Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Tulburarea bipolara – semne, provocari, atitudine

Actualizat la data de: 03 Septembrie 2018
Consultant medical:

Andreea Neacsu
Psiholog

Generalitati

Sus
Tulburarea bipolara – semne, provocari, atitudine

Tulburarea bipolara este o boala mentala marcata de schimbari extreme de la o stare maniacala la una depresiva. Tulburarea bipolara mai este numita si maniaco-depresiva.

O persoana cu o astfel de tulburare se va simti agitata, impulsiva, euforica si plina de energie. Se poate antrena in comportamente riscante sau nesanatoase. Episoadele depresive pot aduce tristete profunda si sentiment de inutilitate.

Depresia cauzeaza pierdere de energie si de interes in activitatile care ii aduceau bucurie. Faza poate include perioade de somn scurt sau de somn prelungit. De asemenea, gandurile suicidale sau chiar incercarile pot veni impreuna cu depresia.

Uneori, schimbarile in starea de spirit pot fi severe. Alte dati, persoana poate experimenta o stare de spirit normala intre episoadele de depresie si de manie. Oamenii cu tulburare bipolara au deseori probleme in ceea ce priveste gestionarea activitatilor de zi cu zi.

Ei pot avea rezultate nesatisfacatoare la scoala si la serviciu. Totodata, pot avea probleme in mentinerea relatiilor personale.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Tipurile de tulburare bipolara
  3. Diagnosticarea tulburarii bipolare
  4. Citeste pe aceeasi tema

Tipurile de tulburare bipolara

Sus

Tipul I – persoanele cu tipul I vor avea cel putin un episod maniacal si mai multe episoade majore de depresie. Acesta este la fel de intalnit atat la barbati, cat si la femei. Primul episod la barbati este de obicei cel maniacal, iar la femei, cel depresiv.

Tipul II – persoanele cu tulburare bipolara de tipul II experimenteaza depresie majora. Dar in locul maniei, ele au episoade de hipomanie, adica manifesta energie mare, impulsivitate si agitatie extrema. Oricum, starea de spirit nu este la fel de grava ca mania desavarsita, iar acesti pacienti nu manifesta halucinatii sau iluzii in timpul episodului hipomaniacal.

Acest tip de tulburare este mai prezent la femei. La barbati, numarul episoadelor hipomaniacale egaleaza sau depaseste pe cel al depresiilor. La femei, depresia tinde sa fie dominanta.

Tulburarea ciclotimica – aceasta este o forma usoara de tulburare bipolara, cu stari mai putin severe si episoade care se schimba de la hipomanie la depresie usoara.

Tulburare bipolara cu ciclare rapida – acest tip de tulburare bipolara cauzeaza rapid schimbari in starea de spirit. Uneori, un pacient poate avea 4 sau mai multe episoade de depresie majora, manie, hipomanie sau simptome amestecate in timpul unui an. Unii oameni experimenteaza mai mult de un episod intr-o saptamana sau chiar intr-o zi.

Ciclarea rapida pare sa fie mai intalnita la persoanele care au avut primul episod de acest fel la o varsta frageda. Acest tip afecteaza mai multe femei decat barbati.

Semne ale tulburarii bipolare depresive

-Sentiment de tristete sau de lipsa de speranta pentru lungi perioade de timp;
-Departare de familie si prieteni si/sau lipsa de interes pentru activitatile in care se implica inainte cu placere;
-Pierdere sau crestere semnificativa a apetitului;
-Oboseala severa sau lipsa de energie;
-Vorbire lenta;
-Probleme cu memoria, concentrarea si luarea deciziilor;
-Ganduri sau incercari de suicid sau preocupari legate de moarte.

Semne ale tulburarii bipolare maniacale

-Sentiment extrem de fericire sau de euforie pentru perioade mari de timp;
-Sentiment de agitatie;
-Vorbire foarte rapida;
-Insomnie extrema sau impulsivitate;
-Judecati deteriorate;
-Incredere ireala in abilitatile sau puterile sale;
-Manifestarea de comportamente riscante.

Semne ciudate ale tulburarii bipolare maniacale

-Cheltuielile nechibzuite: daca un prieten isi cheltuieste odata tot salariul pe cumparaturi pe care de obicei nu le face, aveti grija. O persoana cu o faza maniacala este predispusa sa riste mult, cum ar fi sa cheltuiasca mult pana poate ajunge la datorii foarte mari.

-Apetit sexual extrem: daca brusc o persoana se gandeste sau vorbeste numai despre sex, sau are intalniri sexuale pe care alta data nu le-ar fi avut (cum ar fi cu o persoana pe care de abia a cunoscut-o) sunt simptome ale hipersexualitatii, un alt indiciu al maniei.

-Abuzul de alcool sau de droguri: acestea merg de obicei mana in mana cu episoadele maniacale. Cel putin 60% dintre persoanele cu tulburare bipolara au abuzat cel putin o data in viata lor de alcool sau de droguri. Sedativele, ca si alcoolul sau medicamentele pentru durere, pot duce persoana de la manie spre depresie, in timp ce stimulentele precum cocaina au exact efectul opus.

-Nu are nevoie de somn: nevoia extrem de mica de a dormi este un alt semn ca o persoana poate avea un episod maniacal datorita energiei debordante.

Diagnosticarea tulburarii bipolare

Sus

Tulburarea bipolara poate fi dificil de diagnosticat. Daca persoana respectiva nu are un episod maniacal sever (deoarece semnele sunt graitoare in cazul episodului maniacal), simptomele pot fi greu de identificat.

Oamenii cu hipomanie se pot simti mai energici decat de obicei, mai increzatori si plini de idei si pot dormi mult mai putin. Aceste persoane sunt mai predispuse sa caute ajutor daca sufera de depresie, insa atunci medicul, de obicei, nu observa si partea de manie.

Atunci cand medicii suspecteaza tulburarea bipolara, ei pot folosi cateva abordari pentru a stabili diagnosticul:

-Examen medical pentru a vedea daca exista si alte conditii medicale ce pot cauza simptomele, cum ar fi boli ale tiroidei;
-Evaluarea sanatatii mintale, ce poate include un chestionar si un interviu cu membrii familiei;
-Un jurnal cu diagrame care sa aiba in evidenta momentele de somn si starea de spirit zilnica.

Poate fi dificil sa va adresati unui medic daca sunteti ingrijorat ca un prieten sau un apropiat are o tulburare bipolara. Cereti ajutorul altor prieteni sau al membrilor familiei. Oamenii cu tulburare bipolara tind sa isi nege problemele, mai ales episoadele maniacale.

In cadrul tulburarii bipolare, oscilatiile intre manie si depresie pot crea probleme majore in viata. Este importanta colaborarea cu un psihatru sau cu un terapeut pentru a face strategii potrivite ca persoanele cu problema respectiva sa faca fata.

Exista cateva provocari/greutati majore in cazul tulburarii bipolare:

1. Diagnosticarea bolii – una dintre cele mai mari provocari ale tulburarii bipolare este recunoasterea depresiei si a maniei. Un doctor care observa doar depresia, pentru inceput, poate descrie doar antidepresive si sa dea un diagnostic gresit, acela de depresie. Daca o persoana observa in starea sa episoade alternative de euforie si de depresie ar trebui sa se asigure ca medicul intelege ca exista cele doua stari impreuna pentru a oferi un tratament care sa acopere intregul spectru al simptomelor.

2. Abordarea dependentei – adictia este un alt obstacol major pentru oamenii cu tulburare bipolara. Un studiu publicat de o revista de psihiatrie din America sugereaza ca mai mult de 47% dintre persoanele cu tulburare bipolara au probleme cu consumul de substante ca alcoolul si drogurile si aceste boli sunt dificil sa fie tratate impreuna.

Expertii nu inteleg pe depin legatura dintre tulburarea bipolara si dependenta, dar drogurile si alcoolul nu sunt o strategie buna de a face fata. Daca persoana cu probleme are si o dependenta, ar trebui sa fie sincera si sa ii spuna medicului si sa ii ceara ajutorul pentru ca dependenta sa fie gestionata ca o parte din planul pentru tratamentul tulburarii bipolare. Exista metode mai bune de a trata depresia, dificultatile de somn si alte probleme asociate cu tulburarea bipolara decat de a apela la modalitati nesanatoase.

3. Gasirea medicatiei potrivite – exista peste 15 medicamente diferite pentru gestionarea tulburarii bipolare. Cea mai buna metoda este ca pacientii sa isi pastreze un jurnal zilnic in care sa inregistreze nu doar raspunsul emotional in urma tratamentului, dar si alte simptome cum ar fi enxietatea, somnul, schimbarile hormonale si evenimentele semnificative petrecute. Este recomandat ca pacientii sa arate acest jurmal medicului la fiecare consult, impreuna cu intrebarile pe care le au.

Aceasta va permite o discutie deschisa asupra problemelor legate de efectele secundare sau de rolul stresului, alimentatiei sau exercitiilor fizice in tulburarea bipolara. Ar trebui urmat planul de tratament si luarea medicamentelor. Un stil de viata sanatos, o alimentatie sanatoasa si mult somn vor ajuta din plin.

4. Gestionarea relatiilor – tulburarea bipolara poate presupune incordarea relatiilor, pana si a celor mai apropiate, deci e important ca pacientii sa imbunatateasca relatiile cu oameni carora le pasa si care sunt atenti. Aceasta presupune sa inteleaga ca prietenii, familia si cei iubiti sunt si ei afectati de boala persoanei in cauza.

Este de la sine inteles ca o viata emotionala sanatoasa presupune a avea sisteme si relatii sigure si stabile social. Ar trebui ca pacientii sa includa si acest aspect in planul de tratament. Se recomanda familiilor terapie. La fel cum exista grupurile educationale pentru indivizii cu tulburare bipolara, exista si pentru familiile lor, pentru ca membrii familei joaca un rol foarte important.

Ajutand persoana cu tulburare bipolara sa isi ia medicamentele, participand la tratament sau pastrand o organizare a zilei este o modalitate buna de a se face util si pentru a imbunatati relatia cu cel afectat.

5. Construirea unui grup de sprijin – simtind ca nimeni nu o intelege sau nu ii intelege problema, o persoana cu tulburare bipolara poate deveni mai izolata si retrasa, dar un sprijin poate ajuta la sustinerea sentimentului social. Grupurile de sprijin conteaza mult pentru persoanele cu tulburare bipolara. Aceste grupuri permit oamenilor sa se alature comunitatii care asigura ajutor, educatie si sfaturi prin care se poate recupera.

Ce ar trebui sa le spuneti si sa nu le spuneti persoanelor cu tulburare bipolara?

Puteti fi surprins de diagnosticul primit de un apropiat si comportamentul lui poate fi frustrant, dar nu conteaza ce face sau ce nu face si cat de suparat este, pentru ca trebuie sa evitati sa spuneti urmatoarele:

-Esti nebun!
-Este vina ta!
-Nu incerci niciodata sa faci asta.
-Toata lumea are momente proaste.
-Nu vei fi niciodata implicat intr-o relatie serioasa.
-Care e problema cu tine?
-Nu te pot ajuta.
-Nu trebuie sa te razbuni pe mine, m-am saturat de asta.

Adevarul este ca tulburarea bipolara este o boala genetica si este tratabila. Apropiatul poate trece de la o stare depresiva cu foarte putina energie la una maniacala. Aceasta face parte din boala si el nu se poate ajuta pe sine. Este important sa il incurajati si sa nu il cicaliti.

Ce ar trebui sa spuneti ca sa oferiti un sprijin si sa va ajutati apropiatul pentru a manageria starea? Cateva dintre cele mai bune cuvinte de incurajare includ:

-Este o boala si nu este vina ta.
-Sunt aici. Vom trece prin asta impreuna.
-Esti important/a pentru mine.
-Nu esti singur/a.
-Spune-mi cum te pot ajuta.
-Poate ca nu stiu ce simti, insa sunt aici ca sa te ajut.
-Boala nu te defineste ca persoana. Esti in continuare tu, cu sperante si vise pe care le poti indeplini.


Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate