Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cum este afectata fertilitatea, in functie de varsta

Actualizat la data de: 18 Aprilie 2017
Cum este afectata fertilitatea, in functie de varsta

Fie ca ne place sau nu, varsta are cea mai mare influenta asupra fertilitatii, mai ales in cazul femeilor.

O persoana de sex feminin este fertila si poate sa conceapa un copil in mod natural doar pana la menopauza, in timp ce barbatii pot deveni tati chiar si la varste inaintate, insa cu anumite riscuri pentru sanatatea copilului.

Afla cum influenteaza varsta fertilitatea, atat in cazul femeilor, cat si in cel al barbatilor.

Fertilitatea la 20 de ani

O femeie se naste cu aproximativ doua milioane de ovule, insa acestea scad odata cu trecerea timpului. In momentul in care ajunge la pubertate, rezerva de ovule se injumatateste.

Astfel, in jurul varstei de 20 de ani o reprezentanta a sexului frumos mai are cateva sute de mii de ovule.

Dintre acestea, unele prezinta anomalii cromozomiale, iar probabilitatea ca numarul lor sa se inmulteasca devine mai mare odata cu imbatranirea, insa este cursul normal al vietii.

O femeie pana in 25 de ani are 75% sanse sa ramana insarcinata pe parcursul unui an de incercari.

La barbati, pana la aceasta varsta calitatea spermei este una foarte buna, nefiind deloc afectata de factorii externi. Dupa 25 de ani incepe insa sa scada calitatea.

Fertilitatea la 30 de ani

Cele mai multe femei se afla in perioada cea mai buna a fertilitatii intre 25 si 31 de ani. Dupa 31 de ani insa, ovarele incep sa depoziteze mai putine ovule, astfel ca pana la 35 de ani fertilitatea femeii scade cu aproximativ 3 procente pe an.

Dupa ce trece de aceasta varsta, o femeie are sanse de aproximativ 54% sa obtina o sarcina, insa creste si riscul sa nasca un copil afectat de o boala genetica, ca de exemplu sindromul Down.

La barbati incepe sa scada din mobilitatea spermatozoizilor. La varsta de 40 de ani statisticile arata ca doar doua din cinci femei care vor sa ramana insarcinate vor si concepe.

Barbatii care trec de 40 de ani incep sa aiba niveluri mai scazute de testosteron, ceea ce le influenteaza in mod direct libidoul.

Fertilitatea la 41 de ani

Pana la varsta de 41 de ani o femeie are sanse de 44% intr-un an ca sa ramana gravida. Si barbatii au un volum de sperma diminuat, cu pana la 30%.

Un procent de aproximativ 1% dintre femei intra la menopauza inainte de varsta de 40 de ani, de aceea ele nu mai au nicio sansa sa devina mame decat apeland la proceduri de fertilizare in vitro.

De asemenea, pe masura ce o femeie se apropie de menopauza, sansele de a concepe un copil devin si mai scazute, din cauza ca menstruatia devine tot mai neregulata.

Dupa 45 de ani o femeie are sanse foarte mici de a concepe un copil. Jumatate dintre femeile aflate la aceasta varsta devin infertile.

Si calitatea spermei barbatilor devine mai mica, din cauza ca poate fi afectata de aparitia unor boli cronice. Alti factori care pot influenta calitatea spermei sunt fumatul si alcoolul.

Dupa 50 de ani mobilitatea spermatozoizilor scade si mai mult, de aceea sansele de concepere devin si mai mici.

Un alt aspect de care trebuie tinut cont: la un barbat trecut de 40 de ani cresc sansele de a concepe un copil care sa sufere de schizofrenie, autism si de diabet de tip 1.

Peste 80% dintre cuplurile care vor sa aiba un copil vor reusi acest lucru int-un an dupa ce intrerup orice metoda de contraceptie.


Medici specialisti Sexologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate