Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

10 beneficii surprinzatoare ale sexului

Actualizat la data de: 10 Noiembrie 2009

Generalitati

Sus
10 beneficii surprinzatoare ale sexului

Sexul are efecte benefice care se extind si in afara dormitorului! Specialistii au ajuns la concluzia ca sexul ne influenteaza sanatatea in moduri la care nici nu ne gandim.

Mai mult ca sigur, in timpului sexului ultimul lucru la care va ganditi este stimularea sistemului imunitar sau pierderea in greutate. Si cu toate astea, o partida de sex influenteaza organismul in atat de multe feluri, incat specialistii nu il mai recomanda doar pentru placere, ci chiar din motive medicale! Sexul poate fi un adevarat tratament adjuvant. Si are, poate, cel mai mare avantaj: spre deosebire de medicamente, pacientii au o complianta mult mai ridicata in a respecta un astfel de regim!

Mass media abunda in articole, reportaje cu teme sexuale, si se incearca foarte mult ca sexul sa nu mai fie privit ca un subiect tabu. Cu toate acestea, realitatea stiintifica, conform careia suntem cu totii fiinte cu nevoi sexuale ce trebuie satisfacute, este inca privita cu repulsie, dezgust sau chiar jena de catre un procent ridicat din populatia adulta. De aceea, specialistii spera ca prin accentuarea beneficiilor pe care sexul le are pentru sanatate (atat fizica, dar si psihica), vor reusi sa deschida ochiii si mintea multor persoane care nu vad in sex decat un instinct primitiv ce ar trebui reprimat.

Sexul face bine! Este demonstrat stiintific. Beneficiile nu sunt doar anecdotice sau proverbiale, ci reale. In continuare sunt prezentate cateva din cele mai importante efecte pozitive pe care sexul le are asupra starii de sanatate, lasand la o parte faptul ca orice relatie de cuplu este stimulata printr-o viata sexuala cat mai activa.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Sexul combate stresul
  3. Sexul amelioreaza imunitatea
  4. Sexul arde calorii
  5. Sexul amelioreaza afectiunile cardiace
  6. Sexul stimuleaza autoaprecierea
  7. Sexul ajuta intimitatii
  8. Sexul amelioreaza durerile
  9. Sexul reduce riscul de cancer de prostata
  10. Sexul intareste muschii planseului pelvin
  11. Dupa sex se doarme mai bine
  12. Alte beneficii corelate cu o activitate sexuala regulata
  13. Citeste pe aceeasi tema

Sexul combate stresul

Sus

Unul dintre cele mai importante efecte pozitive ale sexului asupra starii generale este imbunatatirea modului in care organismul raspunde la stres si suprasolicitari. O activitate sexuala regulata poate reduce tensiunea arteriala si stresul la care este supus organismul. Aceste observatii au fost rezultatul unui studiu efectuat de catre cercetatorii britanici, care a inclus 24 de femei si 22 de barbati care au tinut o “evidenta” a activitatii sexuale. Subiectii au fost supusi apoi unor diverse situatii stresante, cum ar fi vorbitul in public sau realizarea de calcule matematice oral, in timp ce le era monitorizata tensiunea arteriala, ca raspuns la stres. S-a constatat ca persoanele care au facut sex mai frecvent au raspuns mai bine in fata stresului comparativ cu cele care nu facusera sex de curand sau care erau chiar intr-o perioada prelungita de abstinenta sexuala. Un alt studiu, realizat de catre aceeasi echipa de cercetatori a demonstrat si ca sexul frecvent poate reduce semnificativ tensiunea arteriala diastolica. Un efect similar, de reducere a tensiunii arteriale, la femei, par a-l avea si imbratisarile oferite de catre partener.

Sexul amelioreaza imunitatea

Sus

O sanatate sexuala buna inseamna o sanatate generala si mai buna, sunt de parere specialistii. Se pare ca sexul de doua sau trei ori pe saptamana poate stimula productia organismului de imunoglobuline A, anticorpi ce pot lupta impotriva particulelor straine daunatoare din mediu, in special a celor care vin in contact cu mucoasele. Astfel, riscul de infectii este mai redus. Specialistii au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au comparat mostre din saliva a 112 studenti de la o universitate americana. Fiecare subiect a declarat si frecventa sexuala saptamanala si apoi au fost testate nivelurile de Ig A, acesta gasindu-se in numeroase secretii ale organismului. Nivelurile au fost semnificativ mai crescute in grupul subiectilor cu activitate sexuala frecventa (de 2 ori pe saptamana), comparativ cu nivelurile subiectilor din celelalte trei grupuri analizate: abstinenti, cu activitate sexuala moderata (mai putin de o data pe saptamana), cu activitate sexuala foarte frecventa (de minim 3 ori pe saptamana).

Sexul arde calorii

Sus

30 de minute de sex ard peste 120 de calorii (4 calorii per minut), deci cu cat mai mult, cu atat mai bine, nu doar din punct de vedere erotic. Poate ca nu pare mult la inceput, dar prin “exercitii” constante, se poate ajunge usor la peste 5000 de calorii pierdute (in aproximativ 42 de jumatati de ora puse cap la cap, ca sa nu spunem 21 de ore de sex). Iar la 3750 de calorii, deja putem vorbi de aproape un kilogram pierdut. In final, rezultatele se vad, nu? Specialistii considera sexul si un mod perfect de a face exercitii fizice regulate, deoarece o partida cat mai buna cere concentrare si multa activitate, din partea ambilor parteneri.

Pe langa faptul ca stimuleaza arderea caloriilor, sexul poate fi util si in promovarea unei imagini cat mai bune despre corpul fiecaruia. Tuturor ne place sa stim ca avem un corp frumos, iar nuditatea sexuala poate stimula semnificativ aceasta parere. In plus, deoarece sexul implica si descoperirea corpului in fata celuilalt, suntem impulsionati sa ne mentinem aspectul si silueta cat mai frumoasa, si, din dorinta de a arata cat mai bine, vom fi si mai atenti cu exercitiile fizice de intretinere, pe care le vom face cu alta motivatie, dar si cu dieta zilnica echilibrata.

Sexul amelioreaza afectiunile cardiace

Sus

Persoanele varstnice isi fac adesea griji ca sexul stimuleaza prea mult cordul si ca exista riscul ca in timpul unei partide prelungite de sex sa apara un infarct miocardic sau chiar un accident vascular cerebral. Specialistii sunt insa de alta parere. Un studiu recent publicat a demonstrat ca riscul de infarct nu este mai crescut in cazul persoanelor varstnice care fac sex, comparativ cu cei care nu fac sex. Studiul a urmarit 914 barbati pe o perioada de 20 ani. In plus, sexul de minim 2 ori pe saptamana reduce semnificativ riscul de aparitie al infarctelor miocardice fatale. Sexul rar, la o luna, nu schimba prognosticul si nu are un efect protector impotriva infractului miocardic fatal.

Sexul amelioreaza foarte mult si circulatia, mai ales cea cerebrala. Combinatia dintre un debit cardiac crescut si o imbunatatire a perfuziei cerebrale se traduce fizic printr-o capacitate crescuta de efort si o ameliorare a activitatilor, in general (in dormitor, cat si in afara lui). Performanta generala este imbunatatita deoarece stimuland circulatia este stimulat de fapt si aportul de oxigen la tesuturi, dar si eliminarea produsilor de metabolism, care pot altera, prin acumularea lor, functionarea organismului.

Sexul stimuleaza autoaprecierea

Sus

Stimularea autoaprecierii este unul din cele mai frecvente motive pentru care oamenii fac sex. Acest lucru a reiesit dintr-un sondaj efectuat de catre specialistii americani, care a cuprins in final aproximativ 240 de motive pentru care sexul este atat de popular. Cei care au raspuns, au declarat ca fac sex ca sa se simta mai bine cu ei insisi. Fie ca sentimentul de autoapreciere exista si el este stimulat printr-o activitate sexuala intensa, fie ca tocmai sexul creeaza acest sentiment, constatarea nu face decat sa bucure specialistii. Performanta sexuala este cea care imbunatateste modul in care unii oameni se percep, dar, este si ea, la randul ei, foarte mult influentata de perceptia fiecaruia despre el, despre corpul sau, despre modul in care este capabil sa isi satisfaca partenerul.

Sexul ajuta intimitatii

Sus

Sexul determina, prin orgasm, eliberarea de hormoni particulari, numiti chiar “hormonii iubirii”, anume oxitocina. Oxitocina este cea care ne face sa fim mai dragastosi, sa simtim o mai mare nevoie de apropiere, sa apartinem unul altuia. Specialistii au evaluat 59 de femei aflate la premenopauza si au investigat modul in care nivelul oxitocinei creste in raport cu activitatea fizica, cu imbratisarile si momentele de tandrete cu sotii sau partenerii acestora si au descoperit ca nivelul oxitocinei este cu atat mai crescut cu cat astfel de episoade sunt mai frecvente. Se pare ca nivelurile crescute de oxitocina stimuleaza si “generozitatea” sentimentala, deci, cand ne simtim mai iubitori, oxitocina trebuie “incriminata”.

Oxitocina nu este singurul hormon al carui nivel este crescut ca urmare a unei activitati sexuale regulate. Testosteronul si estrogenii sunt si ei crescuti semnificativ dupa fiecare partida de sex. Testosteronul nu este un hormon care poate influenta doar libidoul si performanta sexuala ci influenteaza benefic si sanatatea oaselor, a muschilor si promoveaza o buna activitate cardiaca. In cazul femeilor, sexul amelioreaza, prin stimularea productiei de estrogeni, sanatatea inimii.

Sexul amelioreaza durerile

Sus

Acest efect este rezultat ca urmare a cresterii nivelului oxitocinei si al endorfinelor. Cu cat acestea sunt mai crescute, cu atat analgezia este si ea mai intensa. Foarte multe persoane au observat o ameliorare a simptomelor dureroase dupa sex. Fie ca este vorba de cefalee, de artrita sau de dureri asociate menstruatiei, toate par a raspunde foarte bine la sex. Oxitocina pare a fi leacul pentru ameliorarea acestora.
Specialistii au efectuat un studiu in care au fost inclusi 48 de voluntari care au fost rugati sa inhaleze vapori cu oxitocina. Dupa inhalare, le-a fost aplicat un stimul dureros la nivelul degetelor, si s-a observat ca stimulul a trebuit sa fie de doua ori mai intens decat la un subiect care nu a inhalat vapori cu oxitocina, pentru a determina o senzatie analgezica similara.

Sexul reduce riscul de cancer de prostata

Sus

Ejacularile frecvente, in special la barbatii trecuti de 20 de ani, pot reduce semnificativ riscul de aparitie a cancerului de prostata mai tarziu, in timpul vietii adulte. Specialistii au urmarit grupuri de barbati diagnosticati cu cancer prostatic, dar si grupuri care nu au avut aceasta afectiune si care s-au incadrat in diverse grupe de varsta (30, 40, 50 de ani) si au observat ca riscul nu este modificat de numarul partenerilor sexuali avuti in trecut. Descoperirea care i-a uimit a fost alta: barbatii cu ejaculari frecvente (mai mult de 5 in cursul unei saptamani) in timpul varstei de 20 de ani (intre 20-30 de ani) au un risc de aparitie a cancerului prostatic redus cu pana la o treime comparativ cu barbatii cu mai putine ejaculari in tinerete.
Aceste date sunt sustinute si de un alt studiu, care a demonstrat ca mai mult de 21 de ejaculari in cursul unei luni calendaristice pot fi corelate cu un risc scazut de cancer prostatic la barbatii in varsta, comparativ cu cei cu mai putine ejaculari (4-7) in cursul unei luni.

Sexul intareste muschii planseului pelvin

Sus

Femeile pot avea mai multe beneficii in urma sexului, mai ales daca se si implica putin. Efectuarea catorva exercitii de intarire a muschilor poate avea un dublu avantaj: stimuleaza senzatia penetrarii, dar poate sa protejeze impotriva aparitiei pierderilor involuntare de urina, sau incontinentei urinare, cum este denumita de catre specialisti. Aceasta este mai rar o problema pentru femeile tinere, nulipare (care nu au avut o sarcina), insa poate fi foarte deranjanta o data cu inaintarea in varsta, in special dupa nasterea primului copil. Incontinenta poate reduce semnificativ calitatea vietii pacientei si ii poate crea numeroase disconforturi, atat fizice cat si psihice.

Exercitiile de intarire a planseului pelvin, numite exercitii Kegel, sunt recomandate atat de ginecologi, cat si de sexologi. Iar cel mai placut moment, pentru a imbia atat placerea cat si utilitatea lor, este actul sexual. Se recomanda realizarea mai multor exercitii, prin contractia voluntara a musculaturii, similar metodei de evitare a mictiunii. Dupa o astfel de contractie, musculatura se poate relaxa. Senzatia pentru partener este intensa, iar femeia poate controla astfel mult mai bine penetrarea.

Dupa sex se doarme mai bine

Sus

Si acest efect este tot urmare directa a stimularii eliberarii oxitocinei ca urmare a stimularii sexuale si a orgasmului. Oxitocina poate induce somnul si ii poate creste foarte mult calitatea. Ulterior, cu cat organismul este mai odihnit, cu atat poate face mai bine solicitarilor din cursul zilei. Performantele sunt ameliorate, capacitatea de atentie este imbunatatita, iar randamentul general al individului sunt crescute, ca urmare a unui somn bun. In plus, se pare ca un organism odihnit nu se confrunta atat de frecvent cu afectiuni precum hipertensiunea arteriala sau supraponderabilitatea. Inducerea somnului prin eliberarea de oxitocina care apare in urma orgasmului explica deci, de ce o persoana cu un incredibil chef de sex este atat de activa un timp, pentru ca imediat apoi sa doarma dusa.

Alte beneficii corelate cu o activitate sexuala regulata

Sus

Specialistii sunt de parere ca motivele pentru care sexul trebuie incurajat si recomandat sunt, poate, la fel de numeroase ca si motivele pentru care oamenii se bucura atat de mult de sex. Cele amintite pana acum sunt doar cateva dintr-o lista lunga, specialistii considerand ca avantajele sexului pentru sanatate ar trebui sa ne faca sa fim mai deschisi si mai lipsiti de prejudecati cand vine vorba de acest subiect.

Se pare ca sexul ne face mai frumosi si mai tineri. Specialistii apreciaza ca sexul regulat (de aproximativ 4 ori sau chiar mai mult, pe saptamana) ne poate intineri chiar si cu 10 ani. Expertii au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au efectuat un studiu, alaturi de consultanti in frumusete. Consultantii au trebuit sa aprecieze varsta unor femei incluse in studiu. Cele care au fost declarate cu 12 ani mai tinere decat erau de fapt, erau cele care faceau si cel mai mult sex. Explicatia a fost ca nivelul crescut al estrogenilor eliberati in cadrul actului sexual este cel care a promovat acest aspect tanar. Sexul regulat poate stimula la randul lui reglarea menstruatiilor. Femeile care fac sex saptamanal au un ciclu menstrual mult mai regulat comparativ cu femeile abstinente sau care fac sex sporadic. Se pare ca in acest caz intimitatea si hormonii secretati in cadrul acesteia sunt cei importanti, sexul vaginal si penetratia fiind pe plan secund.

Specialistii au demonstrat ca un minin de 2 orgasme pe saptamana poate creste semnificativ speranta de viata. La fiecare stimulare sexuala si orgasm se elibereaza dehidroepiandrosteron, (DHEA), un hormon care stimuleaza imunitatea, refacerea tesuturilor, imbunatateste cognitia, mentine sanatatea pielii si chiar poate functiona ca un antidepresiv.

Chiar si migrena, vechea scuza, clasica, de evitare a sexului, pe care foarte multe femei o folosesc, pare a avea leac tot in sex…Migrenele sunt poate cea mai des mentionata scuza pentru a trece peste sex. Specialistii au demitizat insa gravitatea ei! Eliberarea de endorfine si corticosteroizi din timpul actului sexual este cel mai bun remediu pentru o durere de cap pasagera!


Medici specialisti Sexologie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate