Anxietatea de performanta sexuala
Generalitati
SusFilmele romantice, cartile si versurile cantecelor descriu de obicei viata din dormitor ca fiind un paradis in care placerea este nelimitata si indragostitii ajung in al noualea cer. Deseori realitatea este destul de diferita.
Multe persoane, atat barbati, cat si femei, dar mai ales barbatii, sufera de anxietate de performanta sexuala. Barbatii uneori sunt incapabili, din acest motiv, sa obtina si sa sustina o erectie. Femeile care sunt stresate ca nu vor avea orgasm, nu vor ajunge la un nivel adecvat de lubrifiere vaginala. Atat barbatii, cat si femeile se tem ca nu sunt capabili sa-si satisfaca pe deplin partenerii.
Cuprins articol
Cauzele anxietatii sexuale de performanta
SusMulte tipuri diferite de griji ar putea duce la anxietate de performanta sexuala, inclusiv:
- teama unei persoane ca nu va reusi sa sustina un act sexual care sa-si satisfaca partenerul
- perceptia negativa asupra propriului corp, inclusiv ingrijorarea legata de numarul de kilograme
- probleme in cadrul cuplului
- grijile legate de marimea penisului
- ingrijorarea legata de ejacularea prematura sau de timpul prea lung, necesar pentru a ajunge la orgasm
- ingrijorarea femeilor legata de incapacitatea de a avea orgasm sau ca nu se pot bucura de experienta sexuala.
Aceste anxietati declanseaza un raspuns al corpului numit "lupta sau fugi". Hormonii de stres, cum ar fi epinefrina si noradrenalina sunt eliberati in urma unor reactii care au de fapt rolul de a pregati corpul pentru a se confrunta cu o amenintare. Desigur, partenerul nu reprezinta o amenintare - de aceea raspunsul corpului este contraproductiv in intimitate.
Simptomele de anxietate sexuala de performanta
SusStarea de spirit poate avea un impact major asupra gradului de excitatie al unei persoane. Chiar daca sunteti cu o persoana pe care o gasiti atractiva din punct de vedere sexual, posibil ca problema sa persiste.
La barbati unul dintre efectele hormonilor de stres este contractarea vaselor de sange. Cu cat penisul este irigat cu mai putin sange, cu atat o erectie va fi mai dificil de obtinut. Chiar si barbatii care in mod normal nu au probleme de erectie se pot afla in imposibilitatea de a avea o erectie, atunci cand sufera de anxietate de performanta.
Anxietatea sexuala de performanta nu este diagnosticata la fel de des la femei, dar poate afecta nivelul de excitare al acestora. Anxietatea poate determina lubrifierea vaginala insuficienta pentru un act sexual si poate diminua libidoul. Anxietatea sexuala de performanta poate diminua dorinta de a avea contact sexual.
Anxietatea sexuala de performanta poate declansa un ciclu perpetuu. Ati putea deveni anxiosi, gandindu-va ca nu ati putea performa la nivelul pe care il doriti, fapt ce va determina accentuarea anxietatii sexuale de performanta.
Depasirea anxietatii de performanta sexuala
Sus
1. Comunicati cu partenerul legat de problemele dumneavoastra. Spuneti-i cu ce va confruntati. Analizati impreuna posibilele motive ale anxietatii. Impartasirea temerilor poate reduce anxietatea si ii poate confirma partenerului cat de important este.
2. Incercati sa determinati daca exista o cauza medicala a neplacerii dumneavoastra. Este important daca unul dintre parteneri experimenteaza dureri in timpul actului sexual. Spuneti-i medicului dumneavoastra exact ceea ce se intampla, chiar daca subiectul vi se pare jenant.
3. Concentrati-va asupra bucuriei preludiului. Faceti o intelegere cu partenerul conform careia, scopul actului sexual va fi placerea de a fi intimi si apropiati si nu neaparat penetrarea sau atingerea orgasmului.
4. Descoperiti modalitati prin care sa va oferiti reciproc placere, care nu implica penetrare (mai ales daca problema este legata de obtinerea sau mentinerea unei erectii). Folositi-va mainile pentru stimulare manuala a partenerului, practicati sexul oral, jucati roluri din diverse fantezii sexuale sau vizionati impreuna un film erotic. Cand considerati ca sunteti gata pentru actul sexual, lasati-l sa decurga natural si nu programati ceea ce urmeaza sa se intample.
5. Faceti timp de trei saptamani pauza de orice activitate sexuala. Abstinenta va diminuna presiunea si anxietatea asociate cu peformanta si, va creste dorinta de intimitate.
6. Solicitati consiliere psihologica daca problema nu se amelioreaza cu tehnici de auto-ajutor. Un specialist in anxietate sexuala de performanta poate ajuta cuplul sa depaseasca problemele specifice. Acest lucru poate implica sedinte de psihoterapie, in care trebuie sa exprimati verbal nemultumirile dumneavoastra. In acest mod, partenerii isi vor exprima convingerile si sentimentele, in scopul de a afla modul in care acestea le afecteaza gandirea si intimitatea fizica.
7. Luati in considerare utilizarea de medicamente prescrise de medic pentru probleme legate de obtinerea si mentinerea unei erectii. Medicul poate recomanda astfel de medicamente daca un barbat se confrunta cu probleme de erectie. De asemenea, pot fi indicate anxiolitice pentru amandoi partenerii.
Disfunctia erectila si anxietatea de performanta
SusDisfunctia erectila este o afectiune care se poate dezvolta ca rezultat al anxietatii de performanta. Episoadele izolate in care nu se poate obtine erectia sau cand aceasta se pierde la momentul nepotrivit, sunt frecvent intalnite printre barbati.
Astfel de episoade izolate nu semnifica faptul ca un barbat sufera de disfunctie sexuala. Aceasta poate sa apara ca rezultat al unui stres fizic temporar (oboseala, raceala, consumul unei mese copioase sau de alcool) sau in urma altor probleme, cum ar fi lipsa de intimitate, tensiune, nervozitate legata de un nou partener.
Daca barbatul nu va fi afectat de esec si nu va lua in seama astfel de incidente, poate preveni aparitia anxietatii in experientele viitoare. Temerile legate de performantele sexuale pot amortiza excitatia sexuala si pot fi cauza pierderea erectiei. La un moment dat, acestea pot fi atat de accentuate, incat barbatul va experimenta o incapacitate reala de a obtine si a mentine o erectie. Cel mai imporant lucru care trebuie invatat despre anxietatea de performanta sexuala este ca anxietatea actioneaza impotriva excitatiei sexuale, dar si a functionarii sexuale normale.
Nici femeile nu sunt imune la anxietatea sexuala de performanta. Acestea tind sa fie preocupate de nivelul de experienta sexuala a barbatilor. In plus, se invinovatesc pentru orice neajuns al interactiunii sexuale. Realitatea este ca barbatii se bucura cand se afla in compania unei partenere sexuale si ca vor incerca sa faca, deseori, tot ce e posibil pentru a o satisface.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Sexologie
- Dr. Rares Ignat -
- Dr. Roxana Patrascu -
- Dr. Raluca Adriana Muntean -
- Dr. Gabriel Pirvan -
- Dr. Nicolae Calomfirescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
Articole recomandate
- Ce dezvaluie viata sexuala a unui barbat despre starea sa de sanatate
- Ce spune viata sexuala despre sanatatea unui barbat
- Disfunctii sexuale la barbati
- Disfunctia sexuala la femei
- 10 curiozitati legate de activitatea sexuala
- Cauzele disfunctiilor sexuale
- Ce este anxietatea sociala si cum poate fi depasita?
- Sfaturi pentru imbunatatirea vietii sexuale
- Influenteaza alimentatia activitatea sexuala?