O noua speranta pentru pacientii cu scleroza multipla
Stire medicala
Roche a anuntat recent rezultatele spectaculoase ale unui studiu clinic cu un nou medicament destinat tratamentului sclerozei multiple recurent-remisiva (SMRR), cea mai comuna forma a sclerozei multiple. Utilizarea acestui nou medicament a dus la o reducere inalt semnificativa a activitatii bolii, masurata prin reducerea leziunilor cerebrale si a ratei de recadere. Pacientii cu scleroza multipla recurent - remisiva inregistreaza recaderi si leziuni nervoase care le pot afecta semnificativ calitatea vietii.
Reducerea numarului total de leziuni cerebrale detectate, observate prin tehnici imagistice de rezonanta magnetica (IRM) a fost semnificativa - de peste 89% in cazul folosirii noii molecule, comparativ cu placebo.
"Aceste rezultate de eficacitate a produsului sunt printre cele mai remarcabile demonstrate intr- un studiu clinic de faza II pentru scleroza multipla recurent-remisiva, si arata ca acest nou medicament poate avea potential in a oferi beneficii pacientilor cu aceasta boala", a declarat Prof. Ludwig Kappos, principalul investigator al studiului, de la Sectia de Neurologie a Spitalului Universitar din Basel, Elvetia.
Noua molecula dezvoltata de cercetatorii de la Roche pentru tratamentul sclerozei multiple recurent-remisiva (SMRR) este un anticorp monoclonal umanizat in faza experimentala, conceput pentru a tinti selectiv anumite celule despre care se crede ca joaca un rol critic in scleroza multipla, interactionand apoi cu sistemul imunitar al pacientului pentru a elimina aceste celule.
Despre scleroza multipla
Scleroza multipla (SM) este o boala autoimuna ce afecteaza sistemul nervos central (SNC) si este una dintre principalele cauze de invaliditate neurologica la adultii tineri. Sistemul imunitar ataca in mod incorect tesutul nervos sanatos al SNC, fapt care afecteaza transferul de mesaje de la SNC catre restul corpului.
Simptomele sunt imprevizibile si variaza de la pacient la pacient, printre cele foarte frecvente amintite in literatura de specialitate fiind furnicaturi, amorteala, durere, vorbire neclara,vedere neclara sau dubla. Unii pacienti pot prezenta slabiciune musculara, echilibru sau coordonare precara si tremuraturi, precum si senzatii modificate, probleme de memorie si de concentrare. In cazul sclerozei multiple severe, pacientii au simptome permanente, printre acestea fiind paralizia partiala sau completa si dificultati de vedere, vorbire si memorie.
Conform estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ 1,3 milioane de oameni din intreaga lume au fost diagnosticati cu scleroza multipla. Majoritatea acestora prezinta primele simptome de la varste cuprinse intre 20 si 40 de ani. Scleroza multipla recurent-remisiva (SMRR) este cea mai comuna forma de scleroza multipla, intalnindu-se in aproximativ 85% din cazuri. SMRR este caracterizata de exacerbari acute cu recuperare integrala sau partiala intre atacuri.
Articole recomandate
- 11 factori care determina probleme de erectie
- Ce dezvaluie viata sexuala a unui barbat despre starea sa de sanatate
- Cauzele amortelilor de la nivelul bratelor
- Investigatii ale functiei pulmonare
- Terapia ocupationala in cazul copiilor
- Senzatia de ameteala: cauze
- Simptomele leziunilor cerebrale
- Dieta in functie de grupa sanguina
- Dieta de 4 zile
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?