Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cum sa va salvati viata sexuala cand suferiti de depresie

Actualizat la data de: 19 Martie 2014

Generalitati

Sus
Cum sa va salvati viata sexuala cand suferiti de depresie

Peste 60% dintre pacientii care sufera de depresie marturisesc ca tulburarea psihica le afecteaza major viata sexuala, spun statisticile medicale.

De altfel, problemele in intimitate sunt atat un simptom al depresiei, cat si o consecinta a bolii.

Specialistii in sanatate au o serie de recomandari utile in privinta menajarii vietii sexuale influentate negativ de episoadele depresive, astfel incat relatia cu partenerul sa revina cat mai repede la normal.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Sexul, depresia si creierul
  3. Imbunatatirea vietii sexuale afectate de depresie
  4. Citeste pe aceeasi tema

Sexul, depresia si creierul

Sus

Depresia este cauzata de un dezechilibru chimic la nivelul creierului, acelasi organ care controleaza apetitul sexual, capacitatea de excitatie si eliberarea hormonilor cu rol in buna desfasurare a functiei reproducatoare.

Neurotransmitatorii care regleaza starea de dispozitie ajuta, de asemenea, la stimularea fluxului sanguin catre organele genitale. Cand acestia nu mai sunt produsi in cantitati optime, circulatia sanguina in zonele erogene este deficitara, instalandu-se tulburarile de libido.

De vreme ce stimulii sexuali sunt prima oara declansati de catre creier, nu este deloc surprinzator faptul ca dereglarile chimice de la nivel cerebral influenteaza viata sexuala. Depresia poate avea un impact major asupra capacitatii unei persoane de a se bucura de actul sexual, dar si asupra functiei fiziologice sexuale.

Principalele probleme de natura sexuala care deriva din instalarea depresiei sunt apetitul sexual scazut, problemele erectile si incapacitatea de obtinere a satisfactiei in pat. Depresia poate poate cauza si o detasare emotionala de partener in timpul sexului, fenomen extrem de daunator pentru armonia in cuplu.

Totodata, medicamentele prescrise pentru tratarea depresiei au, de regula, ca efect secundar libidoul scazut, ejacularea prematura, disfunctiile erectile si inhibarea placerii sexuale. Pacientii supusi unui tratament cu antidepresive pot intampina dificultati in a atinge orgasmul, ce declanseaza frustrari care agraveaza dezechilibrul psihic general.

Imbunatatirea vietii sexuale afectate de depresie

Sus

Oricare ar fi problemele pe care le intampinati in intimitate, este foarte important sa va concentrati pe tratarea depresiei inainte de toate. Specialistii spun ca, in aceasta situatie, este necesar sa va adresati tulburarilor sexuale abia dupa ce reusiti sa tineti sub control simptomele depresiei.

Intregul proces al excitatiei sexuale incepe cu capacitatea de anticipare a placerii, care se pierde odata cu instalarea depresiei. Persoanele care sufera de aceasta tulburare sunt blocate in emotiile negative legate de suferinta pe care o resimt la nivel mental, astfel ca isi pierd dorinta de a obtine satisfactie. Pasii terapeutici in acest caz sunt urmatorii

- Urmati tratamentul medicamentos prescris de medic. Antidepresivele pot influenta functia sexuala a organismului, insa nu neaparat in sens negativ. Urmariti cu atentie care sunt schimbarile pe care le resimtiti, apoi discutati cu medicul specialist despre simptome. Simpla micsorare a dozei poate fi suficienta pentru tratarea depresiei, fara ca apetitul sexual sa fie afectat. Mai mult decat atat, anumite tipuri de antidepresive pot chiar sa nu influenteze in niciun fel viata sexuala a anumitor pacienti, astfel ca alegerea celui potrivit se poate infaptui cu ajutorul medicului.

- Alegeti cu atentie suplimentele naturale. Sunatoarea, o planta cu efecte terapeutice numeroase, a fost studiata de cercetatori ca remediu pentru depresia moderata, dar si ca tratament pentru depresie care nu afecteaza functia sexuala. Daca doriti sa incercati un astfel de tratament naturist, discutati inainte cu medicul despre posibilele sale interactiuni cu alte antidepresive. Medicamentele raman, momentan, singurele metode terapeutice certificate pentru tratarea depresiei.

- Exersati-va rabdarea. Multi pacienti care se confrunta cu depresia prezinta simptome pe o perioada scurta de timp, daca urmeaza tratamentul prescris de medic in mod corespunzator. Intre timp, gasiti alte cai de a va exprima afectiunea si nevoia de intimitate fata de partener, in afara de actul sexual. Acest exercitiu poate fi chiar util pentru armonia in cuplu.

- Comunicati deschis cu partenerul de viata. Este foarte important sa explicati partenerului schimbarile pe care le traversati, care sunt asteptarile dumneavoastra in viitorul apropiat si care sunt nevoile pe care le aveti in aceste momente delicate. Nu puteti pretinde sprijin si intelegere, daca nu va faceti cunoscute starile si emotiile pe care le traversati. Astfel, specialistii sustin ca problemele sexuale asociate cu depresia pot fi depasite prin onestitate, deschidere si participare directa in procesul de redobandire a capacitatii sexuale depline.

- Faceti miscare in aer liber. Propuneti-va sa faceti o plimbare zilnica in aer liber, preferabil alaturi de partener. Miscarea stimuleaza secretia de endorfine (hormonii fericirii care va imbunatatesc starea de spirit) si contribuie la o mai buna oxigenare a creierului. Unele studii de specialitate au descoperit ca exercitiul fizic poate fi aproape la fel de eficient in combaterea simptomelor depresiei, precum medicamentele antidepresive.

- Consumati 5 portii de fructe pe zi. Depresia provoaca, totodata, tulburari de apetit. Acordati o atentie aparte dietei si introduceti in meniul zilnic cel putin 5 felii de fructe proaspete! Expertii spun ca antioxidantii, vitaminele si mineralele din fructe contribuie la o mai buna sanatate fizica si mentala, efect de care aveti mare nevoie in timpul unui episod depresiv.

- Nu priviti sexul ca pe o obligatie. Multe persoane care sufera de depresie si observa probleme in intimitate, incearca sa isi impuna dorinta de a se angaja intr-un act intim, tocmai din complexul incapacitatii de a se bucura de sex. Aceasta abordare este complet gresita, spun psihologii, intrucat sexul privit ca pe o obligatie va da nastere mai multor frustrari decat exista deja. Lasati dorinta sexuala sa vina natural, prin multa apropiere romantica de partener, comunicare si, desigur, tratarea corespunzatoare a depresiei sub supraveghere medicala.


Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate