Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Secretele calendarului: Care sunt semnele ovulatiei si cum putem prezice ovulatia

Actualizat la data de: 29 Martie 2021
Secretele calendarului: Care sunt semnele ovulatiei si cum putem prezice ovulatia

Zilele de maxima fertilitate, in care o femeie poate sa ramana insarcinata, sunt in numar de 6: ziua ovulatiei si cele 5 zile premergatoare acesteia. Pentru a putea estima cu precizie acest interval, cea mai usoara modalitate este tinerea unei evidente, folosind un calendar fizic sau o aplicatie special destinata acestui scop. Cel mai important lucru de stiut este ca prima zi a ciclului menstrual este cea in care apare menstruatia.

Desigur, ciclul menstrual nu este identic de la o femeie la alta si se poate schimba din diverse motive, asa ca este recomandat sa stii care sunt parametrii normali, pentru a putea intelege mai bine ce se intampla cu corpul tau.

Iata in continuare cateva dintre semnele obisnuite pe care ti le da corpul tau atunci cand te afli in perioada fertila si care te-ar putea ajuta sa afli cand ai cele mai mari sanse de a ramane insarcinata:

Schimbarea consistentei si a cantitatii secretiilor vaginale

Modificarea secretiilor vaginale este unul dintre cele mai importante modificari pe care le poate observa o femeie care poate ramane insarcinata, inainte de inceperea perioadei fertile. Daca in timpul menstruatie nu exista mucus cervical fertil, acesta va aparea la cateva zile dupa sfarsitul acesteia.

Lichidul cervical sau mucusul fertil este o substanta secretata numai in preajma perioadei fertile, cu scopul de a hrani si de a facilita transportul spermatozoizilor spre ovul.

Vei observa ca secretiile tale devin din ce in ce mai transparente si apoase, pe masura ce te apropii de ovulatie, generand o senzatie vaginala de umezeala si lubrifiere. in final, mucusul capata aspectul de albus de ou, putand sa aiba anumite nuante de galben, roz sau rosu, desi uneori poate fi invizibil, asa ca nu este neaparat sa lase urme pe lenjeria intima.

Modificarea temperaturii bazale

Temperatura bazala este temperatura corpului in stare de relaxare. inainte de ovulatie, temperatura este redusa din cauza estrogenului, dar imediat dupa ovulatie temperatura creste, din cauza activitatii celuilalt hormon sexual feminin, progesteronul si ramane ridicata pe toata perioada sarcinii sau pana cand incepe urmatorul ciclu.

Pentru a identifica perioada fertila este necesara luarea temperaturii dimineata, inainte de a te fi ridicat din pat, la aproximativ aceeasi ora, folosind acelasi termometru (de precizie). Confirmarea ovulatiei poate veni in momentul in care au fost inregistrate temperaturi mai mari cu 0.2 - 0.5 grade in 3 zile consecutive.

Datorita erorilor de procedura sau a prezentei febrei din alte motive, aceasta metoda este destul de nesigura si de aceea, se recomanda sa fie asociata cu alte metode, pentru rezultate mai bune.

Alte semne ale ovulatiei

Vom enumera si alte posibile semne care pot indica momentul ovulatiei, insa tine cont ca acestea nu vor fi prezente neaparat in fiecare ciclu:
• Schimbarea pozitiei si a fermitatii colului uterin
• Sangerarile usoare, crampele, balonarea si durerile usoare intr-o parte a abdomenului
• Sensibilitate crescuta in zona sanilor, cresterea apetitului sexual
• Sporirea unor simturi, cum ar fi gustul, mirosul sau al vederii etc.
• Scaderea PH-ului vaginului la 4.5, in conditiile in care in afara perioadei fertile acesta ar trebui sa aiba valori cuprinse intre 5 si 7

Pentru a anticipa cu o mai buna acuratete perioada fertila, specialistii recomanda folosirea testelor de ovulatie, pe langa analizarea simptomelor specifice, despre care am vorbit mai sus.

In a cata zi din ciclu poti sa ramai insarcinata

De regula, ovulatia se produce cu aproximativ 14 zile inainte de urmatoarea menstruatie, nu in a 14 zi a ciclului, asa cum e gresit inteles de obicei. Sigur, la un ciclu de 28 de zile, ovulatia va avea loc in a 14-a zi, insa la un ciclu de 30 de zile, va fi in a 16-a zi, iar la unul de 25 de zile, in a 11-a zi s.a.m.d.

E usor de calculat, daca iti vine menstruatia la un interval fix, dar ce te faci daca ai ciclul neregulat?

In primul rand, cauta solutii ca sa iti reglezi ciclul, de preferat, in mod natural.

Ciclul menstrual neregulat: Solutia pentru o problema destul de raspandita

De multe ori, ciclul neregulat vine la pachet cu alte probleme, cum ar fi fluxul abundent sau aproape inexistent, cheaguri de sange, crampe foarte puternice si asa mai departe. Totodata, o menstra neregulata poate indica probleme de fertilitate, dar si de alta natura.

Din fericire, solutia pentru o astfel de problema poate sa vina si dupa un tratament bazat pe ingrediente 100% naturale, nefiind neaparat nevoie de recurgerea la hormoni si la alte medicamente, care pot avea la randul lor, efecte secundare suparatoare.

Femeile care doresc sa devina gravide si se confrunta cu probleme de infertilitate, pot incerca cura cu ProFecund. Acesta este singurul supliment a carui eficienta in ceea ce priveste stimularea ovulatiei si reglarea ciclului menstrual, in randul femeilor cu probleme cunoscute de fertilitate, a fost dovedita printr-un studiu medical, realizat in Romania.

Din cele 189 de paciente care au finalizat studiul, 70 au ramas insarcinate, insemnand o rata de succes de 37%. Iar numarul femeilor cu ovulatie a crescut de la 10% la 42,9%.
Studiul ProFecund a fost publicat in revista Maedica – a Journal of Clinical Medicine si ulterior a fost indexat in prestigioasa enciclopedie online PubMed.

Gama ProFecund include suplimente ne-invazive, a caror compozitie unica include extracte de Vitex si Maca – doua plante a caror eficienta este dovedita de numeroase studii stiintifice si Quatrefolic – un acid folic de ultima generatie, care asigura o rata de absorbtie de pana la 100%. In acest mod, poti fi sigura ca iti acoperi necesarul complet de folati, pentru ca bebelusul tau sa se dezvolte sanatos.


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.