul de specialitate al afectiunilor morfologice
• Invatarea de tehnici sexuale noi, diferite si incurajarea explorarii sexualitatii
• Psihoterapia individuala si terapia de cuplu, pentru a trata problemele din relatie si pentru a imbunatati relatia si deschiderea fata de partener
• Terapie hormonala cand este nevoie
Durata tratamentului depinde de cauza, insa chiar si atunci cand anorgasmia are o cauza organica fizica, psihoterapia si discutiile cu un specialist in sexologie sunt recomandate pe termen lung. Poate dura si cateva luni pana cand este atins primul orgasm.
Din fericire insa, majoritatea pacientilor cu anorgasmie isi pot relua orgasmele in urma unui tratament corect.
Preventie
SusAnorgasmia nu poate fi prevenita, insa rezolvarea cauzelor de disfunctie erectila poate ajuta pacientii sa gestioneze mai bine anorgasmia.
Recomandarile generale sunt:
• Urmati tratamentul prescris de medicul dumneavoastra conform recomandarilor
• Comunicati deschis si sincer cu partenerul despre dorintele si nevoile sexuale
• Urmati tratament psihologic si discutati in mod regulat cu un psihoterapeut
• Mentineti un stil de viata activ si o dieta sanatoasa
Exista o stigma destul de mare in jurul anorgasmiei si a vietii sexuale in general, iar multi pacienti isi accepta problema si evita cautarea tratamentelor.
Exista insa din ce in ce mai multi medici si psihoterapeuti specializati si experti in acest domeniu, care va pot ajuta sa intelegeti cauzele si metodele prin care puteti rezolva anorgasmia. Astfel, desi nu poate fi prevenita, anorgasmia poate cu siguranta sa fie vindecata.
Prognostic
SusAnorgasmia poate fi suparatoare si frustranta, afectand viata intima cu partenerul si increderea in sine. In lipsa tratamentului medical si psihologic, este putin probabil ca anorgasmia sa dispara. Cu ajutorul tratamentului insa, prognosticul este foarte bun si marea majoritate dintre pacienti isi recapata sau dobandesc abilitatea de a avea orgasm, avand o viata sexuala normala in continuare.
Cand ar trebui sa mergeti la medic
SusEste bine sa mergeti la medic daca nu aveti orgasm timp de perioade indelungate, in special atunci cand nu puteti identifica o anumita cauza. De asemenea, daca sunteti activ sexual de cativa ani insa nu ati avut niciodata un orgasm (sau nu sunteti sigur daca ati avut), mergeti sa discutati cu un medic.
Fiti cat mai deschis cu medicul si incercati sa explicati cat mai detaliat problema dumneavoastra. Psihoterapeutul este la fel de important in acest proces.
Concluzie
SusIncapacitatea de a avea orgasm poate fi frustranta si poate scadea calitatea vietii. Impactul personal si impactul asupra relatiei cu partenerul pot fi foarte mari si se acumuleaza in timp. Mergeti sa discutati cu un medic sau cu un psihoterapeut atunci cand observati ca aveti dificultati in a atinge orgasmul, indiferent de factorii externi. Doar cu ajutorul psihoterapiei si a tratamentului specializat puteti depasi aceasta problema cu succes.
Bibliografie
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anorgasmia/symptoms-causes/syc-20369422
https://www.verywellhealth.com/anorgasmia-causes-and-treatment-options-2328525
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Sexologie
- Dr. Rares Ignat -
- Psiholog Roxana Patrascu -
- Dr. Raluca Adriana Muntean -
- Psihoterapeut Gabriel Pirvan -
- Dr. Nicolae Calomfirescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
Articole recomandate
- Tulburari sexuale
- Probleme de dinamica sexuala la adolescenti
- Cum poti invinge ciuperca unghiei
- Ce spune viata sexuala despre sanatatea unui barbat
- Depresia si influenta ei asupra vietii de cuplu
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Orgasmul feminin si masculin
- Care sunt efectele ADHD asupra sexualitatii?
- Cauzele disfunctiilor sexuale