Impactul simptomelor premenstruale asupra tulburarii bipolare
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila
Ce este tulburarea bipolara
SusTulburarea bipolara este o afectiune complexa, caracterizata prin alternanta episoadelor maniacale si depresive. Pe langa provocarile inerente acestei afectiuni, multe femei se confrunta si cu o accentuare a simptomelor in perioada premenstruala.
Cuprins articol
- Ce este tulburarea bipolara
- Efectele simptomelor premenstruale asupra tulburarii bipolare
- Prevalenta simptomelor premenstruale in tulburarea bipolara
- Diferentierea intre Simptomele Premenstruale si tulburarea disforica premenstruala
- Monitorizarea simptomelor premenstruale in tulburarea bipolara
- Tratament si management
- Concluzii
- Citeste pe aceeasi tema
Efectele simptomelor premenstruale asupra tulburarii bipolare
SusStudiile arata ca simptomele premenstruale pot avea un impact semnificativ asupra femeilor cu tulburare bipolara. Aceste simptome, care includ iritabilitatea, labilitatea emotionala si schimbarile de dispozitie, pot agrava manifestarile tulburarii bipolare.
Femeile care prezinta simptome premenstruale semnificative au tendinta de a experimenta mai multe episoade legate de tulburarea bipolara, in special episoade depresive, un interval mai scurt intre episoade si episoade mai severe, incluzand episoade depresive, maniacale si hipomaniacale.
Practic, prezenta simptomelor premenstruale se asociaza cu un curs mai sever al bolii, un timp mai scurt pana la recadere si simptome bipolare mai intense.
Prevalenta simptomelor premenstruale in tulburarea bipolara
SusO meta-analiza a evidentiat prevalenta ridicata a simptomelor premenstruale la femeile cu tulburare bipolara.
Intre 44% si 68% dintre femei prezentau modificari ale dispozitiei legate de perioada premenstruala, 25% - 77% indeplineau criteriile pentru disforie premenstruala, iar 15% - 27% indeplineau criteriile pentru tulburarea disforica premenstruala (PMDD).
Aceste date subliniaza frecventa cu care simptomele premenstruale complica evolutia tulburarii bipolare.
Diferentierea intre Simptomele Premenstruale si tulburarea disforica premenstruala
SusSimptomele premenstruale apar de obicei in faza luteala a ciclului menstrual, in cele doua saptamani dintre ovulatie si inceputul menstruatiei. Termenii folositi pentru a descrie aceste simptome se bazeaza in principal pe severitatea lor.
Sindromul premenstrual (PMS) descrie iritabilitatea si labilitatea emotionala foarte frecvente la femei inainte de menstruatie. Tulburarea disforica premenstruala (PMDD) are criterii specifice si este mai probabil sa fie diagnosticata atunci cand simptomele premenstruale afecteaza semnificativ calitatea vietii.
Este important de retinut ca poate exista o suprapunere, intrucat simptomele premenstruale ale unei femei pot varia de la o luna la alta. De asemenea, o persoana poate fi diagnosticata in mod eronat cu PMDD cand, de fapt, are tulburare bipolara.
Din acest motiv, este esential ca femeile cu PMDD sa isi monitorizeze simptomele.
Monitorizarea simptomelor premenstruale in tulburarea bipolara
SusDeterminarea impactului simptomelor premenstruale sau PMDD asupra tulburarii bipolare poate fi utila, dar nu este foarte usoara. Nu exista analize de sange sau teste hormonale specifice, iar singura modalitate de a evalua acest aspect este monitorizarea zilnica a simptomelor timp de cel putin doua luni.
Unele femei tin un jurnal, notand zilnic simptomele. O modalitate oarecum obiectiva este notarea simptomelor, cum ar fi iritabilitatea si nivelul de energie, atribuindu-le un punctaj de la unu la zece.
De exemplu, iritabilitatea poate fi evaluata cu unu, insemnand o iritabilitate abia perceptibila, sau cu zece, referindu-se la o iritabilitate cat se poate de intensa.
Exista si alte instrumente care pot ajuta la urmarirea simptomelor, cum ar fi aplicatii pentru telefon dedicate monitorizarii simptomelor PMDD sau a ciclului menstrual.
Urmarirea menstruatiei poate fi, de asemenea, utila pentru femeile diagnosticate cu PMDD, dar care sunt ingrijorate ca ar putea avea, de fapt, tulburare bipolara.
Tratament si management
SusDeoarece simptomele premenstruale si PMDD pot agrava semnificativ tulburarea bipolara, este important sa se controleze cat mai bine simptomele PMDD.
Optiunile de tratament pentru PMS/PMDD includ:
• Schimbari ale stilului de viata, precum evitarea alcoolului si a cofeinei, pot fi benefice. Exercitiile fizice sunt esentiale in managementul simptomelor premenstruale la femeile cu tulburare bipolara.
• Tratamentele alternative pot fi luate in considerare, dar este important sa se discute cu medicul psihiatru inainte de a incerca orice terapie alternativa. Suplimentele nutritive, cum ar fi vitexul si carbonatul de calciu, pot ajuta unele persoane.
• Terapia de relaxare, care include activitati precum meditatia si auditiile muzicale, poate ajuta unele persoane si are un risc scazut de efecte secundare, fiind o optiune atragatoare pentru managementul simptomelor premenstruale.
• Pilulele contraceptive pot ajuta unele persoane, desi aceasta abordare este cea mai eficienta pentru cele cu simptome usoare. Este important de retinut ca, uneori, pilulele contraceptive pot agrava simptomele.
• Inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (SSRI) sunt adesea folositi pentru femeile fara tulburare bipolara, dar ar trebui evitati la cele cu tulburare bipolara, din cauza riscului de a precipita un episod maniacal. Daca se utilizeaza, ar trebui administrati impreuna cu un stabilizator al dispozitiei sau medicatie antipsihotica, si doar cu precautie extrema.
Avand in vedere utilizarea frecventa a SSRI pentru PMS/PMDD, diferentierea intre PMDD si tulburarea bipolara devine cu atat mai importanta.
Concluzii
SusImpactul simptomelor premenstruale asupra tulburarii bipolare este semnificativ si nu poate fi ignorat. Femeile cu tulburare bipolara care prezinta simptome premenstruale au un curs mai sever al bolii, cu episoade mai frecvente, mai severe si un timp mai scurt intre recaderi.
Monitorizarea atenta a simptomelor si un plan de management cuprinzator, adaptat nevoilor individuale, sunt esentiale pentru ameliorarea acestui impact. Aceasta poate include schimbari ale stilului de viata, terapii alternative, tehnici de relaxare si, in unele cazuri, interventii farmacologice atent selectionate.
Recunoscand si abordand adecvat influenta simptomelor premenstruale, femeile cu tulburare bipolara pot beneficia de o imbunatatire semnificativa a calitatii vietii si a prognosticului pe termen lung. Un dialog deschis intre paciente si profesionistii din domeniul sanatatii mintale este esential pentru optimizarea ingrijirii si obtinerea celor mai bune rezultate posibile.
Bibliografie
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7020916/
https://www.cambridge.org/core/journals/european-psychiatry/article/abs/impact-of-premenstrual-dysphoric-disorder-among-92-bipolar-patients/551822BBC2CBCB5D2DFA2008EAFB659A
https://www.medicalnewstoday.com/articles/bipolar-and-pms
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie
Articole recomandate
- Tulburarea bipolara: mania si depresia
- Tulburarea bipolara: alimentatia corespunzatoare
- Tulburarea bipolara la copii
- Tulburarea bipolara – semne, provocari, atitudine
- Tulburarea bipolara - cum recunosti aceasta afectiune?
- Tulburarea bipolara este ereditara?
- Diferenta dintre tulburarea bipolara de tip I si cea de tip II
- Psihoza din tulburarea bipolara
- Tulburarea bipolara poate sa afecteze relatiile?