12 ponturi pentru mentinerea unei vieti sexuale sanatoase
Generalitati
SusMentinerea unei vieti sexuale sanatoase isi exercita influenta asupra satisfactiei personale, de cuplu si familiale. Adultii impliniti din punct de vedere intim au relatii mai solide, un psihic echilibrat si un tonus fizic mai bun.
Insa o viata sexuala sanatoasa nu vine de la sine, ci este intretinuta prin eforturi sustinute depuse de ambii parteneri ai unui cuplu. Solutiile de reabilitare a unei relatii intime defectuoase sunt numeroase si accesibile oricui.
Cuprins articol
Efectele unei vieti sexuale nesanatoase
SusO viata sexuala nesanatoasa poate avea repercusiuni importante, inclusiv asupra altor aspecte existentiale, precum profesia sau comportamentul in societate. Asa cum implinirea erotica aduce echilibru, implinire personala, stabilitate si pofta de viata, frustrarea sexuala are efecte negative multiple
- probleme in cuplu (distantare de partener, certuri, infidelitate etc.);
- probleme fiziologice (tulburari hormonale, disfunctii sexuale);
- probleme de natura psihica (stima de sine scazuta, anxietate, depresie, irascibilitate);
- dificultati de relationare cu cei din jur (instalarea unor tulburari de comportament care afecteaza viata sociala);
- izolare;
- nemultumire generala fata de propria existenta.
Masura in care oamenii sunt afectati de disfunctionalitatea propriei vieti sexuale variaza de la un caz la celalalt. Chiar si asa, consecinte negative exista intotdeauna, insa pot fi prevenite prin cateva masuri simple de mentinere a satisfactiei sexuale la cote multumitoare.
Masuri de reanimare a vietii sexuale
SusToate cuplurile isi doresc o viata sexuala incitanta, pasionala si intensa pana la adanci batraneti, insa responsabilitatile zilnice, copiii si celelalte probleme care pot sa apara influenteaza inevitabil apetitul sexual, disponibilitatea erotica si capacitatea de obtinere a placerii sexuale. Psihologii au formulat o serie de recomandari utile pentru reanimarea vietii sexuale, pe cat de simple, pe atat de eficiente.
1. Baia cu spuma. Aceasta activitate, efectuata in cuplu, este relaxanta, incitanta si benefica stimularii dorintei sexuale. Imbina perfect igiena corporala atat de importanta inainte de actul intim, cu jocul imaginatiei si impartasirea de gesturi tandre, care resusciteaza romantismul absent dintr-o relatie.
2. Cutia secreta de sub pat. Ascundeti o cutie personala, plina cu obiecte sexuale preferate, sub pat. O puteti folosi in perioadele de rutina in dormitor, ca pe un plan de rezerva eficient. Puteti pastra in cutia secreta recipientul cu lubrifiant, jucarii sexuale, o lenjerie intima deosebita, o sticla de vin rosu, o esarfa fina sau orice alt accesoriu care va serveste drept stimulent.
3. Gimnastica in doi. Sportul este o cale excelenta de stimulare a apetitului sexual, mai ales daca este efectuat in cuplu. Ambii parteneri isi recapata stima de sine, reusesc sa se concentreze din nou asupra propriului trup si al partenerului, devenind mai dornici de clipe speciale in intimitate.
4. Pozitia copacului din yoga. Aceasta pozitie presupune sa stati in picioare, cu corpul perfect drept si va impreunati palmele ca si cum ati rosti o rugaciune. Lasati toata greutatea corpului pe piciorul drept, apoi ridicati si indoiti genunchiul stang si sprijiniti talpa piciorului pe coapsa piciorului drept. Mentineti pozitia timp de 30 de secunde, apoi repetati miscarea cu celalalt picior. Specialistii sustin ca aceasta pozitie de yoga faciliteaza circulatia sanguina in regiunea genitala, crescand apetitul sexual si intensitatea placerii.
5. Consumul bogat de legume. Acest obicei alimentar nu are efecte benefice doar asupra organismului, ci si asupra vietii sexuale. Fitonutrientii din legume, in special carotenoizii, stimuleaza productia de testosteron, hormon sexual cu rol esential in cresterea libidoului.
6. Comunicarea deschisa. Inhibitiile si lipsa de comunicare cu partenerul sexual sunt doua cauze principale ale insatisfactiei sexuale. Pe de alta parte, discutiile deschise despre placerile mutuale, nevoile si fanteziile personale, sunt baza unei vieti sexuale sanatoase pe termen lung. Orice tip de cenzura in dormitor va conduce cu siguranta la plafonare si frustrari pe plan erotic. Mai mult decat atat, comunicarea care nu are nicio legatura cu sexul este si ea importanta, deoarece inlesneste conexiunea emotionala in cuplu.
7. Pierderea kilogramelor in plus. Supraponderalitatea si obezitatea afecteaza libidoul si randamentul sexual. In cazul barbatilor, eliminarea grasimii de la nivelul abdomenului stimuleaza productia de testosteron si ajuta la alungirea organului sexual masculin cu pana la 2,5 centimetri la fiecare 15 kilograme pierdute, sustin specialistii.
8. Gesturile tandre. Mangaierile, imbratisarile si alte gesturi de tandrete sunt esentiale pentru mentinerea unei vieti sexuale sanatoase, deoarece ajuta la eliberarea hormonilor starii de bine, necesari declansarii dorintei sexuale. Cuplurile care neglijeaza manifestarile de afectivitate au parte, in general, de partide de amor superficiale si nesatisfacatoare.
9. Activitatile incitante. Evadarea din cotidian si efectuarea de activitati care stimuleaza productia de adrenalina sunt o alta cale excelenta de revitalizare a vietii sexuale. Sporturile diverse, dansul sau un hobby special, toate facute in cuplu, isi aduc aportul in apropierea intima dintre parteneri.
10. Rezolvarea disensiunilor in cuplu. Problemele nerezolvate, fie ele fara nicio legatura cu sexul, isi pun amprenta asupra vietii sexuale. Specialistii recomanda solutionarea urgenta a tuturor disensiunilor in cel mai scurt timp, astfel incat momentele intime sa nu aiba de suferit din pricina altor dificultati.
11. Programarea momentelor de intimitate. Fara organizare, sexul poate ajunge sa fie exclus total din programul zilnic al unui cuplu. Din acest motiv, in orice cuplu este bine sa existe o planificare prealabila a interactiunii intime, cu scop orientativ, care sa ajute sexul sa ramana o prioritate.
12. Renuntarea la vicii. Fumatul afecteaza circulatia sanguina catre zona genitala, iar alcoolul poate sa afecteze potenta. Aceste doua vicii influenteaza negativ viata sexuala, de aceea este importanta renuntarea la ele.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Sexologie
- Dr. Rares Ignat -
- Psiholog Roxana Patrascu -
- Dr. Raluca Adriana Muntean -
- Psihoterapeut Gabriel Pirvan -
- Dr. Nicolae Calomfirescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
Articole recomandate
- Artrita reumatoida si viata sexuala
- Alimentatia sanatoasa, sportul si relaxarea imbunatatesc viata sexuala!
- Ce dezvaluie viata sexuala a unui barbat despre starea sa de sanatate
- Diabetul si viata sexuala
- 6 mituri care va pot sabota viata sexuala
- Ce spune viata sexuala despre sanatatea unui barbat
- Sfaturi pentru mentinerea sanatatii sexuale
- Viata sexuala a cuplului - intre placere si frustrare
- Importanta vietii sexuale