Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cum distrug problemele sexuale o relatie!

Actualizat la data de: 26 Septembrie 2024

De ce poate fi sexul o problema ?

Sus
Cum distrug problemele sexuale o relatie!

Exista femei care par sa le aiba pe toate: sunt sotii si mame fericite, femei de succes in cariera, au alaturi un sot incantator cu la fel de mult succes, au o situatie financiara care le permite plimbari in locuri exotice si cina in cele mai bune restaurante.

Dar relatia de cuplu este cea care scartaie.

Problema principala a cuplului poate fi reprezentata de pierderea interesului unuia dintre ei pentru activitatea sexuala.

Acesta este un subiect considerat rusinos: un apetit sexual scazut.

Cand partenerul nu mai este interesat de sex, este usor pentru celalalt sa devina frustrat. Si fara consiliere, partenerii pot caracteriza problema in asa fel incat sa distruga relatia.

Cuprins articol

  1. De ce poate fi sexul o problema ?
  2. Ce este dorinta sexuala hipoactiva?
  3. Cat de putin inseamna prea putin ?
  4. Doar o pastila mica
  5. Totul este in mintea omului
  6. Lipsa dorintei pentru dorinta
  7. Citeste pe aceeasi tema

Ce este dorinta sexuala hipoactiva?

Sus

Intr-o societate saturata de imagini sexuale, pare ciudat ca unele persoane sa nu doreasca sa aiba activitate sexuala. Dar aceasta este o problema destul de comuna.

Milioane de persoane sufera de o conditie numita dorinta sexuala hipoactiva, estimat ca aparand la o treime dintre femei si o cincime dintre barbati.


Aceasta conditie este recunoscuta acum ca cea mai frecventa problema sexuala.

In ultimii ani, expertii si-au indreptat atentia spre cauzele dorintei sexuale scazute, si terapeutii incearca sa gaseasca strategii pentru a o trata.

Desi exista o evolutie pozitiva de 50% in tratamentul dorintei sexuale scazute, multe persoane care au aceasta conditie nu cauta ajutor.

Acest lucru se intampla deoarece ei nu o considera o problema, sau alte probleme din relatie li se par mai importante sau se simt rusinati. Multe cupluri care au conflicte pot avea o problema ascunsa cu dorinta sexuala.

Cand dorinta dispare la unul dintre parteneri, alte lucruri incep sa se destrame.

Cat de putin inseamna prea putin ?

Sus

Persoanele obisnuite nu au in mod constant dorinta sexuala.

Evenimentele fiecarei zile oboseala, stres la serviciu, chiar si o raceala banala" poate indeparta dorinta sexuala.

De obicei, totusi, petrecerea unei perioade romantice alaturi de partener, prezenta gandurilor sexuale sau vizualizarea unor imagini stimulative poate duce la stimularea dorintei si revenirea apetitului sexual.

Totusi, pentru unele persoane, dorinta nu se intoarce, sau nu a avut-o niciodata. In mod frecvent, chiar si fanteziile sexuale normale sunt inexistente la unele persoane care au dorinta sexuala hipoactiva.

Cat de putin inseamna prea putin?

Uneori, cand unul dintre parteneri se plange ca activitatea sexuala a cuplului nu este suficienta, problema sa poate fi, de fapt, un apetit sexual prea mare.

Expertii sunt de acord ca nu exista o cerinta minina zilnica de activitate sexuala. Intr-un studiu britanic s-a aratat ca 24% dintre cupluri au raportat ca nu au avut activitate sexuala in ultimele trei luni.

Un alt studiu clasic american a aratat ca o treime din cupluri au activitate sexuala de cateva ori pe an.

Desi studiul raporta frecventa activitatii sexuale si nu dorinta pentru aceasta, este foarte probabil ca unul dintre partenerii acestor cupluri sa aiba dorinta sexuala hipoactiva.

Doar o pastila mica

Sus

Acum cativa ani, o alta problema sexuala, disfunctia erectila a primit dintr-o data atentie medicala odata cu aparitia unui tratament pentru aceasta.

Inainte de Viagra, barbatii cu probleme erectile cu baza fizica sufereau in tacere si fara prea multa speranta. Sigur ca orice pastiluta care amelioreaza dorinta sexuala hipoactiva ar trebui sa fie foarte populara.

Din pacate, cauzele dorintei sexuale hipoactive par sa fie mai complexe si mai variate; unii pacinenti pot fi tratati doar cu o pastila, dar multi dintre ei necesita psihoterapie.

Una dintre sursele frecvente de reducere a dorintei sexuale este folosirea medicatiei antidepresive cunoscuta sub numele de inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS). ISRS pot determina disparitia dorintei la unii pacienti.

Antidepresive cum ar fi Fluoxetina, Sertralina sunt printre cele mai larg prescrise medicamente pentru tratarea depresiei.

Totusi, unul dintre cele mai deranjante efecte secundare este scaderea dorintei sexuale. Unele studii arata ca pana la 50% dintre pacientii care folosesc aceste medicamente sufera de o reducere semnificativa a dorintei sexuale.

Expertii cred ca ISRS scad dorinta sexuala prin inundarea fluxului de sange cu serotonina, o substanta chimica care semnalizeaza satietatea.

Din fericire acum sunt studiate antidepresive care actioneaza pe alte canale. Bupropionul, care creste productia cerebrala de dopamina si norepinefrina a primit o atentie speciala ca substitut de ISRS.

Primele studii sugereaza ca acest medicament poate duce la cresterea dorintei sexuale la unii pacienti.

Totul este in mintea omului

Sus

Problemele psihologice pot, de asemeni, duce la pierderea apetitului sexuale.

Barbatii cu glanda pituitara anormala pot produce prolactina in exces, care de obicei scade dorinta sexuala.

Testarea unor medicamente care blocheaza prolactina au determinat o crestere a libido-ului la barbatii sanatosi.

La unele femei, unii experti considera ca una dintre cauzele dorintei sexuale scazute este, in mod ironic, un nivel scazut de testosteron.

Testosteronul este un hormon care defineste identitatea masculina.

Dar si femeile produc o cantitate foarte mica de testosteron la nivelul ovarelor, care joaca un rol important in viata sexuala.

Fara un nivel sanatos de testosteron in sange, unii experti cred ca femeile nu sunt capabile sa aiba un raspuns adecvat la stimulii sexuali. Mai mult, exista evidente anecdotice ca suplimentele de testosteron pot restabili dorinta sexuala la femei.

Sunt si cercetatori care avertizeaza ca se stiu prea putine lucruri despre rolul testosteronului la femei, nivelul normal de testosteron la femei nu se cunoaste, iar acesta nu poate fi determinat cu testele facute special pentru barbati.

Exista un studiu care sugereaza ca dorinta sexuala hipoactiva este mai mult psihologica decat fiziologica. Multi psihologi si terapeuti cred ca majoritatea pacientilor care au aceasta problema au relatii dificile si un corp rigid.

Experienta clinica a identificat doi factori ai relatiilor care in timp pot distruge dorinta sexuala: suprimarea de lunga durata a maniei indreptata spre partener sau absenta sau pierderea controlului asupra relatiei.

Si odata ce aceste probleme ameninta dorinta sexuala sanatoasa, lipsa intimitatii poate agrava si mai mult problemele. Fara ajutor specializat aceste problema se poate agrava pana cand relatia in sine este serios afectata.

Lipsa dorintei pentru dorinta

Sus

Desi dorinta sexuala hipoactiva este una dintre cele mai dificila de tratat dintre toate problemele sexuale, ea poate fi tratata cu succes.

Cheia este gasirea unui terapeut calificat care are experienta cu acest tip de problema.

Din pacate, desi dorinta sexuala hipoactiva este cea mai frecventa conditie pe care o vad terapeutii sexuali, foarte multe cazuri sunt netratate. Unele persoane care au lipsa dorintei sexuale sunt prea rusinate pentru a cauta ajutor, in special barbatii.

Altii sunt atat de concentrati pe alte probleme – cum ar fi locul de munca solicitant sau criza familiala, incat pun pe linie moarta problema legata de apetitul sexual scazut.

Iar altii sunt atat de obisnuiti sa aiba o dorinta sexula scazuta, ca nu duc lipsa activitatii sexuale; le lipseste dorinta pentru dorinta.

Aceste persoane prezinta cele mai severe cazuri, cele mai greu de tratat.

Unele persoane care nu cauta tratament gasesc cai sa se adapteze situatiei.

Relatii nu pot supravietuii tensiunii. Mai ales atunci cand persoana cu dorinta sexuala scazuta nu poate fi convinsa ca are o problema pentru care exista tratament.


Medici specialisti Sexologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate