Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Sarcina si hepatita

Actualizat la data de: 08 Ianuarie 2013

Generalitati

Sus
Sarcina si hepatita

Cuvantul hepatita se refera la o infectie sau inflamatie a ficatului. In cazul in care ficatul se inflameaza, ca urmare a unei infectii cu un virus, este implicata hepatita virala. Totusi, ficatul se poate inflama si prin consumul excesiv de alcool, prin utilizarea anumitor medicamente sau prin expunerea la unele substante chimice.

Unele infectii virale hepatice pot provoca doar o disfunctie temporara a ficatului, dar altele pot determina leziuni hepatice permanente. Acest lucru depinde de tipul de hepatita implicata.

Principalele simptome ale hepatitelor sunt: greata, varsaturile, pierderea poftei de mancare, dureri abdominale, icter, febra etc.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Tipuri comune de hepatita
  3. Efectele hepatitelor asupra sarcinii
  4. Citeste pe aceeasi tema

Tipuri comune de hepatita

Sus

- Hepatita virala de tip A - este cel mai comun tip de hepatita. Este transmisa prin contactul unor surse de apa cu fecale si, apoi, spalarea unor alimente cu apa contaminata, manipularea tacamurilor, intai de o persoana bolnava si apoi de una sanatoasa, prin contactul de catre persoane din sistemul sanitar cu fecalele bolnavilor etc.

Hepatita de tip A nu produce efecte negative pe termen lung. In prezent exista vaccinuri disponibile pentru persoanele care ar putea avea un risc crescut de contact cu virusul.

- Hepatita de tip B - este transmisa prin contact direct al sangelui unei persoane sanatoase cu sangele infectat. Acest lucru se poate face prin utilizarea comuna a acelor de seringa, a celor pentru tatuaje, prin saliva sau prin contact sexual neprotejat. Virusul hepatitei B poate cauza probleme pe termen lung pentru unele persoane. In prezent exista vaccinuri pentru protectia impotriva hepatitei de tip B.

- Hepatita virala de tip C - este transmisa prin contactul direct al sangelui unei persoane sanatoase cu sangele infectat. Hepatita de tip C nu se transmite prin saliva si foarte rar poate fi contactata in urma activitatii sexuale neprotejate. Infectarea se poate face si prin utilizarea de catre mai multe persoane a acelor de seringi infectate. In prezent nu exista vaccinuri disponibile pentru protectia impotriva hepatitei de tip C.

In ultimii ani au fost descoperite si alte tipuri de hepatite virale, care insa sunt destul de rar intalnite. Printre acestea se numara: hepatita de tip E, hepatita de tip D si hepatita de tip G. In prezent, femeile insarcinate nu sunt testate pentru depistarea acestor tipuri de hepatite.

Efectele hepatitelor asupra sarcinii

Sus

Daca o femeie stie deja ca are hepatita sau este diagnosticata cu aceasta boala in timpul sarcinii, cele mai frecvente preocupari privesc modul in care boala va afecta sarcina si copilul nenascut. In cele mai multe dintre cazuri, sarcina in sine nu va agrava afectiunea si nici nu va modifica in sens negativ cursul bolii pe termen lung (cu exceptia hepatitei de tip E care se inrautateste in timpul sarcinii).

Nu este obligatoriu ca fatul sa aiba probleme de sanatate daca mama sufera de hepatita. Totusi, copilul ar putea fi infectat in timpul nasterii sau ar putea manifesta infectia in timpul primilor ani de viata. De obicei, virusul nu se va transmite pe parcursul sarcinii, dar riscul poate fi crescut daca mama contacteaza hepatita inainte de a concepe sau cand este gravida (situatie valabila mai ales in cazul hepatitei de tip C).

Majoritatea femeilor cu hepatita vor avea o sarcina normala, dar sarcina ar putea suprasolicita ficatul. In acest caz este posibil sa apara complicatii, printre care:

- calculii biliari sau colelitiaza - aproximativ 6% dintre femeile diagnosticate cu hepatita pot manifesta litiaza biliara in timpul sarcinii. Principalele simptome sunt durerile abdominale si icterul. Colelitiaza poate fi tratata prin interventia chirurgicala de eliminare a calculilor biliari, daca acestia nu pot fi eliminati in mod normal, prin scaun. Tipul de tratament va depinde de severitatea afectiunii.

- colestaza - unele femei care sufera de hepatita pot dezvolta colestaza in perioada sarcinii. Aceasta afectiune se caracterizeaza prin mancarimi ale pielii, mai ales in zona mainilor si picioarelor.

- steatoza hepatica acuta - desi destul de rar, hepatita poate predispune la aparitia bolii numite "steatoza hepatica acuta de sarcina". Aceasta conditie poate pune in pericol viata femeii si poate necesita tratament intensiv al mamei. Totusi, cele mai multe dintre femei se vor recupera destul de repede dupa nasterea copilului. Daca o femeie va face o forma destul de grava a bolii, posibil ca fatul sa nu supravietuiasca.

Femeile insarcinate care au forma acuta a hepatitei sau sunt purtatoare de virus hepatic trebuie sa solicite efectuarea de analize regulate de sange in timpul sarcinii, pentru a se verifica modul in care functioneaza ficatul lor.

In functie de rezultatele testelor, acestea vor fi efectuate la cateva luni sau saptamani. Este normal ca in cazul femeilor insarcinate sa creasca nivelul fosfatazei alcaline (cu 3-4 ori mai mare decat in caz normal), intrucat placenta produce fosfataza alcalina. Totusi, nivelurile de ALT vor creste daca hepatita s-a agravat sau ficatul este destul de afectat.

Aflarea vestii ca suferiti de hepatita poate fi un soc destul de puternic. Medicul trebuie sa explice detaliat femeii insarcinate implicatiile pe care le poate avea prezenta virusului, dar si efectele pe care acesta le poate avea asupra sarcinii, familiei, relatiilor cu ceilalti, precum si a starii generale de sanatate a mamei sau a copilului. De obicei, vor fi testati si partenerii pentru depistarea virusului. Totusi, rezultatele testelor sunt confidentiale: va fi decizia dumneavoastra daca veti anunta ceilalti membrii ai familiei, prietenii sau colegii de serviciu.

Pentru ca majoritatea vaccinurilor contin tulpini inactivate de virusuri, indiferent de tipul hepatitei, femeia insarcinata nu poate fi vaccinata impotriva acestor boli. Este indicat ca vaccinarea sa se faca in conformitate cu schema de vaccinare, cu cel putin sase luni inainte de sarcina. De aceea, masurile de protectie impotriva hepatitelor includ mentinerea unei igiene riguroase si utilizarea prezervativului in timpul contactului sexual.

De asemenea, doar medicul va decide daca femeia care sufera de hepatita va putea alapta sau nu, in functie de gravitatea si tipul bolii.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate