Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ultimele saptamani de sarcina. Ce trebuie sa facem?

Actualizat la data de: 16 Iunie 2016
Consultant medical:

Dr. Razvan Pop-Began
Medic ginecolog

Generalitati

Sus
Ultimele saptamani de sarcina. Ce trebuie sa facem?

Sarcina este cel mai natural fenomen. Dar in cazul in care vorbim despre femei aflate la prima sarcina sau la viitoare mamici aflate la o varsta frageda, pot sa apara numeroase impacientari.

Grijile se refera in principal la ceea ce priveste finalizarea acestui proces, adica nasterea: nasterea sa decurga normal, sa nu se produca prematur si ca tot procesul de nastere sa fie natural si copilul sa fie sanatos.

Nasterea este procesul care trebuie sa aiba loc in perioada de 38-42 de saptamani de graviditate si fie ca vorbim despre o nastere pe cale naturala sau de o nastere prin cezariana, este firesc sa apara anumite ingrijorari.

Exista totusi cateva sfaturi importante care pot fi aplicate in ultimele saptamani de sarcina.

Ultimul trimestru de sarcina si nasterile premature

Sarcina este impartita in mai multe segmente cronologice. Cel mai putin corect este cel pe luni. Astfel ca sarcina se presupune a dura 9 luni, cand in fapt ea tine 9 luni jumatate, aproape 10.

O impartire mai corecta este cea pe saptamani. Aceasta impartire pe saptamani se refera la o impartire pana in saptamana 38-42 cand trebuie sa se produca nasterea.

Impartirea pe trimestre se refera la 3 trimestre care sunt delimitate de modificari majore ce se produc in aceasta perioada.

Primul trimestru se refera de la prima zi a conceptiei si pana in saptamana 10/11 de sarcina. Al doilea trimestru se delimiteaza de la saptamana 11 si pana in saptamana 24/25 a sarcinii. Ultimul trimestru este delimitat de saptamana 24 si pana in saptamana 38-42 de sarcina.

Incepand cu saptamana 24, sarcina poate fi considerata viabila. In sensul modificarii legislatiei Romanesti din 2012 orice nastere prematura nascuta in perioada 24-27 de saptamani de graviditate va fi inregistrata in condica de nasteri.

Momentul se refera la o nastere prematura extrema (ELBW Extreme low Body weight). Rata de supravietuire este destul de mica, iar rata complicatiilor pe termen imediat si lung asupra nou-nascutului este mare.

Insa cel mai adesea daca ne referim la o nastere prematura aceasta are loc incepand cu saptamana 32 cand incep gradat sa se produca modificarile premergatoare nasterii.

Dupa aceasta saptamana, fatul se va repozitiona cu extremitatea cefalica in sus, apoi cu capul spre partea inferioara pentru a se angaja mai apoi inspre canalul vaginal.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Ce modificari au loc in ultimul trimestru de sarcina
  3. Ce sfaturi ar trebui sa urmam in ultimele saptamani de sarcina
  4. Citeste pe aceeasi tema

Ce modificari au loc in ultimul trimestru de sarcina

Sus

Modificarile care au loc acum vizeaza atat modificarile fetale resimtite de organismul matern, dar si cele produse in mod direct asupra organismului matern.

Modificarile fetale se refera la faptul ca acum sistemul nervos dar si creierul fatului sunt complet dezvoltate. In aceasta perioada asupra sistemului cardiovascular incep sa se inchida sunturile cardiace si cele de la nivelul corelatiei cu vasele ombilicale vor incepe sa se reduca ca importanta urmate de inchiderea definitva a acestora.

Aceste sisteme de circulatie colaterale sunt firesti in viata intrauterina dar sunt anormale daca persista dupa nastere.

Modificarile fetale se mai refera si la o incepere a dezvoltarii tuturor simturilor de catre fat. Acesta incepe sa simta acuitatea vizuala, distinge intuneric si lumina, aude si recepteaza tot mai bine discutiile materne.

Unele din ultimele modificari care se produc se refera la maturarea plamanilor, a unui lichid denumit surfactant. Acest lichid care contribuie la maturarea plamanilor, ce are loc in special in ultimele 6 saptamani de sarcina, sunt un factor definitoriu pentru o rata de succes a unei nasteri premature.

Pielea incepe sa se dezvolte complet in aceasta perioada. Aceasta dezvoltare a pielii va asigura capacitatea fatului de termoreglare, adica de a isi mentine singur o temperatura corporala adecvata si constanta. Totodata asigura si o capacitate de protectie fata de infectii, care in cazul unei nasteri premature sunt elementele esentiale de risc.

Din acest motiv al dezvoltarii partiale al pielii trebuie ca nou-nascutul sa fie introdus intr-un incubator pentru a ii putea asigura termoreglarea si intr-un mediu cat mai steril pentru a evita infectiile.

Dimensiunea fatului sufera o continua modificare. Daca in saptamana 27 de sarcina acesta atinge 600-800 grame, progresia este rapida si va atinge ulterior 1.500 de grame continuat cu greutatea de nastere adica de peste 3.200-3.700 grame.

Cresterea de greutate este concomitenta cu una in lungime. Spatiul intrauterin este tot mai mic si din acest motiv va avea o serie de miscari intrauterine care vor fi resimtite de catre mamica.

Astfel ca, daca in aceasta perioada resimtiti tot mai intens miscarile copilului dar care pot produce si mici senzatii de discomfort, trebuie sa stiti ca acestea sunt perfect normale.

Modificarile resimtite de organismul matern se refera la o serie de descarcari tot mai intense hormonale, fapt pentru care poate sa existe o sensibilitate sporita resimtita de mama. Aceasta sensibilitate de la nivelul sanilor, dar si de o sensibilitate mai redusa la zgomote, la durere este fireasca.

Abdomenul creste concomitent cu cresterea in greutate a mamei, care va depasi deja 5, 10 si chiar 15 kg de la inceputul sarcinii si pana acum. Surplus rapid de greutate poate fi resimtit de catre mama ca un discomfort dar si ca o dificultate de deplasare.

Tot in aceasta crestere de greutate mama va avea si o necesitate tot mai deasa si mai accentuata a urinarii. Spatiul intrauterin realizeaza o compresiune asupra vezicii urinare si diminueaza capacitatea vezicii de extensibiliate.

Este bine ca in aceasta perioada sa va hidratati adecvat deoarece aceste urinari repetate pot produce mici infectii urinare daca nu exista si un flux hidric adecvat. De asemenea, incercati sa nu estompati prea mult hranirea, chiar daca va sperie gandul ca ati luat in greutate mai mult decat considerati necesar.

Nu inseamna ca trebuie sa sporiti prea mult cantitatea in sine de mancare, ci ca trebuie sa existe si o diversitate in hranire pentru a asigura un aport de vitamine si de nutrienti necesari.

Ce sfaturi ar trebui sa urmam in ultimele saptamani de sarcina

Sus

- Monitorizarea sarcinii cu un ginecolog

Este foarte important ca inca de la confirmarea prin test sau de catre un medic obstetrician a sarcinii sa existe o permanenta observatie si colaborare cu un medic obstetrician. Este important ca pe perioada celor 9 luni sa existe macar un consult lunar care poate implica si o ecografie lunara a evolutiei sarcinii.

Este posibil ca in ultima perioada a sarcinii sa fie necesara o vizita mai intensificata (mai des decat o vizita lunara) pentru a discuta cu medicul dvs. toate aspectele ce vor urma legate de nastere. Se poate stabili impreuna cu acesta o metoda prin care sa fie efectuata nasterea, adica daca poate fi vorba de necesitatea unei operatii de cezariana.

Daca va fi necesara o anestezie peridurala, care sa mai atenueze din contractiile uterine destul de puternice care au loc in perioada de travaliu.

Trebuie asadar sa existe in ultima perioada a sarcinii o buna colaborare cu medicul obstetrician si instiintarea acestuia despre orice modificari, dureri, scurgeri sau sangerari ce pot surveni si despre cum trebuiesc acestea gestionate.

Incercati ca in ultima perioada de sarcina sa faceti posibil contactul medicului obstetrician la orice ora in cazul unor urgente medicale sau in cazul declansarii nasterii.

Este totodata la fel de important ca medicul care v-a avut sub supraveghere pe toata durata sarcinii sa fie cel care va asista la nastere, deoarece increderea cumulata medic-pacient pe perioada celor 9 luni trebuie sa se regaseasca si la finalul acestei perioade de sarcina.

- Evitarea eforturilor

Un efort fizic prelungit sau unul de intensitate mare nu este recomandat. Deoarece un astfel de efort fizic poate sa fie cel care declanseaza nasterea.

In ultimul trimestru dar mai ales in ultima luna de sarcina nu este recomandat a se efectua nici un fel de efort deoarece nu doar ca poate declansa nasterea inainte de termen, dar poate crea complicatii atat asupra fatului cat si asupra organismului matern. Este de asemenea de evitat un efort psihic solicitant.

- Concediul maternal

Este recomandat tocmai datorita evitarii acestui tip de efort fizic sau de factor declansator de stres psihic, ca odata ce se atinge ultimul trimestru si din luna in care se poate obtine de facto (conform legislatiei in vigoare, incepand cu luna a 7-a de sarcina) acel concediu maternal pre-mergator nasterii, acesta sa fie si luat.

Multe femei au tendinta sa mearga la serviciu pana in ultima zi inainte de nastere, deoarece considera ca inca sarcina nu impune atatia factori de risc asociati cu munca cat sa reprezinte o problema.

Totusi este suficient o singura zi mai stresanta sau cu un efort fizic mai intens in aceasta ultima perioada de sarcina pentru a se crea probleme si sarcinii si nasterii, astfel ca pe cat pot fi evitati acesti factori de risc, este mai bine a fi evitati.

- Alimentatia

Orice fel de alimente care au tendinta de a balona sau de a crea discomfort gastric, chiar daca inainte de sarcina au fost bine tolerate dar acum au provocat o reactie de greata ori de neplacere, este indicat sa fie ocolite.

Nasterea trebuie sa aiba loc intre saptamana 38-42 si chiar daca o nastere la 34 sau 36 de saptamani nu pare sa puna probleme si procentual vorbind este majoritar viabila, este mai bine sa se evite o declansare a nasterii datorate unei balonari.

Alimente care declanseaza gaze (fasolea), alimente ce solicita un timp mare de digerare (mezeluri, prajeli) ori alimente fermentate (iaurt, kefir) se recomanda a fi scoase pe cat posibil din alimentatie.

De asemenea si sucurile acidulate este bine sa fie inlocuite cu sucuri naturale, fresh-uri proaspat stoarse pentru o mai buna gestiune a sarcinii.

- Evitarea stresului

Poate unul din cei mai importanti factori, stresul este resimtit inca din prima zi, dar cu o mai mare pregnanta din luna a 5-a de sarcina si si mai des in ultima luna, de catre fat.

Chiar daca considerati ca cel mic din burtica nu are cum sa resimta asa ceva, studiile arata ca fatul resimte de 10 ori mai intens orice suparare a mamei si chiar de 5 ori mai intens orice stres al tatalui.

Astfel ca daca fata de mama este conexiunea prin cordonul ombilical, fata de tata inca nu este pe deplin explicata conexiunea care are loc, insa au fost analizate efectele acestei conexiuni, care sunt cat se poate de reale.

- Pregatirea pentru momentul nasterii

Este bine ca sa fie efectuat dinainte de nastere o serie de pregatiri ce tin de detalii. Cum ar fi un pachet de spital care sa contina hainele si o serie de lucruri ce sunt necesare in perioada de dinainte de nastere si in primele zile de dupa nastere in perioada de spitalizare.

Astfel ca, in timp ce in strainatate exista chiar o serie de simulari de nastere, e bine ca macar la nivel conceptual tanara mamica sa fie pregatita si fizic cu lucrurile necesare pentru nastere.

- Detaliile despre celule stem

Desi acesta este un detaliu care tine mai mult de optional si care a aparut recent in Romania, este bine sa aveti in vedere si acest aspect.

Daca doriti prelevarea de celule stem, puteti sa cereti si obstetricianului dvs. informatii despre aceste recoltari pentru alegerea unei firme ce se preocupa de stocarea celulelor stem. Si totodata, sa va ocupati de achizitia trusei pentru prelevarea celulelor stem, daca ati spus "Da" acestei variante.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate