Tulburarea bipolara
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila
Generalitati
SusPersoanele care au schimbari extreme de dispozitie, de la depresii severe pana la episoade maniace, ar putea suferi o tulburare bipolara.
In cursul episoadelor maniace, persoanele care sufera de tulburarea bipolara au o dispozitie euforica, sunt hiperactivi si agitati.
Adesea, acestia cheltuiesc sume mari de bani, ceea ce duce la aparitia problemelor financiare severe. In cursul episoadelor depresive, persoanele care sufera de aceasta tulburare sunt tristi, se simt fara speranta, vinovati si/sau fara valoare si au un nivel scazut de energie.
Tulburarea bipolara este o boala care afecteaza si apropiatii bolnavilor.
Cuprins articol
Diagnostic
SusEpisoadele de manie si depresie se repeta pe tot parcursul vietii pacientilor diagnosticati cu tulburare bipolara. Totusi, marea majoritate a pacientilor nu prezinta niciun fel de simptome intre episoadele maniace sau depresive.
Numai o treime dintre pacientii diagnosticati cu tulburare bipolara prezinta cateva simptome (neexplicate inca) intre episoadele de manie si/sau depresie.
Tulburarea bipolara de tipul I
Tulburarea bipolara de tipul I este forma "clasica" a acestei afectiuni, in care pacientii au episoade de manie si depresie periodic.
Tulburarea bipolara de tipul II
Reprezinta forma in care bolnavii nu dezvolta manie severa, dar trec prin episoade mai blande de hipomanie, care alterneaza cu depresie.
Tulburarea bipolara ciclica rapida
Se poate vorbi despre tulburare bipolara ciclica rapida cand pacientii manifesta un numar mai mare de 4 episoade maniace sau depresive.
Cand este vorba de perspectivele pe termen lung legate de pacientii cu tulburare bipolara, este foarte important de subliniat evolutia bolii cu si fara tratament.
Fara un tratament adecvat, boala tine sa se agraveze in timp, episoadele maniacale si depresive devin din ce in ce mai severe si frecvente.
Pe de alta parte, cand este urmat un tratament adecvat, pacientii cu tulburari bipolare pot avea o viata normala si productiva. In mare parte, terapia va ajuta la reducerea frecventei si severitatii episoadelor maniace si/sau depresive, pentru ca pacientii sa se poate bucura de viata.
Simptome
SusSimptomele variaza de la persoana la persoana. Unii oameni pot avea schimbari clare ale dispozitiei, cu simptome de manie si depresie, cu perioade stabile intre ele, iar altii petrec luni sau ani intr-o anumita stare, urmata treptat de alta.
De asemenea, episoadele depresive si maniacale pot sa apara si in acelasi timp. Persoana in cauza poate avea o stare negativa, din cauza depresiei, dar se poate simti, de asemenea, nelinistita si agitata.
Intr-un episod maniacal, simptomele sunt reprezentate de:
- pierderea atentiei si a capacitatii de concentrare;
- lipsa de la locul de munca si de la scoala;
- performante scazute la scoala sau la locul de munca;
- gandire depreciata;
- sentimente de putere, in care persoanele afectate considera ca pot face orice;
- agresivitate;
- comportamente riscante;
- euforie;
- incredere crescuta in propria persoana si stima de sine exacerbata;
- vorbire excesiva si rapida, cu discursuri in care se sare frecvent de la un subiect la altul;
- idei bizare si ganduri care vin si pleaca foarte rapid;
- cresterea libidoului;
- abuz de droguri sau alcool;
- cheltuieli excesive.
Simptomele episoadelor depresive includ:
- sentimente de negativitate, disperare si tristete extrema;
- pierderea sperantei;
- tulburari de somn;
- anxietate;
- durere sau diferite probleme fizice care nu raspund la tratament;
- sentimente de vina cu privire la orice merge rau sau pare gresit;
- tulburari de alimentatie;
- scadere sau crestere in greutate;
- oboseala extrema, apatie;
- pierderea interesului pentru activitati anterior placute;
- tulburari de memorie;
- iritatie, declansata eventual de zgomote, mirosuri, atingeri, care ar fi de obicei tolerate sau ignorate;
- incapacitate de a mai face fata sarcinilor zilnice;
- scaderea performantei;
- in cazuri grave, ganduri suicidare sau chiar sinucidere.
Psihoza poate sa apara atat in episoadele maniacale, cat si in cele depresive. Persoana in cauza poate fi incapabila sa faca diferenta dintre fantezie si realitate.
De asemenea, in timpul starii maniacale, persoanele afectate pot considera ca sunt faimoase, ca au conexiuni sociale cu persoane de inalta clasa sau ca detin puteri speciale.
In timpul episoadelor depresive, persoanele cu tulburare bipolara pot considera ca au savarsit o crima sau ca sunt ruinate.
Simptomele psihozei pot include diferite credinte false, dar puternic resimtite, inclusiv halucinatii vizuale sau auditive.
Copiii si adolescentii cu tulburare bipolara au mai multe sanse de a dezvolta modificari rapide ale starii de dispozitie, izbucniri de agresiune, furie exagerata sau comportament nesabuit.
In ciuda simptomatologiei diverse si complexe, cu tratament adecvat perspectiva este foarte buna.
Cauze si factori de risc
SusCauza exacta a tulburarilor bipolare nu este cunoscuta, dar pot fi implicati mai multi factori, precum:
• diferentele biologice – persoanele cu tulburare bipolara par sa aiba anumite modificari fizice in creier. Semnificatia acestor modificari este inca incerta, dar poate contribui, in cele din urma, la identificarea cauzelor;
• genetica – afectiunea este mai frecventa la persoanele care au o ruda de gradul intai cu aceeasi boala. Cercetatorii incearca sa gaseasca genele implicate;
• factorii de mediu – stresul extrem sau experientele traumatice pot fi incriminate pentru aparitia tulburarii bipolare;
• dereglarile hormonale – dezechilibrele hormonale pot reprezenta un factor declansator al tulburarilor bipolare;
• abuzul de droguri sau alcool.
Cercetatorii au sugerat ca unii oameni pot avea predispozitie genetica pentru tulburarea bipolara, dar sa nu aiba simptome vizibile pana cand un factor de mediu nu le declanseaza.
Tratament
SusRolul medicatiei si al tratamentului psihosocial
Este important ca tulburarile bipolare sa fie tratate cat mai curand si sub supraveghere medicala. Majoritatea celor care sufera de tulburari bipolare pot realiza o stabilizare a schimbarilor de dispozitie si a simptomelor asociate cu acestea, urmand un tratament adecvat.
Tulburarile bipolare sunt afectiuni recurente in care este necesara terapia pe termen lung. Pentru a controla boala pe termen lung, o combinatie intre medicatie si un tratament psihosocial reprezinta cea mai buna schema de tratament.
Medicatia
Medicamentele cunoscute sub denumirea de "stabilizatori de dispozitie" sunt de obicei prescrise pentru a stabiliza schimbarile de dispozitie ale pacientilor cu tulburari bipolare.
Administrarea lor se face pe perioade indelungate (ani de zile). Tratamentul medicamentos poate fi asociat pe termen scurt si cu alte tipuri de terapii, pentru a trata episoadele de depresie sau manie, care apar in ciuda tratamentului contra schimbarilor de dispozitie.
Medicatia antipsihotica atipica este folosita, de asemenea, in tratamentul tulburarilor bipolare. Aceste produse au o valoare aparte in tratamentul episoadelor maniace si ajuta la diminuarea simptomelor psihotice.
Litiul
Litiul este folosit de foarte multa vreme ca tratament de prima alegere pentru controlul maniei si pentru a preveni atat episoadele maniacale, cat si cele depresive.
Anticonvulsivantele au rolul de stabilizatoare de dispozitie, in mod particular la pacientii care nu raspund bine la tratament. Cateodata acestea sunt administrate in combinatie cu litiul sau ca alternativa a acestuia.
Benzodiazepinele cu putere mare faciliteaza un somn linistit pacientilor care sufera de insomnii. Totusi, deoarece aceste medicamente pot creea dependenta trebuie administrate doar cu acordul medicului specialist si pe o perioada cat mai scurta de timp.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie
- Dr. Rares Ignat -
- Dr. Bogdan Eduard Patrichi - Spitalul clinic de psihiatrie prof. dr. OBREGIA
- Dr. Nicolae Marcu -
- Dr. Mihaela Anca Dragan -
- Dr. Anca Marilena Leontescu -
Articole recomandate
- Tulburarea bipolara
- Tulburarea bipolara - cum recunosti aceasta afectiune?
- Tulburarea bipolara este ereditara?
- Diferenta dintre tulburarea bipolara de tip I si cea de tip II
- Psihoza din tulburarea bipolara
- Tulburarea bipolara poate sa afecteze relatiile?
- Ce influenta au genele in tulburarea bipolara?
- Ce trebuie sa stiti despre tulburarea bipolara
- Mioclonia nocturna (tulburarea de miscare periodica a membrelor)