Sarcina la varsta inaintata - complicatii ce pot aparea
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Clinica: Spitalul Municipal Campina
Sarcina la varsta inaintata
SusTendinta femeilor de peste 30 de ani de a ramane insarcinate este din ce in ce mai mare la nivel mondial. Astfel, exista chiar si zone geografice, de exemplu in Statele Unite ale Americii, in care natalitatea femeilor cu varste intre 30 si 35 de ani a depasit-o pe cea a femeilor cu varste intre 25 si 29 de ani.
Motivele pentru care aceste lucruri se intampla sunt diverse, dar cateva exemple includ necesitatea de a avea studii superioare, implinirea carierei, utilizarea prelungita a metodelor de contraceptie, ideile sociale sau culturale, incertitudinea economica sau chiar senzatia femeilor ca nu sunt pregatite sa fie mame.
Indiferent de motivul pentru care anumite cupluri aleg sa faca un copil dupa varsta de 30-35 de ani, acest tip de sarcina ar putea implica anumite riscuri. De asemenea, riscurile sunt mai mari pentru femeile care nasc primul copil la varste mai inaintate. Afla care sunt riscurile si complicatiile sarcinii la varsta inaintata, astfel incat cuplurile ce doresc copii sa fie mult mai constiente.
Cuprins articol
Complicatii si riscuri
SusToata lumea este constienta de existenta unui ceas biologic, dar este cu adevarat a 35-a aniversare o etapa deosebit de speciala din acest punct de vedere? Astfel, este varsta de 35 de ani un prag pentru riscurile asociate sarcinii?
Femeile nasc copii sanatosi de-a lungul primilor 30 de ani de viata si nu numai. Varsta de 35 de ani este pur si simplu o varsta in care anumite riscuri devin mai importante de adus in discutie.
Desi aceste riscuri devin mai probabile dupa varsta de 35 de ani, acest lucru nu inseamna ca sarcinile sanatoase nu sunt posibile. Discutia cu medicul inainte de a concepe un copil este importanta, specialistii evaluand fiecare cuplu in parte, oferindu-le partenerilor cele mai bune sfaturi.
Avortul
Riscul de avort spontan sporeste treptat odata cu inaintarea in varsta a mamei. Astfel, riscul de avort spontan este de aproximativ 8,9% pentru femeile cu varste intre 20 si 24 de ani si creste pana la 74,7% pentru persoanele de peste 45 de ani. Calitatea scazuta a ovulelor este considerata a fi responsabila pentru ratele mai mari de avort.
Nasterea unui copil mort
Nasterea unui copil decedat este mai probabila la femeile in varsta decat la femeile mai tinere. Conform studiilor de specialitate, aceasta situatie este de pana la 3 ori mai frecventa la femeile in varsta decat la cele tinere. In plus, s-a demonstrat ca rata decesului fatului este mai mare la femeile primipare si cu mult mai mare atunci cand acestea au peste 35 de ani.
Specialistii din domeniul medical recomanda ca femeile de peste 35 de ani sa aiba parte de o inducere a nasterii pe masura ce se apropie termenul estimat. Acest lucru este recomandat, deoarece se considera ca varsta gestationala va creste odata cu inaintarea viitoarei mame in varsta.
Riscuri genetice
Anumite riscuri genetice sunt prezente mai frecvent in cazul sarcinilor cu mame de peste 35 de ani. De exemplu, rata de a avea un copil cu sindrom Down se accelereaza odata cu inaintarea mamei in varsta. Conform specialistilor din domeniul medical, rata unei mame de 25 de ani de a naste un copil cu sindrom Down este de 1 la 1064.
In schimb, riscul creste pana la una din 240 de nasteri in cazul femeilor de 35 de ani. De asemenea, rata sindromului Down creste pana la una din 53 de nasteri la femeile de 40 de ani si la una din 19 nasteri la mamele de 45 de ani.
Scaderea fertilitatii
Femeile se nasc cu toate ovulele pe care le vor avea vreodata. Astfel, odata cu imbatranirea, probabilitatea ca acestea sa ramana insarcinate se reduce din cauza scaderii numarului de ovule ramase, dar si a calitatii lor reduse.
Fertilitatea scade, de asemenea, la barbatii cu varste inaintate, tocmai din cauza scaderii numarului de spermatozoizi, dar si a calitatii acestora. Toti acesti factori asociati varstei pot ingreuna sarcina femeilor.
Cresterea riscului de sarcina multipla
Se considera ca inaintarea femeilor in varsta va duce si la cresterea sanselor de a avea o sarcina multipla. Sansa de a avea gemeni creste odata cu varsta din cauza modificarilor hormonale ale mamei. Aceste modificari ale hormonilor pot duce la eliberarea mai multor ovule in acelasi timp. De asemenea, sarcina multipla poate avea un risc mai mare si atunci cand femeile apeleaza la diferite tehnici de reproducere asistata, precum fertilizarea in vitro.
Cresterea riscului de diabet gestational
Femeile ce aleg sa conceapa un copil dupa 35 de ani ar trebui sa stie ca sunt mult mai predispuse la a dezvolta diabet gestational. Acest tip de diabet apare doar in timpul sarcinii, astfel incat un control strict al glicemiei prin alimentatie si activitate fizica este esential. Uneori pot fi necesare chiar si anumite tratamente medicamentoase.
Lasat netratat, diabetul gestational poate face ca un copil sa creasca semnificativ mai mare decat media, acest lucru ducand la cresterea riscurilor asociate nasterii. Diabetul gestational poate creste, de asemenea, riscul de nastere prematura, dar si de hipertensiune arteriala pe durata sarcinii.
Hipertensiunea arteriala
Specialistii sugereaza ca hipertensiunea arteriala asociata sarcinii survine mai frecvent la femeile in varsta. Astfel, sarcina trebuie monitorizata eficient si regulat, deoarece cresterea tensiunii arteriale pe durata sa poate duce chiar si la complicatii severe, precum decesul matern si fetal.
Cresterea riscului de a necesita operatie cezariana
Cresterea riscului de a necesita operatia cezariana se asociaza cu diferite anomalii. Spre exemplu, placenta praevia are un risc mai mare de a surveni la femeile cu varste mai inaintate. Aceasta complicatie duce la blocarea colului uterin, nasterea fiind posibila in acest moment doar prin operatie cezariana.
Recomandari
SusDaca o femeie ramane insarcinata si are peste 30 de ani, aceasta trebuie sa discute cu medicul de familie sau medicul specialist de obstetrica-ginecologie. Colaborarea cu specialistul va duce la formarea unui plan prin care se va urmari existenta unei sarcini sanatoase si fara riscuri pentru mama sau copil.
Consilierea genetica este la fel de importanta. Medicii vor putea efectua anumite teste, tocmai pentru a evalua anumite riscuri si pentru a diagnostica anumite probleme chiar si inainte de a naste un copil. Testarea prenatala poate ajuta la diagnosticarea sau excluderea problemelor cromozomiale, dar si a unor defecte genetice congenitale. Testarile de acest tip pot fi reprezentate de analize de sange, ecografii, biopsii ale vilozitatilor coriale, amniocenteze si chiar teste ADN.
Pe langa toate aceste lucruri, femeile insarcinate ar trebui sa stea departe de obiceiurile periculoase, precum consumul de alcool sau tutun si ar trebui sa adopte un stil de viata sanatos. Alimentatia este foarte importanta, alaturi de mentinerea unei greutati optime. In plus, femeile insarcinate trebuie sa evite stresul si sarcinile ce le solicita foarte mult din punct de vedere fizic, dar si sa adopte un plan de odihna eficient.
Concluzii
SusFiecare sarcina vine la pachet cu anumite riscuri. Totusi, aceste riscuri sunt asumate de numeroase cupluri, tocmai pentru a se bucura de un copil. In cazul femeilor de peste 35 de ani riscurile sunt mai mari si implica, de exemplu, avortul sau nasterea unui copil cu afectiuni genetice. In orice caz, nu este obligatoriu ca femeile cu varste mai mari de 30 sau 35 de ani sa nasca bebelusi bolnavi, existand numeroase cazuri in care copiii au fost perfect sanatosi.
Pentru a reduce cat mai mult riscurile de a dezvolta complicatii, femeile ar trebui sa discute cu medicul in legatura cu sarcina. Acest lucru este si mai necesar atunci cand femeile insarcinate au varste mai inaintate, deoarece medicii le pot oferi cele mai bune sfaturi si pot urmari evolutia sarcinii.
Bibliografie:
Pregnancy after 35: What are the risks?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/317861.php
Pregnancy after 35: Healthy moms, healthy babies, https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/in-depth/pregnancy/art-20045756
Pregnancy warning for older women, https://www.nhs.uk/news/pregnancy-and-child/pregnancy-warning-for-older-women/
Risks of Pregnancy Over Age 30, https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=pregnancy-over-age-30-90-P02481
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
- Semne de alarma in timpul sarcinii - cand este cazul sa te ingrijorezi si ce ...
- Ruptura prematura de membrane - riscuri si complicatii
- Secretul unei vindecari eficiente in cazul infectiilor fungice ale unghiilor
- Avortul medicamentos sau intreruperea sarcinii cu medicatie
- Pierderea unei sarcini si moartea neonatala
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice
- Sarcina - Luna a VII-a
- Importanta nutritionistului in perioada de sarcina