Apetitul sexual diminuat
Generalitati
SusApetitul sexual diminuat se refera la un nivel scazut al dorintei sexuale. O persoana cu aceasta tulburare nu va initia si nici nu va raspunde adecvat la dorinta de activitate sexuala a partenerului.
Apetitul sexual diminuat poate fi primar (in care persoana nu a simtit niciodata o dorinta sau interes pentru activitatea sexuala), sau secundar (in care persoana a avut o perioada de apetit sexual normal, pe care nu il mai are).
De asemenea, apetitul sexual diminuat poate fi legat de partener (persoana poate fi interesata de alte persoane, dar nu si de propriul partener) sau generala (persoana nu era interes sexual fata de nimeni). Forma extrema este aversiunea sexuala, in care persoanei nu doar ii lipseste dorinta sexuala, dar gaseste ca activitatea sexuala este respingatoare.
Uneori, dorinta sexuala nu este diminuata. Cei doi parteneri au nivele de interes sexual diferite, chiar daca ambele nivele se incadreaza in normalitate.
Exista si persoane care afirma ca partenerul lor prezinta apetit sexual diminuat, cand de fapt ei au o dorinta sexuala exagerata si sunt foarte solicitanti din punct de vedere sexual.
Cuprins articol
Cauze
SusApetitul sexual diminuat este o tulburare sexuala frecventa. Deseori apare cand unul dintre parteneri nu se simte suficient de apropiat de celalalt.
Problemele de comunicare, lipsa afectiunii, lupta pentru putere si conflictele, si a nu fi suficient de mult timp impreuna sunt cei mai frecventi factori. Apetitul sexual diminuat poate apare si la persoanele care au primit o educatie sexuala foarte stricta in copilarie, atitudini negative fata de sex sau experiente sexuale traumatizante (cum ar fi viol, incest sau abuz sexual).
Bolile si unele medicamente pot contribui la aceasta tulburare, in special daca determina oboseala, durere sau stare generala proasta. Uneori pot fi implicate si nivelele scazute ale anumitor hormoni. Conditii psihologice cum ar fi depresia sau stresul excesiv pot duce la scaderea interesului sexual.
Cei mai trecuti cu vederea factori includ insomnia sau lipsa somnului, care determina aparitia oboselii. Apetitul sexual diminuat poate fi asociat si cu alte tulburari sexuale si uneori poate fi cauzat de acestea.
Spre exemplu, o femeie care nu poate avea orgasm sau are dureri in timpul contactului sexual, sau un barbat care are probleme de erectie (impotenta) sau ejaculare intarziata isi pot pierde interesul in activitatea sexuala deoarece ei o asociaza cu esecul sau nu se simt bine in aceste situatii.
Peroanele care au fost victime ale unui abuz sexual in copilarie sau ale unui viol, si cele in a caror casnicie lipseste intimitatea emotionala, sunt in mod special expusi riscului de a avea apetit sexual scazut.
Simptome
SusSimptomul principal este absenta interesului pentru activitatea sexuala.
Investigatii
SusIn majoritatea cazurilor examinarea medicala si testele de laborator nu vor arata cauze somatice.
Totusi, testosteronul este hormonul care determina dorinta sexuala atat la femei cat si la barbati. Nivelul testosteronului poate fi investigat in special la barbatii cu apetit sexual diminuat.
Sangele pentru aceste teste ar trebui recoltat inainte de ora 10 dimineata, cand nivelul hormonului masculin este cel mai ridicat.
Interviurile cu un psihoterapeut specializat pe probleme de sexualitate, cel mai probabil vor duce la descoperirea cauzelor.
Tratament
SusTratamentul trebuie indreptat spre factorii care scad interesul sexual. Deseori pot fi mai multi factori.
Unele cupluri vor avea nevoie de terapie de cuplu sau maritala inainte de a se concentra pe cresterea interesului sexual. Alte cupluri vor avea nevoie sa invete cum sa rezolve conflictele si diferentele in ariile nonsexuale.
Antrenamentul comunicarii ajuta cuplurile sa invete cum sa vorbeasca unul cu altul, sa arate empatie, sa rezolve diferentele cu sensibilitate si respect fata de sentimentele celuilalt, sa invete cum sa-si exprime mania intr-un mod pozitiv, sa-si rezerve timp pentru activitati impreuna, si sa arate afectiune pentru a incuraja dorinta sexuala.
Multe cupluri vor trebui sa se concentreze si pe relatia sexuala. Prin educatie si diverse teme pe care cuplul sa le realizeze impreuna, vor invata sa creasca timpul pe care il aloca activitatii sexuale. Unele cupluri vor trebui sa invete si cum sa-si abordeze partenerul din punct de vedere sexual intr-un mod mai interesant, si cum sa refuze in mod delicat si cu tact o invitatie sexuala.
Trebuie tratate si problemele de impotenta si performanta sexuala care inhiba apetitul sexual. Unii medici recomanda tratarea femeilor cu testosteron oral sau sub forma de crema, deseori combinate cu estrogen, dar nu exista o evidenta clara ca aceste tratamente ar fi de folos.
Complicatii si prognostic
SusTulburarile legate de dorinta sexuala sunt deseori greu de tratat. Se pare ca sunt mai greu de tratat daca apar la barbati.
Complicatii
Cand ambii parteneri au un apetit sexual mai scazut, acest lucru nu devine o problema in relatie. Totusi, apetitul sexual scazut poate si un semn al unor probleme in cuplu.
In alte cazuri, unde exista o relatie excelenta si iubitoare, dorinta sexuala scazuta poate determina ca unul dintre parteneri sa se simta ranit si respins. Acestea pot duce la resentimente si pot face ca cei doi parteneri sa se simta distanti din punct de vedere emotional.
Sexualitatea este ceva care poate face ca relatia sa fie si mai stransa, sau poate duce la ruperea ei. Cand unul dintre parteneri este mai putin interesat de sex decat celalalt, si acest lucru a devenit o sursa de conflict, ar trebui sa solicite ajutor profesionist, inainte ca relatia sa devina si mai tensionata.
Prognostic
SusTulburarile legate de dorinta sexuala sunt deseori greu de tratat. Se pare ca sunt mai greu de tratat daca apar la barbati.
Complicatii
SusCand ambii parteneri au un apetit sexual mai scazut, acest lucru nu devine o problema in relatie. Totusi, apetitul sexual scazut poate si un semn al unor probleme in cuplu.
In alte cazuri, unde exista o relatie excelenta si iubitoare, dorinta sexuala scazuta poate determina ca unul dintre parteneri sa se simta ranit si respins. Acestea pot duce la resentimente si pot face ca cei doi parteneri sa se simta distanti din punct de vedere emotional.
Sexualitatea este ceva care poate face ca relatia sa fie si mai stransa, sau poate duce la ruperea ei. Cand unul dintre parteneri este mai putin interesat de sex decat celalalt, si acest lucru a devenit o sursa de conflict, ar trebui sa solicite ajutor profesionist, inainte ca relatia sa devina si mai tensionata.
Preventie
SusO cala buna de a preveni aceasta tulburare este rezervarea unui timp pentru intimitatea nonsexuala. Cuplurile care isi rezerva timp in fiecare saptamana pentru a sta de vorba sau a iesi in oras singuri, fara copii vor mentine o relatie mai apropiata si este mai probabil sa-si mentina interesul sexual.
De asemenea, cuplurile ar trebui sa separe sexul si afectiunea, astfel incat sa nu le mai fie teama ca manifestarea afectiunii va fi vazuta ca o invitatie la sex.
Citirea unor carti sau urmarea unor cursuri de comunicare in cuplu, pot incuraja sentimentele de apropiere. Pentru unele persoane, citirea unor carti sau vizionarea unor filme romantice poate incuraja dorinta sexuala.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Sexologie
- Dr. Rares Ignat -
- Dr. Roxana Patrascu -
- Dr. Raluca Adriana Muntean -
- Dr. Gabriel Pirvan -
- Dr. Nicolae Calomfirescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
Articole recomandate
- Activitatea sexuala in timpul si dupa sarcina
- 8 motive pentru care oboseala afecteaza viata sexuala
- 8 medicamente si plante care va pot afecta viata sexuala
- 9 afectiuni care pot influenta negativ viata sexuala
- Probleme de dinamica sexuala la adolescenti
- Viata sexuala a cuplului - intre placere si frustrare
- Contraceptie si placere pentru o viata sexuala implinita
- Semnele subtile ale nivelului scazut de testosteron
- Controlul apetitului
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci
- Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii
- Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate